Vés al contingut

Tema de Viquiprojecte Discussió:Monuments

Dubte llicència catàleg patrimoni Barcelona

16
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veient l'avís legal del Portal d'Informació Urbanística de l'Ajuntament de Barcelona no tinc clar si les fitxes del catàleg de patrimoni es poden copiar. La redacció no sembla gaire clara, però hi ha coses que no em lliguen amb una llicència lliure:

  • "No alterar el contingut de la informació" (que va més enllà de l'habitual no desnaturalitzar, que també hi és).
  • "L’Ajuntament de Barcelona és el titular dels drets de propietat intel·lectual de les obres i prestacions que integren els seus webs, o bé en té la cessió d’ús.(...) La reproducció, distribució, comunicació pública o transformació d’aquestes obres i prestacions més enllà de les activitats directament autoritzades per la llei de propietat intel·lectual, requereix l’autorització del titular." Entenc que està dient que no es pot reutilitzar sense autorització.
  • Més avall especifica que si la llicència d'una pàgina concreta fos Creative Commons ho diria, però pel catàleg de patrimoni no ho diu.

Per altra banda, l'edició del catàleg de patrimoni de 1987 sí que està alliberada amb una llicència CC-BY, i es podria reutilitzar reconeixent l'autoria i segurament molts dels textos són iguals als del catàleg actual.

Aleshores els dos dubtes són si podem copiar text del catàleg (si de l'actual o si només l'antic) i com l'hem de reconèixer.

Notifico en @Paddy Mc Aloon perquè part del text de l'article Edifici Companyia d'Indústries Agrícoles és igual que el de la fitxa https://ajuntament.barcelona.cat/informaciourbanistica/cerca/ca/fitxa/1386/--/--/cp/, que crec que tampoc sortia a la versió del catàleg de 1987.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Amb respecte a aquest edifici en concret, hi ha dificultats per a documentar-lo, primer per la manca de fotos lliures antigues, i segon, perquè els plànols originals no són de domini públic. Per això hi ha coses que no puc referenciar, com les reixes de la planta baixa, de les que en tinc coneixement per raons professionals.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fer servir la informació del catàleg no té problema, com fer servir la informació de qualsevol altra referència que no sigui lliure. El problema és el copiar-ne el text.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

@Pere prlpz

Les fotos que apareixen a les fitxes són del mateix repositori i tenen llicència CC-BY. Seria ilògic i contradictori que el text no ho fos.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Assumir que alguna cosa que fa l'administració segueix la lògica i no té contradiccions és una mica aventurat.

Ara seriosament, el que té valor és la lletra de l'avís legal. Que això sigui contradictori és un argument per afegir a la petició.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Està clar. El catàleg del 1987 té una llicència lliure. Les fitxes de patrimoni són incompatibles sense autorització.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Doncs s'hauria de demanar ja.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Endavant.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Ja em diràs com s'hauria de formular seguint els protocols de la Viquipèdia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Viquipèdia:Autoritzacions, que no està gaire actualitzat però que es resumeix en "Bon dia, senyora alcaldessa. Em pot dir per escrit que l'ajuntament m'autoritza a publicar aquest documents del web sota una llicència CC-BY-SA? Gràcies" (bon dia i gràcies opcional).

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Com he dit en diverses ocasions, la majoria de fitxes del Catàleg estan pobrement documentades. Jo diria, fins i tot, pitjor que el llibre del 1987. Per altra banda, al repositori BCNROC hi ha fotografies del projecte de revisió del Catàleg amb llicència CC-BY 4.0.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El dubte no és si és un bon material per copiar, que això és cosa de qui faci l'article i si tu has copiat la fitxa a l'article és que la deus haver vist prou bé, i si no ja ho arreglaràs. El dubte és si és legal copiar aquest text i, si ho és, com ho hauríem de fer.

Sobre les imatges, compte que hi ha imatges al BCNROC que no són lliures. Les primeres que he provat, https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/handle/11703/127902, són CC-BY-NC-SA, que no és una llicència lliure (pel NC). Si n'hi ha de CC-BY o CC-BY-SA que et semblin interessants les pots carregar a Commons citant-ne l'origen i donant-los la mateixa llicència, i si n'hi ha moltes podem mirar si hi ha algú interessat a pujar-les en massa.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

Penso que podríem demanar-los que ens donéssim una autorització com la del Servei d'Arqueologia per a la Carta Arqueològica. A canvi, podríem passar-los la informació per a que actualitzessin les fitxes mal documentades, com d'alguna manera em va suggerir l'@Amadalvarez en privat.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

D'acord. La imatge que has enllaçat no és de l'Ajuntament sinó d'un autor particular que l'hi ha cedida, el Ramon Sales Encinas, que té el seu propi blog. Però les que pertanyen al projecte de revisió del Catàleg són CC-BY, p.ex. les que he fet servir en aquest article.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La de l'article sí. Bona feina.

Resposta a «Dubte llicència catàleg patrimoni Barcelona»