Vés al contingut

Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAssociació d'Escriptors en Llengua Catalana
Dades
Nom curtAELC Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització d'escriptors
organització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1977
Activitat
Membre deConsell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris
European Writers' Council (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaBel Olid Báez (2015–2022)
Sebastià Portell i Clar (2022–) Modifica el valor a Wikidata
President Modifica el valor a WikidataSebastià Portell i Clar Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webescriptors.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: EscriptorsAELC X: EscriptorsAELC Instagram: escriptorsaelc Modifica els identificadors a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) és una entitat professional, que fou creada l'any 1977, i que aplega escriptores i escriptors en llengua catalana. La major part de la seva actuació es desplega en els distints territoris dels Països Catalans, fet fonamental que reflecteix la seva organització i la composició de la junta directiva. El seu objectiu principal és el de representar i defensar els interessos dels escriptors en llengua catalana en els àmbits professionals i davant dels organismes culturals públics i altres institucions.[1]

L'AELC ha contribuït en la refundació de la Institució de les Lletres Catalanes; ha participat en l'elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d'edició –en paper i digitals–, ha gestionat la supressió de l'IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió. És membre fundadora de la Federació GALEUSCA d'escriptors en llengua gallega, èuscar i catalana; forma part de la junta directiva del Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO); és membre de l'European Writers Council (EWC), del Consell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris (CEATL), d'International Authors Forum (IAF), i de Culture Action Europe (CAE), entre d'altres.

Els principals objectius de l'AELC són:

  • Defensar els interessos del col·lectiu en els diferents àmbits professionals així com davant els organismes culturals públics i altres institucions culturals. En aquest sentit l'AELC va participar en l'elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d'edició, ha gestionat la supressió de l'IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió.
  • Organitzar un ampli ventall d'activitats dedicades a l'estudi i la reflexió sobre l'ofici d'escriure (conferències, jornades, col·loquis, congressos…), així com a la promoció dels autors i autores. També col·labora amb entitats i organismes per realitzar-ne d'altres.
  • Representar els escriptors i les escriptores en llengua catalana davant les diverses institucions públiques i els diferents sectors professionals vinculats a les Lletres.
  • Mantenir una presència constant en el món cultural, tant català com estranger. En aquest sentit la seva pàgina web www.escriptors.cat ha esdevingut un referent cultural en contínua actualització.

El web de l'AELC inclou una extensa base de dades de pàgines monogràfiques d'autores i autors, amb una àmplia informació biogràfica, bibliogràfica i literària, sovint facilitada pels mateixos escriptors. També conté un recull d'activitats i notícies i temes d'actualitat professional, així com un aplec de textos d'opinió escrits per membres de l'entitat, i debats periòdics sobre temes professionals i d'actualitat.

Poden ser socis i sòcies de ple dret de l'AELC els escriptors de ficció, els traductors i dramaturgs que hagin publicat en català almenys una obra, així com els guionistes que hagin produït un guió, i també els autors de crítica literària i d'altres estudis de literatura catalana.

L'escriptor Sebastià Portell presideix la Junta Directiva des del 2022. Les anteriors juntes han estat presidides per: Josep Maria Castellet (Catalunya), Josep Maria Llompart (Balears), Joan Fuster i Ortells (País Valencià), Avel·lí Artís-Gener "Tísner” (Catalunya), Jaume Fuster (Catalunya), Francesc Parcerisas (Catalunya), Antònia Vicens (Balears), Jaume Pérez Montaner (País Valencià), Guillem-Jordi Graells (Catalunya) i Bel Olid (Catalunya).

Premis

[modifica]

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana atorga periódicament diferents Premis literaris a obres escrites en català per reconèixer la creació en llengua catalana en diferents gèneres literaris.[2]

  • Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana: premi concedit anualment que distingeix un autor per la trajectòria de la seva obra.
  • Premi Aurora Díaz-Plaja: premia el millor article d'anàlisi, estudis o investigacions sobre literatura infantil i juvenil catalana publicat en qualsevol llengua en un mitjà de difusió general o especialitzat, tant en suport paper com digital.
  • Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians: Es premien els millors llibres d'autors valencians publicats en llengua catalana durant l'any anterior, en les modalitats d'assaig, literatura infantil, literatura juvenil, narrativa, poesia i teatre.
  • Concurs "Imagina un amor": Des de 'any 2018 se celebra el concurs literari per a joves de narrativa en llengua catalana de temàtica LGBTI.

Premis convocats en col·laboració

[modifica]
  • Premis de la Crítica Catalana: instituïts l'any 1956 per l'Asociación de Críticos Literarios, s'atorguen a les millors obres de poesia i narrativa publicades l'any anterior en les quatre llengües oficials de l'estat espanyol. Pel que fa a la categoria de llengua catalana, els anys 2002-2023 ha estat l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana l'encarregada de coordinar-los.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana [Consulta: 19 desembre 2022].
  2. «Els premis de l'AELC». Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Enllaços externs

[modifica]