Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Possible consequëncies de la novel.la "Els sots feréstecs" a Breda

6
David Ebro (discussiócontribucions)

Bon dia:


A la deixalleria de Breda he aconseguit la novel.la de Raimon Casellas "Els sots feréstecs" del 1901, que estic llegint amb delit.

Els sots feréstecs

Llegint l'argument, veig que la suprema vexació que fan a Mossén Llatzer és fer-lo anar a donar l'Extrema Unció al lloc més allunyat de la parròquia, una nit de tesmpesta, i tot era un engany.

Aquest cas es va repetir a Breda abans de la guerra civil segons un testimoni que ha esmentat els noms del implicats.

A més el malfactor havia fet avisar al mossén que la que estava a punt de morir era la seva mare i després d'aquesta burla encara es ventava del fet.

No he pogut deixar de pensar que la burla sacrílega havia estat inspirada per la malifeta que fan a Mossén Llàtzer a la novel.la de Raimon Caselles.

Saluts:

David Ebro.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

segurament hi ha assassinats inspirats en l'Agatha Christie.

És un privilegi llegir aquesta novel·la modernista ambientada en uns indrets que estan molt a prop de casa meva. Fa uns anys vaig estar en una conferència del malaurat Jordi Castellanos,un expert d'aquesta obra que ens va analitzar el què i el perquè de cada personatge i cada racó. La sessió va durar més de dues hores i la va fer en una masia del Tagamanent, a uns pocs km del lloc i per mi va ser inoblidable.

Salut i gràcies per compartir l'anècdota.


Judesba (discussiócontribucions)

David, podries fer una foto de la portada del llibre i carregar-la a Commons? Teòricament hauria de ser lliure; o vaig errada? // L'enhorabona per la troballa! :-)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Dependrà de l'edició. No sé si David parlava de la data de l'obra o de l'edició.

Hi ha forces edicions.

David Ebro (discussiócontribucions)

Hola a tothom:


L'edició és d'Edicions 62 i La Caixa, nº 85 de "Les millors obres de la literatura catalana".


ISBN: 84-297-1890-7. Dipòsit legal: B-21.187-1982. Primera edició: juliol del 1982


El títol és "Raimon Caselles, narrativa". A més de "Els sots feréstecs" inclou "Les multituds" amb onze relats i "Llibre d'històries" (sic), amb disset relats.


Suposo que legalment puc pujar la portada a Commons, pero no sé si pot interesssar algú. doncs aquesta recopilació d'Edicions 62 és molt popular i en tinc una pila recollits a la deixalleria municipal.


Em sento identificat amb mossén Llatzer per raons personals i he hagut d'interrompre de moment la lectura doncs m'angoixa el seu martiri.


Sobre els llibres abocats a les deixalleries i els que regalen les biblioteques públiques, us farieu creus del que és pot trobar: biblioteques senceres en el cas de les deixalleries i no parlem de llibres que van tenir una moda per exemple per una sèrie de TV, sino clàssics i llibres antics, com un almanac per 1908 publicat a Barcelona:

"El año en la mano" 1908.

Almanaque-enciclopedia de la vida práctica.

Anuario Riera, Consejo de Ciento 238.

Librería Española de Antonio López, Rambla del Centro 20

Per cert: el 1907, l'any de la publicació, ja veien venir la Gran Guerra de 1914, segons he llegit diversos cops a aquest almanac i per una caricatura.


Ara estic llegint "Utopia" de Thomas More (Tomàs Moro) en castellà, trobat també a la deixalleria.


Salutacions:


David Ebro.

Judesba (discussiócontribucions)

Cert, no crec que serveixi, doncs; és una edició moderna. Em semblava que et referies a una edició antiga. Gràcies, de tota manera, i molts ànims!

Resposta a «Possible consequëncies de la novel.la "Els sots feréstecs" a Breda»