Teoria científica obsoleta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'obsoleta teoria geocèntrica de l'univers en posava la Terra al centre.

Una teoria científica obsoleta és una teoria científica que va ser alguna vegada comunament acceptada però que —per la raó que sigui— ja no és considerada la descripció més completa de la realitat per la ciència establerta, o bé una teoria verificable que s'ha comprovat falsa. Aquesta etiqueta no inclou les teories que encara no han guanyat l'ampli suport de la comunitat científicaprotociència o ciència marginal—, ni tampoc les teories que mai foren àmpliament acceptades o només van ser recolzades en països molt específics, com per exemple el lissenkoïsme.

En alguns casos, la teoria ha estat completament descartada. En altres, la teoria segueix sent útil perquè proporciona una descripció que és "suficientment bona" per a una situació particular, i que és més fàcil d'usar que la teoria completa —amb freqüència perquè aquesta és massa complexa matemàticament per ser utilitzable—. Karl Popper va suggerir que totes les teories científiques haurien de ser verificables o d'una altra forma no podrien ser provades experimentalment. Qualsevol cosa que no pugui provar-se falsa experimentalment seria per tant un axioma i tindrà un estatus absolut, més enllà de qualsevol refutació.

Un exemple d'això és l'ús de física newtoniana, que difereix de l'actualment acceptada física relativista per un factor que és insignificantment petit en velocitats molt més petites que la de la llum. Tot en la física newtoniana és tan satisfactori per a la majoria dels propòsits que s'utilitza més àmpliament, excepte en velocitats no petites en comparació amb la de la llum, però a les escoles s'ensenya normalment la més simple Newtoniana i no mecànica relativista. Un altre cas és la teoria que la terra és aproximadament plana; mentre que durant segles ha estat equivocada per a les llargues distàncies, considerar que una part de la superfície de la terra com a plana sol ser suficient per a molts mapes topogràfics que cobreixen àrees que no són gaire grans.

Teories biològiques obsoletes[modifica]

Teories químiques obsoletes[modifica]

Teories físiques obsoletes[modifica]

Teories astronòmiques i cosmològiques obsoletes[modifica]

Teories geogràfiques obsoletes[modifica]

Teories geològiques obsoletes[modifica]

Teories mèdiques obsoletes[modifica]

Teories aproximades[modifica]

Són teories que ja no es consideren la representació més completa de la realitat, però que són encara útils en dominis específics. Per a moltes teories es coneix un model més complet, però en la pràctica usar una aproximació més gruixuda proporciona bons resultats amb molt menor esforç.

Teories la importància de les quals va ser sobreestimada[modifica]

  • Llengües de terra - Encara que les connexions temporals entre masses de terra van fer de vegades possibles les migracions (com quan el nivell del mar va baixar durant les glaciacions), la divisió real dels continents provocada per la tectònica de plaques ha estat més important.

Vegeu també[modifica]