Vés al contingut

Theodore Antoniou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaTheodore Antoniou
Biografia
Naixement(el) Θεόδωρος Αντωνίου Modifica el valor a Wikidata
10 febrer 1935 Modifica el valor a Wikidata
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 desembre 2018 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortmalaltia d'Alzheimer Modifica el valor a Wikidata
Membre de l'Acadèmia d'Atenes
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióNational Conservatory of Athens (en) Tradueix
Musikhochschule de Munic
Hellenic Conservatory (en) Tradueix
festival de Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, director d'orquestra Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Boston Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAlexandros Mouzas (en) Tradueix i Alexandros Kalogeras (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralLeonidas Kanaris (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1975327 IBDB: 73379
Musicbrainz: a5246a57-14fa-4e29-9bb3-ce5342169cea Discogs: 863751 Modifica el valor a Wikidata

Theodore Antoniou (en grec Θ(ε)όδωρος Αντωνίου Th(e)ódoros A(n)doníu, (Atenes, 10 de febrer, 1935 - Idem. 26 de desembre, 2018), va ser un director i compositor grec de música clàssica.

Biografia

[modifica]

Antoniou va estudiar violí, cant i composició al Conservatori Nacional del 1947 al 1958 i al Conservatori Grec d'Atenes del 1956 al 1961, entre d'altres amb Manolis Kalomiris i Yannis Papaioannou. Després va continuar els seus estudis amb Günter Bialas a l'Acadèmia de Munic i als Cursos Internacionals d'Estiu de Música Nova a Darmstadt, incloent Ligeti, Stockhausen, Berio i Boulez.[1] Com a professor de composició, va ensenyar inicialment a les universitats americanes de Stanford (1969–70), Utah (1970), l'Acadèmia de Música de Filadèlfia (1970–78) i Tanglewood, on va ser codirector de música nova a "Tanglewood Music", de 1974 a 1985 va ser director. De 1978 a 2008 va ocupar una càtedra de composició al "Boston University College of Fine Arts".[2] Antoniou va ser el fundador i líder de diverses formacions de música nova, com ara les formacions "Alea, Alea II" i "Alea III" a diverses universitats[3] i el Grup Grec de Música Contemporània (Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής)[4] a Athens. Des de 1989 també va ser president de l'Associació de Compositors Grecs (EEM).[5]

Antoniou va morir el 26 de desembre de 2018 com a conseqüència de la malaltia d'Alzheimer.[6]

Treballs

[modifica]

Com a director, Antoniou ha treballat amb nombroses orquestres importants, entre les quals destaquen l'orquestra de cambra de l'Orquestra Simfònica de Boston, les orquestres simfòniques de ràdio de Berlín, París i Munic, la Zurich Tonhalle Orquestra i les orquestres més importants de Grècia.

La llista d'obres del compositor Antoniou inclou diversos centenars d'obres de tots els gèneres. Es considerava un "compositor dramàtic de música de programa abstracta": la música escènica i cinematogràfica, així com les composicions d'òpera constituïen una gran part de la seva obra.

Els primers treballs d'Antonio oscil·laven entre l'atonalitat lliure i un folklorisme a l'estil Bartók, però aviat va començar a incorporar tècniques en sèrie, principalment en obres de petit format. A principis dels anys setanta, sota la influència de compositors com Jani Christou, Krzysztof Penderecki i Bernd Alois Zimmermann, Antoniou va compondre algunes obres de gran envergadura, però sense desmarcar-se de les respectives avantguardes de la postguerra. Fins i tot més tard, va teixir repetidament elements del folklore a la seva música. La seva música per a Èdip a Colonos de Sófocles es va apropar al llenguatge sonor d'Orff, Stravinski i Bernstein (Giorgos Leotsakos).

Un focus de l'obra d'Antoniu eren les obres de teatre musical. A més de gairebé 60 peces de música incidental, principalment per al teatre grec antic i contemporani, i vuit partitures de pel·lícules, va compondre diversos ballets i diverses accions escèniques, sovint per a actors i formacions orquestrals més petites, incloses "accions sonores" dissenyades explícitament per a la televisió. En la seva música instrumental, que va des d'obres orquestrals clàssiques i concerts en solitari fins a música de cambra per a solistes, les obres que incorporen fonts sonores electròniques estan especialment ben representades també amb algunes obres de música purament electrònica; La música vocal, que també era molt extensa, sovint es referia a motius de l'antiguitat clàssica i de la Grècia moderna.

Premis

[modifica]
  • 1964 Premi Richard Strauss de la ciutat de Munic
  • 2000 Premi Dimitri Mitropoulos de la Ràdio Nacional de Grècia
  • Premi Herder 2004[7]

Referències

[modifica]
  1. Kurzportrait (Memento des Originals vom 30. September 2008 im Internet Archive) Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe Original- und Archivlink gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis. (griech.)
  2. Musicians celebrate Theodore Antoniou auf der Webpräsenz der Boston University (cached)
  3. Porträt Antonious (Memento des Originals vom 11. März 2008 im Internet Archive) Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe Original- und Archivlink gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis. auf den Seiten von Alea III
  4. Vorstellung der Gruppe (Memento des Originals vom 6. Januar 2009 im Internet Archive) Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe Original- und Archivlink gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis. (engl./griech.)
  5. Seite des EEM (Memento des Originals vom 15. Mai 2008 im Internet Archive) Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe Original- und Archivlink gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis.
  6. Conductor Theodore Antoniou dies at 83
  7. Pressebericht zur Preisverleihung (Seite nicht mehr abrufbar, festgestellt im Mai 2019. Suche in Webarchiven) Info: Der Link wurde automatisch als defekt markiert. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis. auf den Seiten der Alfred-Toepfer-Stiftung

Bibliografia

[modifica]
  • Giorgos Leotsakos: Theodore Antoniou. In: The New Grove Dictionary of Music and Musicians. Londres 2001, ISBN 0-333-60800-3
  • Stefanos Zagoris: I mousiki tou Thodorou Andoniou sto theatro ('La música incidental de Theodore Antinious'). Corfú 2004 (PDF; 163 kB; grec)