Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Fsimo (discussiócontribucions)

Bon dia. Com es verifica l'autenticitat del disseny d'una bandera? Qui en té els drets? Fa tres anys vaig penjar el disseny oficial de la bandera de Terrassa però ha estat substituït per un altre, amb castell de traç més prim i estructura diferent del que oneja als organismes oficials. Com podem recuperar el disseny oficial si no en tenim l'autoria? Les imatges publicades a la Viquipèdia haurien de tenir un rigor absolut. No pot ser que la bandera de Terrassa penjada a la Viquipèdia no sigui la correcta. Gràcies

KRLS (discussiócontribucions)

L'única cosa que és oficial és el blasó publicat al DOGC i no l'iconografia creada per l'Ajuntament per al seu ús institucional (la qual pot tenir drets o no): "Bandera apaïsada, de proporcions dos d'alt per tres de llarg, bicolor vertical vermella i groga, amb el castell blanc de l'escut, de porta i finestres negres, d'alçària 3/4 de la del drap i amplària 3/8 de la llargària del mateix drap, al centre de la part vermella; i amb 4 pals vermells a la part groga." En principi la descripció m'encaixa amb la fotografia Fitxer:Bandera de Terrassa (2019-).svg

Fsimo (discussiócontribucions)

Aleshores per què un usuari ha susbtituït la imatge que jo vaig penjar (que encaixava amb la descripció) per la seva? Ara puc jo tornar a canviar-la per la meva?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia @Fsimo. Gràcies per traslladar la conversa a la Taverna, que és més fàcil de gestionar.

L'article en qüestió és Bandera de Terrassa i el fitxer vigent és Fitxer:Bandera de Terrassa (2019-).svg, de @Jordirooca i penjat el 8 de febrer de 2022. Els dos únics altres fitxers que podrien reemplaçar aquest que dius que és erroni són els que hi ha a Category:Symbols of Terrassa: un és de 2006 i l'altre de 2010, per tant tots dos anteriors a la renovació de la bandera de 2019. Sembla clar que el que hi ha és el més cenyit a la nova aprovació.

Per altra banda, la llicència que regula les banderes de Catalunya a Wikimedia Commons es troba a la plantilla Insignia Catalonia/ca.

Val la pena recordar que tant les banderes com qualsevol altra infografia són principalment fetes per voluntaris i que la Viquipèdia és un projecte en millora constant. I que crear una bandera en fitxer vectorial, com l'actual, és una bona feinada i no tenim gaires usuaris que esmercin el seu temps en l'ús de banderes. Les que circulen per internet són sovint en .png o .jpg i de baixa resolució. Ja sigui en l'article de la bandera de Terrassa com en la resta dels gairebé 700.000 articles la perfecció no existeix. Som perfectament conscients de la necessitat de rigor i de màxima qualitat; a partir d'aquesta base qui cregui que no n'hi ha prou en un article concret només cal que s'hi arromangui i editi encara més.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Acabo de trobar el fitxer que sembla que esmentes que vas penjar, @Fsimo: Fitxer:Bandera terrassa ajuntament 2019.jpg. Ell no ha reemplaçat res: el teu fitxer s'havia penjat després que el seu (el teu és del 20 de febrer) i sense categoritzar a Symbols of Terrassa. És lògic que en @Jordirooca n'hagués fet un de vectorial ell mateix.

Compte amb no respectar l'etiqueta envers d'altres usuaris o fer afirmacions tipus "per què un usuari ha substituït" o "quan puc recuperar la meva", perquè a mi els historials no em quadren respecte el que dius. Sigui com sigui, aquestes coses passen per etiquetar l'usuari, provar de veure com fer-ho el millor possible i, en aquest cas concret, qüestió si en @Jordirooca pot refer el seu vectorial seguint el patró del teu .jpg.

Fsimo (discussiócontribucions)

Aquest fitxer que comentes el vaig penjar ahir. N'hi havia un altre, el que vaig penjar fa 3 o 4 anys, i que segons l'historial de l'entrada Bandera de Terrassa es va retirar l'11/12/21: "Es retira la imatge Bandera_de_Terrassa.jpg perquè l'administrador Ellin Beltz l'ha esborrada de Commons pel següent motiu: Copyright violation; see Commons:Licensing - no license. desfésAgraeix"


En cap cas voldria desmerèixer la tasca de ningú, disculpes si en algun moment ho ha semblat. @Jordirooca.


Puc demanar a algun entès que vectoritzi el fitxer amb el dibuix del castell que fan servir els organismes oficials. Si algú s'ofereix, endavant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Fsimo El motiu pel que van esborrar la bandera em temo que és el mateix motiu pel que esborraran un altre cop: violació de copyright.

