Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Wikidata (propietats àmbit justícia)

10
Voraviu (discussiócontribucions)

Bon dia,

Plantejo a la taverrna les 'dificultats' que sovint trobo quan vull donar d'alta determinada informació a la wikidata. Aviam si m'il·lumineu una mica i en puc treure l'aigua clara.

No sé si hi falten propietats o si és la meva inexperiència com a viquipedista, però molts cops sóc incapaç de donar d'alta informació rellevant a la wd quan es tracta de qüestions judicials. Potser, en general, siguin propietats suficients, però crec que no ho són a moltes de les pàgines que vaig creant i que tenen el mateix fil conductor i moltes dades recurrents: el Cas Fifagate.

Us poso mínimament en antecedents...mesos enrere em vaig proposar crear els articles de tots els implicats en el conegut com a Cas Fifagate. El cas Fifagate, en sentit estricte, implica 41 acusats, però en sentit ampli són moltíssims més, diverses empreses incloses.

Tot comença sempre amb els escrits d'acusació de la fiscalia i els delictes pels quals se'ls imputa. Després venen les detencions, les peticions d'extradició, les declaracions de culpabilitat o d'innocència, les llibertats condicionals, els arrestos domiciliaris, les polseres electròniques, les multes, les confiscacions, els embargaments, els judicis, els ajornaments de sentència, les sentències, les condemnes, les penes de presó, les apel·lacions, les multes FIFA, les inhabilitacions FIFA... etc etc

Els únics paràmetres i propietats que hi ha a la plantilla infotaula persona relacionats amb el món judicial són aquests:


carrecs_judicials

condemnes

situacio_judicial

propietats: P1399, P1595 i P1596

A https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:List_of_properties/judiciary també hi ha unes quantes propietats més relacionades amb la justícia.


Crec que són insuficients com per incorporar tota la informació a la wikidata. Si no tota, com a mínim la més significativa. Al menys jo no me'n surto.

Posaré un exemple per si es pot entendre millor quins problemes tinc. No tots els casos són iguals, però sí que tenen molts elements en comú. El cas de Juan Angel Napout podria ser bastant paradigmàtic:


-Detingut a Suissa a petició de la justícia dels EUA

-Acusat pel cas Fifagate pels delictes* de:

-Racketeering Conspiracy

-Wire Fraud Conspiracy

-Money Laundering Conspiracy

*Aquest delictes com a tals no són a wd. Hi són sense Conspiracy, és a dir: Racketeering (Frau) Wire Fraud (frau alectrònic) i Money Laundering (Blanqueig de diners)

-Extradit als EUA

-Es va declarar No culpable

-En llibertat sota fiança de 20 milions de dòlars, dels quals 10 en efectiu.

-Mesures cautelars:

-arrest domiciliari a l'area de Nova york o Florida,

-vigilancia electrònica i

-retirada del passaport.

-Jutjat per la justicia dels EUA

-Declarat culpable pels delictes de:

-Racketeering Conspiracy

-Wire Fraud Conspiracy

-Sentència ajornada.

-Sentència ajornada per segona vegada

-Sentència definitiva:

-9 anys de presó

-Multa d'un milio de US$

-Restitució de 3,3 milions de US$

-Apel·lació programada

-Multat per la FIFA

-Inhabilitat per la Fifa a perpetuitat

-Etc


El que deia més amunt...sóc incapaç de donar d'alta totes aquestes dades a WD, o al menys les més significatives. Potser és culpa meva, però em surten constanment avisos d'error que no sé resoldre. També he vist que hi ha propietats entrades correctament que no apareixen a la infotaula. Algunes dades les he solucionat donant d'alta elements manuals, però ha arribat un moment que després de tantes correccions ja he perdut el control de la situació.

Moltes gràcies per endavant i disculpeu si això potser ja s'ha tractat anteriorment i ha quedat resolt d'alguna manera.


Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bona vesprada @Voraviu,

La gestió de Wikidata és, en efecte, molt complexa. Bàsicament pel fet que Wikidata és una base de dades estructurals i que la infotaula dels articles és només un resum general per facilitar la comprensió de l'entrada en qüestió, entenc que no tota la informació que llistes hauria de ser inclosa ni a Wikidata ni a la pròpia infotaula.

Espero explicar-me bé: no dic que no sigui rellevant, sinó que molta és informació molt transicional que apareixent al cos del text hauria de ser suficient. Wikidata no hauria de substituir completament la informació d'un article en format de llista de dades, sinó complementar-lo amb totes aquelles que siguin equiparables en altres elements. I l'ajornament de sentències o la restitució no veig clar que calguin, per exemple.

L'altra cosa és l'eficiència de les infotaules a l'hora d'absorbir dades. La Viquipèdia en català és la més eficient del món en aquest sentit (amb n'@Amadalvarez) com a referent internacional, però lògicament sempre hi ha marge de maniobra i poc a poc s'anirà incrementant l'aparició de declaracions. Penso que, fins i tot, un abús de declaracions a la infotaula que la faci més llarga que el propi article també és cotnraproduent... tot sigui dit.

