Vés al contingut

Teodor Llorente Olivares

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:03, 18 feb 2011 amb l'última edició de ZéroBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Teodor Llorente Olivares fou un poeta nascut a València el 7 de gener de 1836 al si d'una família de juristes, escriptor en llengua valenciana i castellana i mort en la mateixa ciutat el 2 de juliol de 1911. És el poeta més important de la Renaixença valenciana.

Seguí la carrera d'advocat i exercí la professió durant un temps.

A la universitat valenciana va cursar els estudis de dret i filosofia i lletres. En un principi, pels anys de 1853 a 1857, va escriure poesies en castellà. Però, havent llegit El Gaiter del Llobregat de Rubio i Ors, va començar a compondre rimes en valencià. La visita que va fer a València Marià Aguiló acabà per guanyar-li a la causa valencianista i catalanista, fins al punt de convertir-se a la figura més preeminent de la Renaixença a terres valencianes. Al mateix temps conreava el periodisme en castellà. En 1861 dirigí el periòdic "La Opinión", que més tard es transformà en "Las Provincias" en 1866, del qual fou el director durant quaranta anys, quan el seu fill el substituí. Aquest diari està d'acord amb la ideologia conservadora del partit conservador, del qual Llorente fou dues vegades cap, diputat a corts i senador.

Quan Marià Aguiló fou bibliotecari de la Universitat de València, Llorente impulsà i presidí uns Jocs Florals en commemoració del quart centenari d’Ausiàs March, i guanyà un premi amb Víctor Balaguer. En una altra edició, guanyà un accèssit a la Flor Natural pel seu poema "vint-i-cinc anys". Llorente va contribuir junt amb Vicente W. Querol a la instauració dels jocs florals en els quals va obtenir el títol de "Mestre en Gai Saber".

La seva actitud correspon a la de la burgesia conservadora, i, més concretament, a la dels "ratpenatistes". A la seua estància en "Lo Rat Penat" tractà de treure importància a les institucions de la Renaixença de Mallorca i Catalunya, ja que rebutjaven la literatura progressista, republicana i anticlerical, com, per exemple, la de Constantí Llombart.

A conseqüència de la politització dels Jocs Florals, Llorente i els escriptors valencians no tingueren una gran presència, i es crearen els Jocs Florals de Lo Rat Penat, però no exerciren una gran influència sobre la festa homònima barcelonina, ja que es tancaren en la seua ideologia i per l'obertura al bilingüisme.

L'any 1906 participà en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana. En 1909 la ciutat de València va retre un magne homenatge popular al poeta que havia encertat a cantar en la seua llengua autèntica amb sincer i noble entusiasme les glòries passades i les belleses de la seua terra així com les gràcies senzilles de la seua vida tradicional i familiar.

L'any 1891 fou escolli diputat al Congrés dels Diputats, aconseguint la reelecció el 1893. Perdé la seva acta de diputat el 1986 però el 1899 la tornà a recuperar, abandonant aquest càrrec el 1901.

Teodor Llorente morí a València l'any 1911. Fou fill seu Teodor Llorente Falcó.

Obra

Llibret de versos escrit per Teodor Llorente, soci del Rat-Penat, Teodor Llorente y C.ª Editors, Valencia, 1885.

La seua obra en valencià es redueix a llibret de versos en 1885, del qual es va publicar una segona edició augmentada en 1909 amb pròleg de Menéndez Pelayo. Llorente, tot i que escrigué poc, aconseguí imposar un concepte restrictiu de la cultura i literatura valenciana, des del punt de vista dels gèneres, temes i procediments. Llorente recreà els costums de les classes humils (costumisme), però també va crear una poesia amb caràcter més històric amb un llenguatge més culte. Els versos més aconseguits es troben en poemes on fa descripcions idealitzades de la bellesa dels paisatges valencians (paisatgisme sentimental).

Quant al tipus d'estrofa, solen predominar en la seua obra els quartets, en especial la Cobla (estrofes decasíl·labes amb una estructura versal de 4+6, estructura típica de la literatura medieval valenciana).

Llistat de les seves principals obres segons la temàtica:

  • Primer poema conegut: Amor del poeta.
  • Premi als Jocs Florals: La nova era, Vint-i-cinc anys.
  • Utilització del valencià vulgar amb finalitats humorístiques: Arròs amb fesols i naps.
  • Dedicat a Jacint Verdaguer per la publicació de "Canigó": A mossèn Jacint Verdaguer.
  • Evocació de la pàtria des de l'adversitat: Cartes de soldat
  • Escenes de la vida quotidiana: La creu del poble, Plany de la teixidora, Missa d'Alba.
  • Expressió de l'emoció davant d'un paisatge i de l'horta valenciana: Vora el barranc dels Algadins, En la muntanya, Els teuladins.
  • Símbol de valencianitat: La barraca, una de les seues poesies més famoses.
  • Última etapa de Teodor Llorente, aborda l'absència o presència d'amor: Cançoneta amorosa, Viatge nupcial, Íntima.
  • Recopilacions de poesia: Llibret de versos, Nou llibret de versos (per a Lo Rat Penat).

Llorente va ser també un bon traductor al castellà de Lord Byron, Goethe, Schiller, Ullhand , Heine, etc.

Fonts

  • Obra: Història de la literatura catalana, de Martí de Riquer.
  • Gran Enciclopedia de la Región Valenciana.

Enllaços externs

Vegeu texts en català sobre Teodor Llorente Olivares a Viquitexts, la biblioteca lliure.


Precedit per:
Fèlix Pizcueta
President de Lo Rat Penat
Dibuix d'un rat penat negre

1879–- 1880
Succeït per:
Jacint Labaila