Tema de Viquipèdia Discussió:Filtre d'edicions

Judesba (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Muntar un filtre no és complicat, que jo recordi. La part difícil és decidir què volem que detecti i què ha de fer, i que això tingui consens.

Vriullop (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)

Bé, simple recordatori que Tsunami Democràtic només el vaig fer servir a tall d'exemple, perque el tenia fresc.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Aquests exemples de Tsunami Democràtic són la mostra de la limitació dels filtres que impedeixen actuar: el vàndal pot anar provant fins troba com saltar-se el filtre. Segurament serveix per desanimar els vàndals que juguen, però els d'aquesta mena són persistents. Podem millorar el filtre de paraulotes per posar-ho més complicat però difícilment arribarem a cobrir totes les variacions llegibles dels insults castellans (i encara sort que aquesta mena de vàndals no sembla que hagi de ser inclinat a aprendre idiomes).

Judesba (discussiócontribucions)

Bé, doncs quines són les opcions per a millorar la situació en la qual estem? Tenim eines. Jo no sé com fer-les anar, per això pregunto.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Resumint, el filtre pot detectar un tipus d'edicions. Per exemple, podríem intentar detectar totes les edicions amb visques (visca o viva Espanya, España, Catalunya, el Barça, Puigdemont, Franco, la vida, etc.), o podríem afegir-hi també les que tinguin "arriba" o "abajo" o "mori" o les variants que ens sembli adient, o podríem detectar totes les edicions amb España, o qualsevol altra combinació ens interessi. Per la majoria de filtres antivandàlics hi afegim que només detecti les edicions que sigui per usuaris anònims i novells.

Un cop salta el filtre pot fer diferents coses, entre elles:

  • Registrar l'edició al registre del filtre (això ho fa sempre).
  • Etiquetar l'edició perquè destaqui als canvis recents (per exemple "possible proclama" o "possible contingut no enciclopèdic").
  • Impedir l'edició.
  • Blocar l'usuari. Aquesta s'ha de fer servir amb molt de compte, i només si realment cal estem molt segurs que el filtre va bé.

Aleshores la pregunta és quines edicions volem detectar i què volem que faci el filtre quan en detecti una.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi afegeixo que ja tenim un filtre de paraulotes i un de missatges ofensius que impedeixen fer l'edició. Si detectem edicions que entren en aquestes categories i que passen els filtres és qüestió de recollir-les per mirar de millorar-los.

Judesba (discussiócontribucions)

Moltes gràcies pels teus comentaris, Pere! Molt aclaridors. Em sembla bé incorporar les edicions que comentes (visca, arriba, p*t* i demés), i també etiquetar-la, tot i que crec que seria millor impedir-la. Bloquejar l'usuari em sembla extrem i considero que s'hauria de fer per part d'un(a) administrador(a), i després dels avisos pertinents.

D'altra banda... puc consultar en algun lloc la llista de paraulotes, etc, que tenim vigent? Per saber en quina línia va i fer propostes de noves incorporacions.

Vriullop (discussiócontribucions)

El que falta és tot allò que sigui repetitiu i no surti etiquetat. Primer s'ha de posar a prova per comprovar que no surtin falsos positius. Després s'afegeix un avís, després es pot impedir desar i finalment es pot blocar. Només tenim un filtre que bloca 2h per un vell problema que vam aconseguir aturar. Tot plegat cal la col·laboració dels patrulladors. Jo només hi sóc com a suport i crec que el Pere també.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Alguns filtres estan ocults (el de paraulotes i algun altre), suposo que amb la idea que els vàndals no puguin deduir com saltar-se'ls. Una manera de veure'ls és que demanis els permisos d'editora de filtres. Jo els vaig demanar avisant que no prometia fer res de profit i tot i així me'ls van donar, ja fa uns quants anys. Idealment cal saber una mica de regexp però en bona mesura se'n pot aprendre sobre la marxa.

Ara bé, la majoria de paraulotes filtrades venen d'un filtre d'eswiki que en algun moment ens devien deixar copiar i que ens serveix perquè la majoria de vandalisme és en castellà, més algunes que hem anat afegint a mida que han fet falta. Diria que més que veure la llista el que cal és veure quines edicions no són filtrades i que estaria bé que el filtre hagués frenat o marcat.

Judesba (discussiócontribucions)

Gràcies. Entenc les teves explicacions i els motius, doncs. No sé regexp i llavors crec que millor em limito a fer les propostes.

No se m'acut quines poden faltar, però crec que podrien incorporar-s'hi les que considereu que calen (les persones que les pogueu veure), i decidir què fem després d'això. Jo optaria per bloquejar l'edició i que no es poguéssin desar els canvis, amb avís a l'editor/vàndal de què està infringint.

Algú més que opini, d'altra banda?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Probablement el més útil seria recollir els diffs de les edicions que voldries que s'haguessin bloquejat o etiquetat i a partir d'aquí mirem com incorporar-les al filtre.

I aprendre regexp no és difícil. Per exemple, si saps veure quins insults detecta el filtre [fh]i(ll|j)o?s? de puta, és que saps regexp encara que no sàpigues que en saps.

Judesba (discussiócontribucions)

"si saps veure quins insults detecta el filtre [fh]i(ll|j)o?s? de puta, és que saps regexp encara que no sàpigues que en saps" ---> diria que la resposta és no. Els "diffs" tampoc no sé què són. :-/

Ja repassaré articles que recordi on hi ha hagut força vandalisme, i em miraré quins canvis he revertit. Passaré una llista per aquí, amb l'esperança que resulti útil.

Vriullop (discussiócontribucions)

Si és en articles determinats el més pràctic és protegir-los. Els filtres són útils amb comportaments repetitius en diferents articles.

Judesba (discussiócontribucions)

Bon 2020, per cert! ;-)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els diff em refereixo a les edicions, per exemple (exemple no vandàlic). La idea no és mirar quines paraulotes sabem que no surtin al filtre sinó quines paraulotes i proclames (i variants) fan servir els vàndals que no són al filtre.

Potser l'exemple de regex l'he posat massa recargolat per ser intuïtiu.

I bon any, també.

Resposta a «Paraulotes, etc»