Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Renovellar (discussiócontribucions)

Voldria crear una categoria d'"arquitectes tècnics" per poder aplegar les persones que tenen entrades en la vikipedia i tenen aquesta professió com passa amb altres professions i no me'n surto. Em podeu ajudar?

Renovellar ha amagat aquest apunt (historial)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Qualsevol categoria a la Viquipèdia ha de tenir, com a mínim, 5 articles dintre. Suposo que tenim aquestes 5 biografies, oi?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Per crear una categoria, a la caixa de cerca (dalt de tot) escriu: Categoria:Arquitectes tècnics

Et dirà que no la troba i sortiran els enllaços per crear-la amb l'editor de codi.

Un cop allà, escriu:

{{commonscat-inline}}

{{Consultes per gènere}}

[[Categoria:Arquitectes|Tecnics]][[Categoria:Biografies per activitat|Arquitectes Tecnics]]

Renovellar (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Has creat la categoria a la Viquipèdia en castellà amb el codi que funcionaria a la Viquipèdia en català.

Per la resta, estaria bé esperar a tenir consens abans de crear-la.

Renovellar (discussiócontribucions)

Ok. Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Dos comentaris:

  • Compte que els arquitectes tècnics no són arquitectes. Aleshores en comptes de posar la categoria d'arquitectes tècnics dins d'arquitectes l'hem de posar dins de la categoria de "biografies per professió".
  • Tenim el problema de la gairebé sinonímia amb la categoria:Aparelladors. Podem fer un abús de llenguatge i fer servir una sola categoria d'aparelladors, que ja tenim, o fer dues categories separades, però molts articles hauran d'estar a les dues categories a la vegada i molts serà difícil aclarir si tenien els dos títols. Potser una solució seria reanomenar la categoria d'aparelladors a "aparelladors i arquitectes tècnics".

Pels que no estiguin ficats en el tema, Arquitectura_tècnica#Arquitectes_tècnics explica el canvi de denominació. Als anys 70 molts aparelladors van demanar la convalidació del títol d'arquitecte tècnic i han estat aparelladors i arquitectes tècnics, però no necessàriament ho van fer tots i s'hauria d'esbrinar quins títols té cada un. A més, per uns anys pot ser que la data de finalització de la carrera (si la sabem) no sigui suficient per estar segur de quin títol li toca a una persona.

Renovellar (discussiócontribucions)

El problema es que els aparelladors i els arquitectes tècnics no son la mateixa titulació. Una es l'evolució de l'altra. Es com anomenar apotecari a un farmaceutic. Es per això que caldria la categoria on englovar als arquitectes tècnics. He vist que molts estan englovats com enginyers, altres com arquitectes i no es el mateix.

Renovellar (discussiócontribucions)

No són exactament la mateixa professió. Cadascuna han estat regulades per Real Decrets diferents i les atribucions professionals que té un arquitecte tècnic no són les mateixes que van tenir els aparelladors, ni els d'un aparellador van ser les mateixes que han tingut un mestres d'obres. Jo no ho veig igual. Es important diferenciar i en especial si no es veuen ells com el mateix perfil professional. He tingut l''oportunitat de parlar-ho amb persones com el Damia Calvet que té una entrada en la vikipedia i ell no vol està etiquetat com aparellador perquè diu que no es aparellador. El darrer any que es va otorgar la titulació d'aparellador a españa va ser l'any 1967. Fa més de 56 anys. Des d'aleshores tots els titulats són arquitectes tècnics

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els canvis d'atribucions han passat a totes les professions regulades. Són molt més diferents les atribucions i regulacions dels enginyers de camins del segle XIX i les d'ara que les dels aparelladors dels anys 60 i els anys 80, i no per això els posem en categories diferents.

Que els mestres d'obres són un cas a banda no t'ho discuteixo.

I que dels més joves i dels més antics sapiguem que tenen un sol títol no treu que en tenim molts que no sabem si són arquitectes tècnics.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Estrictament és cert que no són el mateix, però la diferència és bàsicament que va canviar el nom del títol, i la mostra és que la paraula aparellador se segueix fent servir, a diferència del que va passar amb els pèrits i els enginyers tècnics o amb els apotecaris i els farmacèutics. Si el títol de qualsevol altre professió (arquitectes, metges, enginyers de camins, etc.) hagués canviat de nom també estaríem dient que estrictament són dues coses diferents en comptes de dir que són el mateix. Aleshores, la rellevància enciclopèdica de la diferència és minsa, igual que és poc rellevant el canvi de pla d'estudis de qualsevol altra carrera.

Per altra banda, una categoria és útil si raonablement hi ha tot el que hi ha d'haver. Si tenim una categoria amb cinc articles d'arquitectes tècnics però n'hi falten una desena que també tenim però no són a la categoria, aleshores la categoria no serveix per a res. A la categoria d'aparelladors n'hi tenim un parell de dotzenes, però clicant-ne uns quants a l'atzar em costa molt saber quins d'ells són també arquitectes tècnics, perquè per dates podrien haver demanat la convalidació però l'article no diu si ho van fer i em temo que les fonts tampoc ho diran.

Aleshores, veig complicat fer i mantenir una categoria d'arquitectes tècnics que sigui útil, i per això proposo mantenir junts arquitectes tècnics i aparelladors.

Renovellar (discussiócontribucions)

Pot ser una solució però actualment hi ha tres categories i totes elles nomes diu aparellador: Una diu: "Aparellador". una altra diu "Aparelladors catalans" i una altra diu "Aparelladors mallorquins"

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per això proposava anomenar les categories "arquitectes tècnics i aparelladors" si vols ser més precís, tot i que no em desagrada la idea de mantenir el que fa el llenguatge corrent que és fer servir "aparellador" i deixar una explicació a la pàgina de la categoria per indicar que també inclou arquitectes tècnics.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

I hi afegeixo un altre dubte: Abans els títols deien "Título de Aparejador" o "Título de Arquitecto Técnico", però ara deuen dir "Títol de Graduat en Edificació". Tots tres títols habiliten per exercicir la professió regulada d'Arquitecte Tècnic, però els graduats en edificació són arquitectes tècnics o no? I si apliquem la mateixa pregunta als aparelldors, la resposta és la mateixa?

Renovellar (discussiócontribucions)

No s'ha de confondre el titul universitari i la professió.

Una cosa és el títol universitari de dret i un altra és la professió regulada d'advocat..

La arquitectura tècnica és una professió regulada i els titols que donen accés a aquesta professió són els del Grau d'Arquitectura Tècnica i Edificació. Grau en Cicneia i Tècnologia de l'edificació i Grau en Enginyeria d'Edificació.

Renovellar (discussiócontribucions)

A Catalunya tots el titulats ho son en Arquitectura Tècnica i Edificació.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El títol d'aparellador també dóna accés a la professió d'arquitecte tècnic.

A més, la professió no va canviar quan va passar de dir-se aparellador a dir-se arquitecte tècnic.

I és cert que a Catalunya actualment tots els titulats són en Arquitectura Tècnica i Edificació, des que les escoles es van posar d'acord, però en altres llocs (i a Catalunya no fa gaires anys) hi havia altres títols. Sense anar més lluny, el títol de la UIB es diu grau en Edificació.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Gràcies, Pere.

Resposta a «Categoria»