Teoria de les intel·ligències múltiples

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El model de les intel·ligències múltiples, va ser proposat el 1983 per Howard Gardner.

Aquest model especifica que totes les persones tenen set tipus d’intel·ligència que, si bé poden estar relacionats, determinen el comportament, la manera d’aprendre, captar, comprendre, entre d'altres, el món que les envolta. És una crítica a la noció que només existeix una intel·ligència única, que pot ser mesurada amb diferents instruments estàndards de psicometria (tests de quocient intel·lectual).[1]

L'any 1997 s'hi va afegir la intel·ligència naturalista, de manera que segons aquest model es compta amb vuit intel·ligències. La disciplina que més s'ha beneficiat d'aquesta teoria és l'educació, ja que n'amplia el concepte i reconeix el què ja se sabia intuïtivament, que ser brillant acadèmicament no ho és tot.[2]

Les vuit intel·ligències[modifica | modifica el codi]

Defineix la intel·ligència com una capacitat i, per tant, una destresa que es pot desenvolupar. Hi ha un component genètic, però les potencialitats es desenvoluparan més o menys, depenent de l'ambient, les experiències viscudes, l'educació, la motivació... Així com hi ha molts tipus de problemes, també hi ha molts tipus d'intel·ligència. Gardner n'ha identificades les següents:

 • Intel·ligència musical: es distingeix pel plaeer de la música, els sons i els ritmes. Per tal de potenciar-ne l'expressió es pot assistir a concerts, cantar, fer música, introduir música de fons durant la pràctica d'altres activitats, començar a escriure cançons, aprendre a tocar instruments, etc. Aquesta intel·ligència és necessària per aprendre idiomes i, a més, permet desenvolupar-se adequadament a cantats, compositors i músics com són: Pau Casals, Lluís Llach o Serrat.
 • Intel·ligència lingüística: es distingeix pel plaer en el llenguatge i la parla. Per tal de potenciar-la s'ha de dedicar temps a la lectura, els elements per escriure, els debats, els diàlegs, les discussions, els contes. Aquesta intel·ligència la tenen aquestes persones que els hi agrada llegir, escriure, jugar amb les paraules, explicar històries, etc. Com la que tenen els escriptors, els poetes, els bons redactors com són: Miquel Martí Pol o Josep Pla. Aquest tipus d'intel·ligència utilitza ambdós hemisferis.
 • Intel·ligència logicomatemàtica: es distingeix per les elevades  habilitats en la resolució de problemes lògics i en les matemàtiques. Aquells que la posseeixen, es fa les preguntes del "per què" i el "com", raonen sobre les coses, volen saber "què passarà després d'allò" i pensen de forma seqüencial. Aquesta es utilitzada per a resoldre problemes de lògica i matemàtiques. És la intel·ligència que tenen els científics. Es correspon amb el mode de pensament de l'hemisferi lògic i amb el que la cultura occidental ha considerat com l'única intel·ligència.
 • Intel·ligència espacial: consisteix a formar un model mental del món en tres dimensions; és la intel·ligència que tenen els mariners, els pilots, enginyers, cirurgians, escultors, arquitectes, decoradors i dissenyadors.
 • Intel·ligència corporalcinestèsica: capacitat d'utilitzar el propi cos per realitzar activitats o resoldre problemes. És la intel·ligència dels esportistes, artesans, cirurgians i ballarins.
 • Intel·ligència interpersonal: és la intel·ligència que té a veure amb la capacitat d'entendre altres persones i treballar amb elles; se la sol trobar en polítics, professors, psicòlegs i administradors.
 • Intel·ligència intrapersonal: permet entendre's un mateix i els altres; se la sol trobar en els bons venedors, polítics, professors o terapeutes.
 • Intel·ligència naturalista: utilitzada quan s'observa i s'estudia la natura, amb el motiu de saber organitzar, classificar i ordenar. És la que demostren els biòlegs o els herbolaris.

