Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Maria teresa macià costa (discussiócontribucions)

els enllaços que hi ha a la viquipèdia a l'hemeroteca de La Vanguardia funcionen tots? quina solució hi heu trobat? m'ho pregunta un responsable de l'Hemeroteca. estan fent canvis al buscador.

~~~~

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon vespre @Maria teresa macià costa. No vull ser malpensat. Però em pregunto si l'interès de la gent de la Vanguardia és favorable pel que fa a posar-nos les coses fàcils i que puguem citar-los bé per donar utilitat enciclopèdica a la seva hemeroteca tenint en compte que no hi guanyem res com a voluntaris )i que ells hi guanyen accessos de gent interessada)… O bé si és conèixer el mecanisme per tal de tornar-nos a fotre i tallar milers d'enllaços i referències bibliogràfiques com va fer fa uns mesos i sense cap cortesia d'avís.

Espero que entenguis les reticències, fora bo que si tenen interès i pensen en el bé comú d'un projecte com aquest, sigui l'equip de la Vanguardia que ens pugui comentar què té en ment i així podem valorar com ens afectaria, que hi ha diferents opcions possibles. Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sigui el que sigui el que tenen en ment està molt millor que es preocupin de mantenir els enllaços que no pas que ho haguem de fer nosaltres. No sé què tenien en ment els de l'Enciclopèdia Catalana quan van decidir canviar les seves url i van deixar obsolets els enllaços que teníem i la propietat de Wikidata, però hagués estat encantat que haguessin preguntat primer en comptes de deixar-nos una feinada que hem de fer (perquè ens convé a nosaltres per fer servir la referència més òbvia que tenim) i que ningú ha fet encara.

I òbviament, si tenen un web els convé que vagin visites. Millor que serveixin els seus interessos posant-nos les coses fàcils que posant-nos-les difícils tancant l'hemeroteca, com han fet no fa gaire.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els enllaços a l'hemeroteca de la Vanguàrida van deixar de funcionar fa unes setmanes o pocs mesos i ara surt el missatge que només és per a subscriptors.

Si es refereix a això, estarem encantats de que ho arreglin. Si no és això i no volen regalar subscripcions a Viquipèdia:Biblioteca per que puguem provar els enllaços, els hauran de comprovar ells mateixos o buscar un subscriptor que faci la prova. Els articles amb enllaços a l'hemeroteca els trobaran a https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Especial:Cerca&limit=500&offset=0&ns0=1&search=insource%3Alavanguardia.com

Maria teresa macià costa (discussiócontribucions)

li puc enviar aquest enllaç i que vegi la quantitat d'enllaços? o intento una trobada amb algú de vosaltres que hi enteneu més que jo.~~~~

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo a la trobada hi puc ser per explicar-los com funciona tota la Biblioteca de la Viquipèdia i perquè és important arribar a un acord amb ells per tal que, uns 10-25 viquipedistes, tinguem accés mensual a través de la sessió iniciada a la seva Hemeroteca. Ho estan fent diaris i revistes de prestigi d'arreu del món i aquí anem amb retard.

En aquest sentit, confio que els puc convèncer fàcilment. Però en el tema dels enllaços penso que fora bo que algú amb més coneixement tècnic els pogués definir bé què cal esmenar o revertir en la destrossa perquè l'accés no quedi trencat més enllà de l'avís de pagament (és a dir, que si algú paga, vegi el que hauria de veure fent clic a aquell enllaç).

Maria teresa macià costa (discussiócontribucions)

si em dones un correu electrònic intento que es posi en contacte amb gent que hi entengui més que jo. Jo el que he intentat és que l'Hemeroteca permeti buscar i trobar. Ara no es possible. Després li he comentat els enllaços a d'altres publicacions i és quan m'ha dit que li concretés més el problema. Ara mateix si l'enllaç obre un pdf encara que no siguis subscriptor te'l deixa baixar i veure. ~~~~

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És xavier.dengra@wikimedia.cat. Però abans ens falta, sens dubte, trobar algun altre viquipedista de més coneixement tècnic que pugui ajudar a l'informàtic en qüestió a desentortolligar el cacau que han muntat. I jo en la vessant purament tècnica de les URLs en sé massa poc, ho sento.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Vriullop crec recordar que havies participat en fils anteriors sobre aquest assumpte. Què en penses, de tot plegat.

Maria teresa macià costa (discussiócontribucions)

be la cosa és que després de donar molta tabarra el mateix director de la vanguardia em va contestar per twitter. Anava enviant missatges per twitter imai cap resposta. Li vaig demanar un interlocutor i aquest m'ha enviat un correu electrònic. A partir d'aqui sé que estan intentnt arreglar el desgabell de la conulta per text en uns 15 dies. Jo li he comentat el problema amb es enllaços que hi ha a moltes publicacions si els tenien en compte. I en concret a la viquipèdia i em contesta que li posi exemples per entendre el problema. ~~~~

Vriullop (discussiócontribucions)

Casos:

  • 57 enllaços a https://hemeroteca.lavanguardia.com/ (llista): No  No accessible, demana subscripció.
  • 8.467 enllaços a http://hemeroteca.lavanguardia.com/ (llista): No  Redirigeix a https://hemeroteca.lavanguardia.com, no accessible, demana subscripció.
  • 1 enllaç a https://hemeroteca.lavanguardia.es/ (llista): No  Error de connexió.
  • 2.432 enllaços a http://hemeroteca.lavanguardia.es/ (llista): No  Redirigeix a https://hemeroteca.lavanguardia.com, no és accessible, demana subscripció.
  • 28 enllaços a https://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/ (llista): Sí  Funcionen.
  • 1.043 enllaços a http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/ (llista): Sí  Funcionen. Caldria canviar el protocol a https.
  • 149 enllaços a http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.es/ (llista): Sí  Funcionen. Redirigeix a https://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com. Caldria canviar el protocol i l'extensió.

Hi ha uns 9.000 enllaços més que no són a l'hemeroteca.

A banda de poder recuperar d'alguna manera els més de 10.000 enllaços trencats, una altra qüestió és poder continuar consultant l'hemeroteca. Els editors som voluntaris i en lloc de fer subscripcions preferim fer donacions. Altres entitats ens ofereixen periòdicament subscripcions gratuïtes i temporals per a un nombre limitat d'editors que més ho poden aprofitar. Està explicat en els enllaços del portal Viquipèdia:Biblioteca.

Maria teresa macià costa (discussiócontribucions)

~~~~

i aquests enllaços estan ben referenciats a l'article o s'han trencat per el canvi que han fet?

si em dones el teu correu electronic quan li contesti al responsable t'hi afegeixo per que es posi en contacte i a veure si es pot arreglar.

Vriullop (discussiócontribucions)

N'hi ha alguns, pocs, mal formatats. La gran majoria no són exactament ellaços trencats, sinó que no s'hi pot accedir. Enllacen correctament a un pdf però la pàgina queda emmascarada si no es registra la suscripció. Vés a les llistes que indico i prova d'obrir-ne qualsevol. T'envio la meva adreça per correu. Xavier, si vols evitar spam millor elimina la teva d'aquesta pàgina.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

No pateixis, Vicenç. Ja és pública en d'altres pàgines i espais wiki per causa dels viquiprojectes en marxa i la tinc ben filtrada com a redirecció i en una safata pròpia al meu correu personal. Gràcies per l'avís!

Resposta a «hemeroteca de la vanguardia»