Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Jmarchn (discussiócontribucions)

Arran de no trobar una correspondència en català de la plantilla anglesa About en la traducció de Jahvè (antic Déu d'Israel i Judà), vaig veure que diverses plantilles, en la versió anglesa, havien estat actualitzades o eren més potents, en utilitzar mòduls. Així:

Queden problemes de difícil resolució com fusionar {{Vegeu}}, {{Vegeu3}} amb la nova (i més potent) {{About}}.

Paucabot (discussiócontribucions)

Arran d'aquests canvis, s'han anat omplint la categoria Categoria:Articles amb plantilles de hatnote orientats a una pàgina inexistent‏‎, que ara mateix té 2641 articles i sis categories. Entenc que s'ha creat per tal d'anar eliminant les plantilles, ja que no té gaire sentit que aquestes notes d'encaçalament apuntin a articles en vermell. Per mostra, la primera que he mirat, Pilar de 7 amb folre.

En tot cas, s'hauria de crear la categoria i s'hi hauria de posar una petita explicació perquè el nom és massa críptic. Potser reanomenar a Categoria:Articles amb plantilles de notes d'encapçalament que enllacen a una pàgina inexistent?

Paucabot (discussiócontribucions)
Jmarchn (discussiócontribucions)

@Paucabot, d'acord (però no sé si és convenient d'eliminar-les dels articles, potser l'autor ha pensat crear l'article a enllaçar posteriorment...), ja estan canviades el text de les crides (en els mòduls les crides que hi fan).:

No hi vaig posar massa esment, ja que la darrera vegada que havia creat les categories de manteniment, amb tot ben indicat, algú les va esborrar perquè no tenien cap pàgina amb error en aquell moment.

Recordo que {{Vegeu}} i {{Vegeu3}} no tenen crides a cap categoria d'error, perquè no utilitzen mòduls. L'ideal seria reconvertir-les a {{About}} (a renomenar després), potser amb l'ajuda d'un bot...

Moltes gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre el pilar de 7, no s'ha d'eliminar la plantilla sinó que el problema és que ara la plantilla redirecció no funciona bé. El codi que hi ha és {{Redirecció|Pilar de 7|Pilar de 7 sense folre}} i aquest codi fins ara hauria apuntat a pilar de 7 sense folre en comptes d'una pàgina inexistent.

No m'he mirat els altres perquè ara ja no sé on trobar-los, però sospito que molts d'aquests milers d'articles amb errors són per una causa semblant.

I aprofito per preguntar: quin és l'avantatge de substituir plantilles molt simples com ara {{vegeu lliure}} per una plantilla que fa servir un mòdul Lua. Hem passat d'unes plantilles que funcionaven i que podia arreglar gairebé qualsevol a unes plantilles que quan tenen un error (com està passant ara) poden arreglar només uns pocs entesos. De fet, em fa por que amb aquestes plantilles passi com amb l'{{Autoritat}} que porta anys desactualitzada perquè des que va amb Lua hi deu haver un sol editor capaç d'entendre-la i actualitzar-la i té altra feina.

Per això pregunto pels avantatges, perquè el que em trobo són els inconvenients.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, he desfet l'edició de {{Redirecció}}. M'havia semblat que era igual a la versió anglesa i no ha estat així. De la resta ja en parlaré (estic a la feina).

@Pere prlpz Generalment per a plantilles molt simples no hi ha cap avantatge utilitzar lua, però quan la cosa es complica, només una mica, és molt millor lua: possibilitat de depuració, claredat amb les instruccions, etc. Però això ja ho deus saber.

En el cas que planteges ({{vegeu lliure}}) a part de la notificació a la categoria de manteniment, poc útil en aquest cas, col·loca en un mateix paraigües (i estil, a Mòdul:Hatnote/styles.css) les notes d'encapçalament. De fet, m'he trobat modificant tot això sense voler, perquè no trobava (tal com he explicat) l'equivalència d'una plantilla anglesa (quan faig articles, generalment tradueixo de l'anglès).

He afegit a la taula amb totes les notes la correspondència a la Viquipèdia en castellà. Tot això pot facilitar les traduccions, molt més enllà dels noms.

Caldrien algunes millores en aquestes plantilles i fusions, però això portaria feina, i ja tinc massa fronts oberts.

Paucabot (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

A priori hagués dit que caldria veure quins casos estan justificats, però clicant-ne una dotzena a l'atzar no en trobo cap que valgui la pena conservar. De fet, fins i tot trauria d'aquests articles algunes plantilles AP amb enllaç blau.

Ara bé, no veig cap manera de treure els aquestes plantilles que sigui més pràctica que fer-ho a mà.

Paucabot (discussiócontribucions)

El mòdul sembla distingir si l'enllaç és en vermell o si és blau. Si poguéssim aprofitar aquesta utilitat per connectar-lo a un bot, almanco podríem eliminar els que apunten a un enllaç vermell.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si la idea és que el mòdul categoritzi els articles i el bot llegeixi de la categoria dels articles amb enllaços vermells a la plantilla, hi veig un problema que és que sovint hi ha unes quantes plantilles d'encapçalament al mateix article, unes amb enllaços vermells i d'altres amb enllaços blaus. De vegades fins i tot hi ha una plantilla amb més d'un enllaç, no tots del mateix color.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord que, així com ho tenim, està clar que no basta. Com tu dius, no podem esborrar plantilles dels articles d'aquesta categoria perquè ens carregaríem molts enllaços en blau. Jo proposava programar qualque cosa que ens permetés diferenciar els uns dels altres. Però això ja supera el que jo sé fer. La bona notícia és que hi ha un mòdul que diferencia enllaços en vermell i en blau, cosa que jo no havia vist fins ara ...

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Amb bot es pot fer, perquè un bot pot anar a buscar una pàgina i comprovar si existeix. Ara bé, això serà lent d'executar (si no és que hi ha una manera més eficient que jo no conec) i s'hauria de fer el bot a mida.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Jo no sé com es pot enllaçar amb un bot el codi lua. Senzillament, no en sé res de programar un bot. Malauradament, des del maig disposo de menys temps per dedicar-lo a la Viquipèdia i a la qüestió que planteges, @Pere prlpz (estic en un CAP nou i hi haig de dedicar més hores, falten metges d'AP).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El bot no s'enllaçaria amb el codi Lua. El bot senzillament miraria els paràmetres de la plantilla i comprovaria quins articles existeixen i quins no per treure les plantilles AP que només tinguessin enllaços vermells.

Ara bé, tot i que segurament deu ser una feina útil (potser hi ha plantilles AP amb enllaços vermells útils però no deuen ser gaires) diria que no és gaire prioritària.

Per altra banda, compte que algunes plantilles d'encapçalament sí que poden ser útils fins i tot amb l'enllaç vermell. En casos de polisèmia no evident cal avisar el lector que hi ha altres significats possibles. De les confusions dels lectors en veiem poca cosa però aquí és un exemple de confusió d'un editor que potser s'hagués evitat si hi hagués hagut una plantilla de polisèmia enllaçant a escola de Barcelona (cinema), que aleshores encara hauria estat encara un enllaç vermell.

Resposta a «Notes d'encapçalament»