Segons aquesta teoria, tots els éssers humans posseeixen les vuit intel·ligències en major o menor mesura. Totes són igualment importants i necessàries. Un enginyer necessita la intel·ligència espacial ben desenvolupada però també en necessita les altres, la logicomatemàtica per a poder realitzar càlculs d'estructures, la intel·ligència interpersonal per a poder presentar els seus projectes, la corporalcinestèsica per a poder conduir el cotxe fins a casa, etc.

El problema seria, per a Gardner, que el sistema escolar vigent no les tracta per igual, sinó que prioritza la intel·ligència logicomatemàtica i la lingüística. A més, es qüestiona si una educació així és la més adequada per a preparar l'alumnat per viure en un món cada cop més complex.

Aplicació en l'escola[modifica | modifica el codi]

Avui dia, a les escoles, s'està començant a implantar aquest nou mètode d'aprenentatge, en què es dóna més importància a les capacitats individuals de la persona, ja que tots no tenim les mateixes habilitats en segons quines activitats. Amb aquest nou mètode d'aprenentatge, es propicia la creativitat i la col·laboració a partir del joc.[3]

Per identificar aquestes capacitats, el professorat les ha de valorar amb l'observació i la documentació.[4]

Segons la Unesco, "cada nen té unes característiques pròpies, per això s'ha de dissenyar un sistema educatiu que tingui en compte les diferents habilitats i necessitats d'aquests".[5]

Aquest mètode dissenya una educació més personal i necessita un material educatiu més ampli per tal que el nen o nena pugui desenvolupar totes les seves habilitats, i un professorat format específicament amb aquest objectiu.

Controvèrsia[modifica | modifica el codi]

Gardner argumenta que hi ha una gran varietat d'habilitats cognitives, però que hi ha molt poca relació entre elles. Per exemple, la seva teoria postula que una criatura que aprengui fàcilment a multiplicar no és necessàriament més intel·ligent que una altra a qui li costi més adquirir aquesta habilitat. La criatura que trigui més a aprendre'n pot ser que n'aprengui més fàcilment amb una altra aproximació docent, que excel·leixi en camps diferents a les matemàtiques o que observi i entengui el procés de la multiplicació a un nivell més profund.

Les proves i exàmens psicomètrics d'intel·ligència troben de forma general grans correlacions entre diferents aspectes de la intel·ligència, en contraposició a les lleus que prediu la teoria de Gartner, donant suport a la teoria dominant de la intel·ligència general en comptes de múltiples.[6] La teoria ha estat rebuda de forma molt crítica pel corrent principal de la psicologia per la seva manca d'evidències empíriques, i la seva dependència en la valoració subjectiva..[7]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]

 1. Juan Rodríguez. Literatura espanyola contemporània: materials auxiliars, textos i documents. Univ. Autònoma de Barcelona, 1995, p. 52–. ISBN 9788449004490 [Consulta: 14 abril 2011]. 
 2. Susan Baum; Julie Viens & Barbara Slatin. Multiple intelligences in the elementary classroom: a teacher's toolkit. Teachers College Press, 26 juliol 2005, p. 14–. ISBN 9780807746103 [Consulta: 14 abril 2011]. 
 3. «Inteligencias múltiples en el aula» (en castellano). [Consulta: 24 novembre 2014].
 4. Sensat, Rosa. Documentar, una mirada nova (en català). Octaedro, 24-11-2014. 
 5. «La educación de niños con talento en Iberoamérica» (en castellano). [Consulta: 24 novembre 2014].
 6. Geake, John. «Neuromythologies in education» (en anglès) p. 123-133. Educational Research, 2008. DOI: 10.1080/00131880802082518. [Consulta: 23 novembre 2015].
 7. Waterhouse, Lynn. «Multiple Intelligences, the Mozart Effect, and Emotional Intelligence: A Critical Review» (en anglès) p. 207-225. Educational Psychologist, 2006. DOI: 10.1207/s15326985ep4104_1. [Consulta: 23 novembre 2015].