Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Pundit (discussiócontribucions)

Estimats amics, Estic executant a les properes eleccions al Patronat, a partir del 4 d'agost, demano disculpes que no parlo el vostre idioma, però encara vull respondre a qualsevol pregunta que pugueu tenir, només em deixeu anar Feu tot el possible per entendre-ho. Com que les reunions amb candidats no van tenir traduccions al català, vaig preparar una declaració de vídeo amb subtítols en català per a aquells que estiguin interessats. Pundit (disc.) 11:39, 2 ago 2021 (CEST)

Capsot (discussiócontribucions)

@Pundit: De fet, tinc dues preguntes. Quina és la teua posició respecte al que va passar no fa gaire amb María Sefidari i els conflictes d'interessos en general? Qué penses de Wikimedia Enterprise? Dziękuję!

Pundit (discussiócontribucions)

1. Regarding Maria: I think the situation was complicated. She was uniquely positioned and qualified to fill the role, and the Foundation lost Katherine and Ryan. I regret that she was partly blamed for the situation, and I personally think she was acting with integrity and honesty. However, in retrospect, I agree that avoiding a perceived conflict of interest is very important. I personally declared that I will not accept any paid position at the Foundation within at least 6 months of stepping down.

2. Regarding Wikimedia Enterprise, I answered this on meta (question 26): https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation_elections/2021/Candidates/Community_Questions#Dariusz_Jemielniak_(%22pundit%22) In short, I believe that giants like Google or Amazon are getting billions of dollars worth of service from us. If only those super large corporations pay us for Wikimedia Enterprise (which is a super sophisticated service nobody else needs) and everyone else still keeps getting access to free knowledge, it is an opportunity for us to get back a small fraction of what they owe us. Sending them an invoice is much easier than asking for a donation.

Automated translation:

1. Respecte a Maria: crec que la situació va ser complicada. Estava en una posició única i qualificada per ocupar el paper, i la Fundació va perdre a Katherine i Ryan. Lamento que se la culpés en part de la situació, i personalment crec que actuava amb integritat i honestedat. Tanmateix, retrospectivament, estic d'acord que és molt important evitar un conflicte d'interessos percebut. Personalment, vaig declarar que no acceptaré cap càrrec remunerat a la Fundació en un termini mínim de 6 mesos després de deixar el càrrec.

2. Respecte a Wikimedia Enterprise, vaig respondre-ho a la meta (pregunta 26): https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation_elections/2021/Candidates/Community_Questions#Dariusz_Jemielniak_(%22pundit%22) En resum, crec que gegants com Google o Amazon reben servei per valor de milers de milions de dòlars. Si només aquelles corporacions súper grans ens paguen per Wikimedia Enterprise (que és un servei súper sofisticat que ningú no necessita) i tothom continua tenint accés al coneixement gratuït, és una oportunitat per a nosaltres recuperar una petita fracció del que ens deuen . Enviar-los una factura és molt més fàcil que demanar una donació. Pundit (disc.) 09:31, 4 ago 2021 (CEST)

Capsot (discussiócontribucions)

Bon dia, moltes gràcies per les respostes. Agraesc molt la teua resposta sobre el fet que esperaràs almenys 6 mesos (tot i que a mi em semble molt poc) després d'acceptar un càrrec pagat per la Fundació. Voldria que em digueres en quins aspectes María Sefidari ha fet una faena tan bona. Perdona'm però sé molt poques coses... Per culpa d'esdeveniments anteriors tinc un parer relativament negatiu sobre la persona però potser em podràs convéncer que vaig errat. Globalment em vaig quedar al seu viatge de vacances pagat per la Fundació per anar esquiar a la Molina amb Laura Hale ja fa molts anys i sé que hi ha hagut una baixa de maternitat mentrestant. També he vist comentaris d'Andreas Kolbe (i no comentaré el que hi ha a Wikipediocracy) que semblen insinuar que la seua dedicació era relativament limitada: " And I fail to see why a board member who – according to Form 990 data at least[1] – has in most years worked an average of 2 hours per week for the WMF can not be expected to provide her advice on the same basis." (https://lists.wikimedia.org/hyperkitty/list/wikimedia-l@lists.wikimedia.org/thread/PFOBFWCBFACRGY3OMXAQG54ALPXGT3K3/) i no sé ben bé qué pensar... Dues hores cada setmana és molt poc temps... A més a més el mateix Andreas també insinua que el lloc de faena (i fins i tot et cita) ja es preparava abans de deixar el càrrec de cap de la Fundació. Ens ho podries aclarir? Gràcies!

