Vés al contingut

Tema de Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2018/Sobre la categorització per gènere

Paucabot (discussiócontribucions)

@Leptictidium: A mi m'agradaria que, abans de les propostes, es fes un relat del que tenim el més acurat possible amb tots els precedents i un resum de l'argumentari tipus Viquipèdia:Presa de decisions/2012/Requisits mínims d'un article per no haver de repetir arguments que ja estan molt vists a banda i banda. Fins i tot, hauríem de tenir la comparativa amb el que fan d'altres wikis.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Hi estic d'acord, vaig afegint coses. Si vols, jo em puc ocupar d'anar afegint les primeres propostes i tu pots anar afegint-hi els enllaços a precedents. Sobre el resum de l'argumentari, crec que precisament sorgirà d'aquí una cosa similar a la dels requisits mínims sobre un article.

Townie (discussiócontribucions)

Algú sap si hi ha hagut algun avanç en la categorització via Wikidata? Fa molt temps que està a l'aire però no sé fins a quin punt es podria suprimir la categorització a curt termini i enterrar el debat.

Paucabot (discussiócontribucions)

Pel que jo sé, encara estam bastant enfora. Jo no veig cap eina de WD que pugui substituir el que fan les categories tan bé com ho fan aquestes (URL fixa, facilitat de navegació i interfície clara i senzilla).

Dit d'una altra manera, si per trobar les primatòlogues has de saber fer una consulta amb SPARQL o al Petscan, encara estam molt enfora del punt on dius tu.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Townie, estic d'acord amb el @Paucabot, si bé crec que una cosa portarà a l'altra.

Ja vaig explicar a la Viquitrobada que el projecte de commons amb WD té entre els seus arguments la dificultat per trobar allò que cerques, i el poc que ajuden les categories per a aquesta finalitat. Si tira endavant (que tirarà) serà necessari que els sistemes d'interrogació siguin més friendly i algú els farà. Llavors, estendre el sistema (el que sigui) a l'entorn WP serà natural, ja que bona part de la informació estructurada ja esta(rà) a WD, cosa que commons no té encara.

En quan temps ?. El projecte commons és pel 2018-2019.

Townie (discussiócontribucions)

Si ho volem accelerar/trobar maneres user-friendly, una bona oportunitat per començar és a la Hackathon...

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona !. Vols fer un cop d'ull al projecte a veure si han fet ja la comanda d'un easyquery ?

Paucabot (discussiócontribucions)

La easyquery ja està implementada, però segueix essent moltíssim més complicada que les categories.

Paucabot (discussiócontribucions)

No és que tengui res en contra de WD (més aviat el contrari), però urgir canviar el sistema de categorització a causa d'una cosa tan puntual com la categorització de les dones sembla una mica complicar innecessàriament les coses. Malgrat que n'hi ha que ja les donaven per mortes fa tres o quatre anys, les categories encara tenen molts anys de vida a aquesta enciclopèdia (i si no, que els ho demanin als interwikis, que encara corren per aquí i que són més mals d'eliminar que la mala herba).

Ara seriosament: la manera fàcil de resoldre aquest problema no és pensant coses a cinc o deu anys vista. El millor que podem fer és agafar el bou per les banyes i debatre el que faci falta per trobar la millor solució per a la categorització o no de les dones. Sembla que sigui impossible arribar a un acord, però si ens ho proposam, ho aconseguirem.

El sistema de categorització ha duit molta feina d'implementar i funciona raonablement bé. Val la pena cuidar-lo i consensuar-lo bé mentre sigui l'única eina senzilla que tenim per classificar coses.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No volia urgir, ans al contrari. Crec que aquest canvi (si tira endavant la proposta) ens portarà una feinada de por per millorar una eina que jo trobo poc útil com a sistema d'accés a la informació dels lectors de base. Però això és avançar-se a la votació i ara no toca. Merci per la reflexió.

Paucabot (discussiócontribucions)

També estic d'acord que ningú navega per les categories de la Viquipèdia PERÒ fixau-vos en aquesta petita cosa que, per si sola, ja demostra la utilitat actual de les categories: cercau Jugadors de bàsquet mallorquins a Google o a Duckduckgo. I ara digau-me si hi ha res similar fent consultes a Wikidata ...

Townie ha amagat aquest apunt (historial)
Townie (discussiócontribucions)

No vull canviar el sistema de categorització per aquest fet, ni molt menys. Simplement, volia saber si a molt curt termini es produiria el pas definitiu del qual es parla tant, des de fa tant temps, i el resultat d'aquest debat es podria aplicar durant ben poc temps.

@Paucabot Ostres, mai havia vist això! Realment, caldrà mirar-se amb molta cura la implementació que es vulgui fer de Wikidata per seguir permetent coses com aquestes.

Merci a tots dos!

Resposta a «Fase d'investigació»