Per acabar, i veient que domines temes legals, potser vols participar en la Viquiestirada d'aquest mes, que va sobre esborranys d'articles de dret que necessiten ser urgentment ampliats (i més tenint en compte el context actual).

Voraviu (discussiócontribucions)

Gràcies pel comentari @Xavier Dengra

Molt ben explicat. Clar i didàctic.

Comparteixo plenament el que comentes sobre la funció de l'infotaula.

He fet una llista molt llarga per documentar bé l'argument, però també deia que es tractava, al menys, d'incorporar les dades més significatives.

En realitat, fa temps que ho volia comentar, doncs cada vegada que es publica una sentència del cas Fifagate és quan m'adono de les dificultats que tinc per incorporar algunes dades... i del que em falta encara per aprendre. Quan veig el símbol ! d'error em puja l'adrenalina 😀😀

Seguiré atent a les declaracions que es vagin implementant.

També sóc conscient de la gran feina de l'@Amadalvarez ... alguns dels articles que he creat s'han beneficiat de les seves millores. Aprofito per felicitar-lo.

Amb el que no estic d'acord és amb l'afirmació que domino el temes legals. En tot cas li faré una mirada a la viquiestirada a veure si puc fer-hi alguna cosa. No prometo res, doncs la meves col·laboracions són poc constants i van per ratxes... vaig fer un parell d'articles de viquidones, per exemple, sense ser conscient que començava un viquiprojecte el dia segúent.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies, @Voraviu per les teves paraules. Som molts els que treballem en el tema, però com que jo ho faig quasi en exclusiva, surto sempre a la foto. La llista inclou a tots els que constantment esteu aportant propostes i idees de millora que, altrament, ens costaria detectar.

Com molt bé ha explicat el @Xavier Dengra els temes transicionals es podrien posar tant a WD com a la infotaula però no paga la pena perquè cal tenir present que, quan canvii de fase el procés, desapareixerà el contingut substituït pel nou estatus. Et poso un exemple fora del tema. Els huracans consten amb la màxima categoria i velocitat del vent que han arribat a tenir a la seva vida, tot i que cada dia aquesta informació va evolucionant, primer a l'alça i desprès a la baixa. Al cas que comentes, potser si que paga la pena crear els items que incorporen "Conspiracy", perquè aquesta és l'acusació i sembla que la sentència final. No em sembla gaire significatiu per la infotaula les mesures cautelars que, com el seu nom indica, són circumstancials i acabaran sent substituïdes. Una altra cosa que et pot ajudar en algun cas seria la utilització de esdeveniment significatiu (P793) que és una propietat per indicar "fites especials", és a dir, no és per "narrar el partit", però si per incorporar els 5-6 punts claus en la vida del subjecte l'ítem. Per exemple, en aquest cas, es podria posar "Inhabilitat per la FIFA a perpetuïtat", ja que no és una condemna formal, sinó la decisió d'una organització que el marca per tota la seva vida.

Gràcies per la teva bona feina,

Voraviu (discussiócontribucions)

Gràcies a tu @Amadalvarez

Comparteixo totalment que els temes transicionals, conjunturals o circunstancials no calgui incorporar-los a la wikidata. Pot ser més que suficient que, cas que sigui necessari, surtin al text de l'article, tal com comentava en @Xavier Dengra.

Altra cosa són les dades permanents i definitves com poden ser les condemnes i les sentències. Dos conceptes, per cert, que a vegades donen peu a confusió. Pel que fa al Cas Fifagate, per exemple, et condemnen per frau o blanqueig de diners i et sentencien a x anys de presó i x milions d'idemnització.

No era conscient de la P793... la tindré en compte.

Bon dia!

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Voraviu (discussiócontribucions)

Sí, ho sé. Ho comentava perquè al principi també vaig caure en la confusió.

Sí algú llegeix els comentaris... que ho sàpiga.

On també m'encallo a vegades és amb els qualificadors...

Bon vespre ... i gràcies per tot.



Voraviu (discussiócontribucions)

Hola @Amadalvarez

He creat l'element a wd que proposaves l'altre dia "Inhabilitat per la FIFA a perpetuïtat", però m'he fixat que no surt a la infotaula de l'article. Suposo que es deu haver de fer alguna cosa més perquè aparegui, no?

L'he donat d'alta a quatre articles Napout, Hawit, Jadue i Marin, però en queden bastants més per fer.

Suposo que també es podria crear l'element "Implicat en el Cas Fifagate", per exemple, no?

Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Voraviu Arreglat !. Disculpa però pensava que ja la tenia i se m'havia passat. Havia estat al meu cap i pensava que ja estava al codi. Queden prou bé.

Gràcies !

Voraviu (discussiócontribucions)

Res a disculpar...i moltes gràcies.

Resposta a «Wikidata (propietats àmbit justícia)»