PS: La Fundació necessita més diners???? No conec els detalls de Wikimedia Enterprise però ja per a mi el títol és contradictori amb el que representa la Viquipèdia per a molts de nosaltres. I et diré francament que no puc pensar positivament quan veig la foto de Lane Becker amb la seua capa d'or... https://meta.wikimedia.org/wiki/User:LBecker_(WMF)

Pundit (discussiócontribucions)

Maria signed a contract, but honored the community's reaction and resigned from it, which I think required integrity. Everyone makes mistakes, it is how we come out o them, that matters. I also believe that she was able to fulfil her duties as chair better than some previous chairs. I feel awkward defending someone I occasionally criticized or contested. I have zero knowledge of La Molina, this is the first time I hear about this, and what you describe definitely sounds wrong, but I'm lacking context to comment.

I declared I won't take a paid position for 6 months, because this is what the community asked. I myself have no problem with declaring a year or more, I have no intention or interest in being hired at an organization that I perform governance oversight in.

I think that the more we get from giants such as Google, the more we can do for all the rest. I have no problem with Google paying us, as long as we provide the same or better service as we do now for free for basically the rest of the world. The golden cloak does look a bit bizarre, agreed.

automated translation: Maria va signar un contracte, però va respectar la reacció de la comunitat i va renunciar-hi, cosa que crec que requeria integritat. Tothom comet errors, és com sortim o ells, el que importa. També crec que va ser capaç de complir les seves funcions com a cadira millor que algunes cadires anteriors. Em sento incòmode defensar algú que de vegades critico o disputo. Tinc zero coneixements de La Molina, és la primera vegada que sento parlar d’això i el que descrius definitivament sona malament, però em falta context per comentar.

Vaig declarar que no agafaré cap posició remunerada durant 6 mesos, perquè això és el que va demanar la comunitat. Jo mateix no tinc cap problema en declarar un any o més, no tinc cap intenció ni interès en contractar-me en una organització on realitzi la supervisió de la governança.

Crec que com més tinguem gegants com Google, més podem fer per la resta. No tinc cap problema amb Google per pagar-nos, sempre que oferim el mateix o millor servei que ara de forma gratuïta bàsicament a la resta del món. La capa daurada sembla una mica estranya, d'acord.

Pundit (disc.) 10:36, 5 ago 2021 (CEST)

Capsot (discussiócontribucions)

Bon dia, i gràcies pels teus comentaris i respostes. Trobe que tenim una visió diferent de la paraula "integritat", la meua seria d'evitar qualsevol conflicte d'interés abans que passara, i aquest era tan palés que ha generat molta tensió que no podia amagar-se... però vaja... tots som diferents i tenim una versió diferent del món Viquipèdia/Wikimedia. El meu no és d'obtenir diners o beneficis personals de la Fundació, sinó lluitar per les llengües i cultures que mire d'ajudar, defensar i promoure. Pel que fa a la Molina, més informació ací si t'interessa: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:TPS/Raystorm/2013_IPC_Alpine_Skiing_World_Championships_La_Molina

També pots tenir més informació complementària a Wikipediocracy si fora necessari (citen moltes altres coses en les quals no entraré... i no semblen compartir la teua visió positiva de Maria). Una vegada més gràcies per haver vingut entre nosaltres i mirat de respondre a les preguntes d'una manera que diria honesta. Sort!

