Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Sorenike (discussiócontribucions)

Arran dels reanomenaments que va fer Martorell dels articles Felip V d'Espanya i Ferran VI d'Espanya a Felip V de Castella i Ferran VI de Castella basant-se en el punt de vista neutral. Com encara no sé on és la manca de neutralitat, i respecte a què no ho són els títols que tenien abans, m'agradaria veure quina és l'opinió que hi ha al respecte.

Ja quan vaig retornar al criteri de la GEC els meus canvis van ser revertits immediatament, i vaig voler evitar una guerra de reanomenaments. Em preocupa més el contingut i millorar les referències d'aquests articles (podeu veure l'historial) que no pas el seu títol.

Entenc que és un tema que pot resultar polèmic, però bé, ara mateix tenim alguns reis amb Espanya i altres amb Castella, només cal veure que el fill de Felip V, Lluís I d'Espanya, que va regnar abans que el seu germà Ferran, continua amb aquesta nomenclatura i després tenim Carles III d'Espanya, que només se li va canviar en la introducció, però el títol continua com a abans. A Wikidata tampoc s'ha fet cap canvi.

Pel que he pogut veure en algun moment es va tenir aquesta discussió, però no sé si al final es va prendre algun consens. Fins ara entenc que s'ha seguit el criteri de la Gran Enciclopèdia Catalana, que anomena "de Castella" fins a Carles II i "d'Espanya" a partir de Felip V. La bibliografia que he pogut trobar més a l'abast parla de la identificació d'"espanyol" o "Espanya" unida a la Corona o al mateix monarca, per sobre de les nacions territorials, tot i que s'acabarà identificant amb Castella, d'aquí la Reial Acadèmia Espanyola, per exemple. Bé, en tot cas, ja sé que "rei d'Espanya" no era un dels títols del reguitzell que podia tenir el monarca de torn, si més no fins al segle XIX.

Personalment, considero que seria més convenient continuar utilitzant el criteri de la GEC. En articles i tesis que he trobat en català es parla del "rei d'Espanya" sense problema. Però vaja, que si se'ls ha de posar "de Castella", si més no aplicar una política unitària -que, sincerament, no compartiré- que digui fins a on s'han d'anomenar d'una manera o altra i no tal com s'ha quedat ara la cosa.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Si les fonts de referència indiquen el criteri de "d'Espanya", s'hauria de mantenir. A més, el canvi no s'ha justificat pas encara. Per tant, canvio el nom a la versió estable, Ferran VI d'Espanya, i deixo una redirecció. També incloc una redirecció a aquesta discussió en el respectiu article.

Salut,

Martorell (discussiócontribucions)

En contra: Ací hi ha un problema de plantejament: El GEC no utilitza únicament "Felip V d'Espanya", sinó també "Felip V de Castella" sobretot quan es tracta d'obres de treball especialitzades en el camp de la Història, com ho vaig plantejar en la respectiva pàgina de discussió. En la pròpia pàgina del monarca castellà al qual ens referim, en la cita número 3 està un criteri també de la GEC (avalat per més de 20 historiadors, començant per Borja Riquer i Permanyer). Per tant, açò que el GEC tinga un sol criteri caldrà que ho demostreu explícitament (cite a Soresnike: "En articles i tesis que he trobat en català es parla del "rei d'Espanya" _sense problema_"), cosa que no veig com ho fareu i que, per tant, el més correcte hauria de ser el criteri més específic de les obres historiogràfiques en català, motiu de sobres per a no seguir anomenant als reis de Castella com a reis d'Espanya fins a Isabel II de Borbó. Salut!

Sorenike (discussiócontribucions)

He vist perfectament que l'article de la Gran Enciclopèdia Catalana s'hi refereix també amb la titulació castellana, però utilitza en el títol principal utilitza la forma "Felip V d'Espanya". L'obra que tu cites no l'he pogut consultar, però bé, que amb el mateix raonament podríem anomenar-lo Felip IV d'Aragó, com fan alguns historiadors o com fan a la Viquipèdia en aragonès.

Sincerament, dubto molt que el criteri de les obres historiogràfiques en català sigui homogeni, com a tot arreu hi ha tendències, estils i formes de referir-s'hi, i la majoritària és eludir citar el títol, i posar directament monarca i el número que correspon com a monarca castellà, per exemple Felip V. Per la resta de reis és encara millor, perquè el ventall d'obres en llengua catalana és molt reduït i el contingut de l'article s'ha de nodrir moltes vegades, com és d'esperar, d'obres historiogràfiques espanyoles.

Ja ho vaig comentar en el primer missatge, però també hi té a veure la identificació de Castella amb Espanya, ens agradi o no, i la identificació en la figura del monarca que, al final, ho és de tots els territoris en el seu conjunt, i més a partir de Felip V arran dels Decrets de Nova Planta. A més, per molt que no existís un títol de sobirania efectiva, l'ús de la denominació rei d'Espanya o rei de les Espanyes existia des de l'època dels Habsburg, sobretot en l'àmbit dels tractats internacionals.

Bé, tampoc em vull estendre més, però crec que el debat seria més fructífer si hi participés algú més.

Resposta a «Castella o Espanya a partir de Felip V?»