Tesi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Tesi doctoral».

Una tesi (del grec θέσις thésis, 'establiment, proposició', ací en el sentit de «el que s'ha proposat, afirmat») assenyala una proposició científica, un axioma o un fet demostrable. Per extensió s'aplica al document, per exemple la tesi doctoral, al qual s'ha desenvolupat la idea.[1] La paraula és derivada del verb τίθημι, tithemi que significa posar, col·locar.[2]

Designa la proposició que algú manté amb raonaments i arguments per a arribar a una conclusió vàlida, fundada. La tesi era, a l'origen, un exercici oral, una discussió o prova dialèctica que el candidat o doctor havia de sostenir en públic i defensar contra les objeccions que li oposaven els examinadors. Una tesi es considera hipòtesi per a la qual pot fins i tot no existir cap tipus d'evidència inicial i els fets que li donen suport poden estar en gran manera per descobrir. Una tesi s'interpreta generalment com una proposició demostrable l'objectiu de la qual consisteix a fer vàlid, en un sentit eficaçment pragmàtic, l'essencial del complex de les proposicions.

En la ciència, els passos encaminats a validar o invalidar una hipòtesi, per a establir-la provisionalment com acceptada són reglamentats, i depenen de l'epistemologia vigent. En la dialèctica hegeliana s'explica l'evolució de les idees humanes en un cicle repetitiu de tesi, antítesi i síntesi, al qual cada síntesi és una tesi per al cicle següent.

Tesi en diferents camps[modifica]

Tesi científica[modifica]

Una tesi científica no és sotmesa a un sistema especial de regles. Per incrementar l'acceptació d'una tesi en el camp de les ciències naturals, una tesi ha de:

  • tenir una conclusió clara i definida,
  • ser falsable o verificable,
  • quedar idèntica sempre durant la seua representació,
  • no limitar cap altra tesi acceptada,
  • no contenir cap contradicció lògica,
  • ser provada amb fets comprovables,
  • no ser, de forma evident, una opinió.

Notes[modifica]

  1. «Tesi». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Bruguera i Talleda, Jordi; Fluvià i Figuera, Assumpta. «tesi». A: {{{títol}}}. 2004, 4a edició. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996, pàgina 897. ISBN 9788441225169. 
Vegeu Tesi en el Viccionari, el diccionari lliure.