Hello, and thanks for your comments. I guess we have a different vision of "integrity", mine would be to avoid any possible conflict of interest before it could happen, and this one was so obvious that it generated some heat that could not be hidden... but well... we are all different and have a different version of the Wikipedia/Wikimedia world. Mine is not to get any personal money nor benefits from the Foundation, just fight for the sake of the languages and cultures I try to help, defend and promote. Regarding la Molina, you can get more information here: https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:TPS/Raystorm/2013_IPC_Alpine_Skiing_World_Championships_La_Molina

You can probably find additional info in Wikipediocracy if needed (they cite many other things which I won't comment and don't seem to share your positive vision of Maria...). Again thanks for coming here and answering the questions in what I deem to be an honest way. Good luck!

Pundit (discussiócontribucions)

Well, I think we both agree that the contract was a mistake. What I'm saying is that Maria recognized it and reacted properly.

As far as being paid by the Foundation goes, I think I made it clear that I will not get a position or remuneration for any kind of work after I step down from the board, and the 6-month limit proposed by the community is something I'm comfortable at extending easily.

automated translation: Bé, crec que tots dos estem d'acord que el contracte va ser un error. El que dic és que Maria ho va reconèixer i va reaccionar correctament.

Pel que fa a la remuneració de la Fundació, crec que vaig deixar clar que no obtindré cap lloc ni remuneració per cap tipus de treball després de deixar el consell, i el límit de 6 mesos proposat per la comunitat és una cosa Em sento còmode ampliant fàcilment. Pundit (disc.) 16:40, 5 ago 2021 (CEST)

Capsot (discussiócontribucions)

Dzień dobry Pundit,

Personalment vull agrair el teu missatge (a més en català). Ara que puc votar de nou, estudiaré en detall les teues propostes però el fet que hages vingut fins ací i hages utilitzat el català ja són aspectes molt favorables. En qualsevol cas, espere que la comunitat de llengua catalana participarà molt i activament a les eleccions. Sort! Dziękuję! PS: Aprofite l'avinença per saludar la faena discreta però molt bona i meritòria de Davidpar pel que fa a les traduccions a Meta! A veure si es presenta com a candidat a les properes eleccions, ets gran David!

Pundit (discussiócontribucions)

Moltes gràcies a Davidpar, felicitats! Pundit (disc.) 09:32, 4 ago 2021 (CEST)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tal com va no crec que la comunitat de llengua catalana participi gaire a les eleccions, perquè la gran majoria no hi tenim prou interès per informar-nos-en suficientment ni hem seguit els darrers anys el que ha fet el patronat, i els que sí que l'han seguit i sembla que sí que hi tenen interès no sembla que tinguin cap ganes de recomanar candidats.

Capsot (discussiócontribucions)

Bon dia Pere,

Encara que no es tinga gaire/prou interès, et diré que en el meu cas si m'atorguen el dret de vot pense que és important que l'utilitze... La Fundació pot semblar molt llunyana però és qui paga els ordinadors que guarden tota la informació de les viquipèdies entre més coses... Tot i que siga una probabilitat relativament ínfima si la Fundació es trobara algun dia en fallida arran de problemes financers de tota mena (hi ha una deriva mercantilista que està creixent diria...) moltes coses podrien canviar. Molt bon estiu!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Estimat @Capsot. La meva opinió és 100% coincident amb tu en aquest tema. Sabies que hi ha una opinió creixent dins Amical que voldria abolida la Foundation com si la continuïtat de Wikipedia et al. no hi tingués res a veure amb l'existència de la Foundation ?.

És com abraçar el caos com a solució al fet que els governants són corruptes. Ser anti-sistema és saludable com a fórmula de control i crítica del gestor que s'ha apoderat del poder. Però sense gestor, el caos no engega les màquines, ni organitza res.

