Hola a tothom.
Volia compartir amb vosaltres una troballa que he fet. En realitat, porta anys en funcionament i potser ja ho havíeu comentat en el seu moment. Valgui, doncs, per alertar als editors més recents i per fer memòria a la resta.
Segur que ja us heu trobat amb l’actuació de l’InternetArchiveBot, un bot que revisa -quan li plau- les referències d’un article. El giny marca els enllaços trencats (referències que dirigeixen a urls inactives) i, eventualment, afegeix enllaços a Wayback Machine, un servei online gratuït que emmagatzema còpies de pàgines web. Doncs bé, us volia parlar de la versió a demanda. La podeu trobar aquí i haureu de clicar on diu Click here to run it on a single page.
El primer cop que hi accediu, haureu d’autoritzar la vinculació amb el vostre usuari. Assegureu-vos de que, al menú desplegable de la cantonada superior dreta, hi diu cawiki. Us portarà directament a la pàgina Run Bot | Fix a single page, on mostra una caixa per entrar-hi el nom de l'article que voleu revisar (compte, no treballa amb redireccions). Just a sota, heu d’activar la casella “Add archives to all non-dead references” i clicar sobre el botó per iniciar l’anàlisi.
Què fa aquesta aplicació?:
- Comprova quines referències tenien una còpia a Wayback Machine i n’afegeix l’enllaç a l’article.
- Si alguna referència no tenia còpia, la crea i n’afegeix l’enllaç.
- Si troba algun enllaç trencat, el marca (tingui o no còpia a Wayback M.)
Possibles errors:
- A vegades, quan feu clic al botó per començar el procés, de seguida surt un missatge “Checksum error”. Proveu-ho de nou, però si després de 3 intents segueix fallant, mireu que el nom de la pàgina estigui ben escrit (accents, majúscules, cap espai a l’inici o al final...).
- Si després d’uns minuts pensant, el web dona l’error “504 Gateway Time-out”, no patiu: en una estona podreu veure a l’historial de l’article com el bot hi ha passat.
- Tingueu present que hi ha un límit de 5 noves consultes per minut.
Considero que aquesta eina és de gran utilitat per què incrementa la fiabilitat de la Viquipèdia: el projecte és tan fiable com ho són les referències enllaçades i així podrem garantir-ne la consulta a més llarg termini. La recomano especialment per aquells articles on hi hagi enllaços a mitjans locals i ajuntaments, enllaços a notícies més antigues de 5 anys i pàgines d’esdeveniments tals com competicions esportives o eleccions. En realitat, totes les webs poden caure o modificar les urls sense deixar redireccions (com va passar amb la Gran Enciclopèdia Catalana), així que convé prevenir.
Espero que us ajudi. Gràcies.