Tu has pujat c:File:Bandera terrassa ajuntament 2019.jpg com a treball propi. O sigui, tu dius que el fitxer l'has fet i és només obra teva. Ara bé, a https://www.terrassa.cat/bandera-terrassa hi ha un fitxer que sembla exactament igual que el teu. Aleshores, tot i que si tu ho dius no tenim cap motiu per dubtar que tu vas fer el fitxer i són els de l'Ajuntament els que te'l van copiar, a Commons pensaran que ha passat a l'inrevés i que has estat tu el que l'ha copiat del web de l'Ajuntament, i l'esborraran tan aviat com se n'adonin.

I compte que el fet de ser una violació de copyright no canvia pel fet de vectoritzar-lo, de manera que els entesos val més que es dediquin a vectoritzar una altra cosa.

A més, la nota legal del web de l'Ajuntament diu que el contingut és seu i que no es pot publicar amb una llicència lliure, per començar perquè exclouen l'ús comercial necessari a la Viquipèdia i a Commons.

De fet, la pregunta de perquè fem servir el fitxer que fem servir i no el que fa servir l'Ajuntament és per dos motius:

  • Perquè tan oficial és un com l'altre mentre segueixin el blasonament.
  • Perquè el fitxer del web l'Ajuntament de Terrassa és de l'Ajuntament i l'Ajuntament no l'allibera. De fet, és el mateix motiu pel que vaig amb bicicleta i no amb el cotxe oficial de l'Ajuntament del meu poble: perquè el cotxe oficial és de l'Ajuntament i no me'l deixa.
Fsimo (discussiócontribucions)

Bona tarda @Pere prlpz i resta de la taverna

Explico la situació cronològicament:

- Primavera 2019: Un cop aprovat definitivament el disseny de la bandera per part de l'Ajuntament, penjo a la Viquipèdia la imatge de la nova bandera, dissenyada per mi amb programa de disseny gràfic seguint el blassonament de la Direcció General d'Administració Local. Envio el mateix disseny als responsables del web municipal per a què, en la mesura del possible, actualitzin el disseny de la bandera.

- Posteriorment (no en sé la data), el web de l'Ajuntament incorpora el meu disseny de la bandera que els havia enviat i que també havia penjat a la Viquipèdia. No n'hi havia cap altre de fet.

- Desembre 2021: Viquipèdia esborra el meu disseny, el que figura al web de l'Ajuntament, perquè suposa una violació de drets (però l'he fet jo).

- Febrer 2022: Torno a penjar el disseny però ara ja no se'm reconeix com a propi perquè és el del web de l'Ajuntament.

Òbviament no cal anar més enllà. Només exposo la cronologia, sense cap altra intenció.

Davant de tot això, com procedim? No creieu que es fa una diferenciació acceptant un disseny i no l'altre?

Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Només cal justificar tot això a Commons (d'acord amb c:Commons:Volunteer Response Team). Tens diverses opcions:

  • Explicar-ho a c:Commons:Volunteer Response Team i prou no crec que sigui suficient però ho pots provar.
  • Que l'Ajuntament et digui per escrit que el disseny és teu, si convé signant un conveni on tu els cedeixis el dret a usar-lo al web o on sigui, o que directament l'alliberis amb una llicència lliure. De fet, amb que l'Ajuntament reconegui que el fitxer de la seva web és teu n'hi hauria prou. Això ho hauries d'envia a Commons.
  • Reclamar a l'Ajuntament que retirin el teu fitxer, o que l'hi tinguin però amb una llicència lliure, o que li tinguin però reconeixent la teva autoria. Si tens les proves que el fitxer és teu, en el cas que no vulguin pots reclamar judicialment.

En qualsevol cas, com que l'únic oficial és el blasonament, el fet que al web de l'Ajuntament facin servir un fitxer no el fa pas més oficial que l'altre. De fet, que el web de l'Ajuntament el facin servir (sense reconeixement) només fa més difícil de justificar que l'has fet tu.

I la gran diferència amb l'altre fitxer és que l'altre no té un ajuntament dient que el fitxer és seu i no de qui el va carregar a Commons i que a més no es pot fer servir amb una llicència lliure.

Fsimo (discussiócontribucions)

Gràcies. Intentaré que posin el fitxer com a llicència lliure, descartant les altres opcions. Quan vaig enviar aquest fitxer a l'Ajuntament al seu dia vaig optar per no demanar-ne cap autoria.

Moltes gràcies per les explicacions

Resposta a «Banderes oficials»