Tercera guerra anglo-afganesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarTercera guerra anglo-afganesa
El Gran Joc
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusguerra Modifica el valor a Wikidata
Data6 de maig - 8 d'agost de 1919
LlocNorth-West Frontier Province Modifica el valor a Wikidata
ResultatTractat de Rawalpindi. Victòria afgana que guanyà plena autonomia en afers exteriors. Victòria tàctica britànica que reafirmà la Línia Durand
Bàndols
Emirat de l'Afganistan Emirat de l'Afganistan Raj Britànic Raj Britànic
Comandants
Amanullah Arthur Barret
Reginald Dyer

La Tercera guerra anglo-afganesa (1919) fou un conflicte armat entre Afganistan i el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda que va durar un mes del 4 de maig de 1919 al 3 de juny de 1919.

Quan Amanullah va pujar al tron (25 de febrer de 1919) en ser assassinat Habibullah i després de cinc dies de regnat de Nasrullah, va decidir combatre els britànics i la seva hegemonia sobre el país. Va proclamar la independència plena i va exigir un nou acord amb els britànics per acabar amb el virtual protectorat existent fins aleshores; va enviar les seves tropes a la frontera.

El dia 4 de maig van començar les hostilitats amb un atac afganès a Landi Kotal i el tancament del pas de Khyber pels britànics. Els xocs van seguir durant la resta del mes. El 24 de maig Amanullah va respondre positivament a les peticions britànics d'alto el foc que fou declarat el 2 de juny. Finalment la pau es va establir al tractat de Rawalpindi de 8 d'agost de 1919 que establia virtualment la independència, confirmat pels tractats de Mussoorie de 18 de juliol de 1920 i el definitiu tractat signat a Kabul el 2 de desembre de 1921.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tercera guerra anglo-afganesa
  • G. N. Molesworth, Afghanistan 1919. An Account of Operations in the Third Afghan War, Bombai, 1962