Doncs bé, només era una reflexió, perquè una bona part del desinterès que molts tenim bé derivat de que no es rebem missatges constructius ni dels que estan al front del sistema, ni dels seus detractors. Vivim de la inèrcia.

Gràcies per les teves paraules i el teu ànim. Si tens alguna proposta de vot, jo confiaré en tu. De debò

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En que és important utilitzar el dret de vot ens posaríem d'acord ràpid. Algun suggeriment sobre com utilitzar-lo?

Capsot (discussiócontribucions)

Bon vespre!

Gràcies Amador per les paraules i més encara pel vot de confiança! :)

Doncs miraré d'assabentar-me més dels perfils dels candidats i penjaré el meu parer a alguna dependència de la meua pàgina d'usuari per si vos pot interessar. No sé si hi ha gent que voldria que desapareguera la Fundació, crec més aïnes/aviat que voldrien que Amical en fora independent, ja que pensen que hi ha massa corrupció, conflictes d'interessos i mercantilisme; i en gran part probablement tenen raó. Ara bé, la Fundació és una gran maquinària no una entitat pensant i aleshores dependrà dels seus "conductors". No crec que la comunitat de la nostra Viquipèdia puga canviar moltes coses al capdavall, però podem influir fins a cert punt, tot i que potser molt mínimament; però ja paga la pena fer de gra de sorra. Ha ha ha!

De fet la gran participació de la nostra gent (i de wikis afins) quan ens vam presentar Gomà i jo (el 2011) va esparverar l'establishment (vam acabar respectivament 10é i 6é) i posteriorment van canviar una regla bàsica que impedia presentar-me: no tenir cap blocatge a cap wiki... A títol informatiu/històric/de curiositat, vos deixe una pàgina de bloc d'un dels candidats actuals (Gerard Meijssen; això no prejutja tampoc del que haja pogut fer positivament però, sobretot per a les llengües minoritzades..) de quan es va crear tot just Wikimedia España i a nosaltres no ens acceptaven. En aquell temps no em vaig adonar al prinicipi del que feia l'animal aparentment: https://ultimategerardm.blogspot.com/2011/03/i-stepped-royally-into-it.html

PS: Em sap molt de greu que Gomà no haguera tingut una posició millor, va ser un gran president!

Pundit (discussiócontribucions)

I can add that Polish (my native language) was for quite a while not treated equally to English on wiki. Even now Polish sources are not perceived equally. I wrote about this in my book: https://www.sup.org/books/title/?id=24010

automated translation: 229 / 5000

Translation results Puc afegir que el polonès (la meva llengua materna) durant molt de temps no es va tractar igualment a l’anglès a la wiki. Encara ara les fonts poloneses no es perceben per igual. Vaig escriure sobre això al meu llibre: https://www.sup.org/books/title/?id=24010 Pundit (disc.) 09:36, 4 ago 2021 (CEST)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Does "Polish (...) not treated equally to English on wiki" mean than Polish language references are looked down in English Wikipedia? Then, are you equating "on wiki" with "on enwiki"?

And another question: How are the (right or wrong) policies of a Wikipedia regarding references related to what the WMF does and who is elected to it?

Pundit (discussiócontribucions)

I meant on en-wiki - other wikis are more tolerant. First, we had issues with Polish specific alphabet. Then, even now references are not equal to English ones.

English Wikipedia referencing policies are not related to WMF board, unless we have something like Universal Code of Referencing, and it is not likely (or welcome, honestly). Point taken. I was mainly replying in regards to minority languages treatment, and the treatment of minority languages references on the largest Wikipedia is related to the topic, while not really related to Board work. Pundit (disc.) 16:36, 4 ago 2021 (CEST)

Pundit ha amagat aquest apunt (historial)
Resposta a «Declaració de vídeo del candidat»