Totò a colori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTotò a colori

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSteno Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióDino De Laurentiis, Carlo Ponti i Giovanna Amati Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióPiero Filippone Modifica el valor a Wikidata
GuióSteno, Age & Scarpelli, Furio Scarpelli, Agenore Incrocci i Mario Monicelli Modifica el valor a Wikidata
MúsicaFelice Montagnini (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTonino Delli Colli Modifica el valor a Wikidata
VestuariGiulio Coltellacci Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLux Film Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorLux Film Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena8 abril 1952 Modifica el valor a Wikidata
Durada104 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióCampània Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0045247 Filmaffinity: 385433 Allocine: 125514 Letterboxd: toto-in-color Allmovie: v146770 TMDB.org: 63178 Modifica el valor a Wikidata

Totò a colori és una pel·lícula italiana del 1952 dirigida per Steno.[1] Va ser un dels primers llargmetratges italians rodats en color,[2] i el primer en utilitzar el sistema Ferraniacolor. La pel·lícula fou seleccionada a la llista 100 film italiani da salvare.[3][4]

Sinopsi[modifica]

Antonio Scannagatti és un músic sense diners que viu amb la família de la seva germana al poble de Caianello, però somia amb una trucada de Milà dels editors musicals Tiscordi o Zozzogno que li garanteixi la glòria: de fet, està convençut que és un geni de la música.

Mentrestant, l’alcalde de la ciutat intenta convèncer-lo de dirigir la colla del poble, a causa de la sobtada incapacitat del professor, el dia de la festa per al retorn a casa del gàngster italoamericà Joe Pellecchia, originari de Caianiello: Scannagatti, inicialment reticent, accepta quan el nebot de l’alcalde, mentint, li promet una recomanació de l'editor Tiscordi, deixant la seva xicota americana Poppy com a secretària.

El dia de celebració resulta ser un fracàs: a Pellecchia li agradaria parlar des del balcó de l’ajuntament, però el mestre Scannagatti ho impedeix, fent tocar la banda contínuament, fins que l’italià-americà s’enfada i se’n va. Scannagatti encara va a recollir el premi i s’uneix al nebot de l’alcalde i al seu company, que han deixat Caianiello i són convidats d’una estranya empresa a Capri. Allà, el professor creu erròniament que ha aconseguit una cita amb la famosa editorial Tiscordi.

Scannagatti marxa, doncs, cap a Milà: arribat a la ciutat, coneix Tiscordi en persona, a causa d’un malentès: s’ha confós amb una infermera capaç de fer injeccions indolores a l'editorial, que ja ha acomiadat nombroses infermeres. El malentès condueix a un altercat entre tots dos.

Les desventures no s’han acabat: Scannagatti és interceptat pel seu cunyat, que ha robat els diners pel viatge a Milà, i l'amenaça amb matar-lo; per apaivagar-lo, el mestre pretén haver obtingut un contracte de Tiscordi i el porta a l'escenari, però a un teatre de titelles. Al principi Scannagatti aconsegueix enganyar el seu parent fent-se passar per un titella i interpretant un espectacle, en el qual realitza danses sobre el tema de Desfilada dels soldats de fusta. Però el cunyat el reconeix i el persegueix amb el ganivet. Sorprenentment, per casualitat Tiscordi llegeix i li agrada una partitura de Scannagatti i la ciutat de Caianiello li fa un homenatge.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Totò en color va ser un dels primers llargmetratges italians en color, rodat amb el sistema Ferraniacolor, una pel·lícula produïda a partir de 1948, a les plantes de Ferrania a Caire Montenotte, prop de Savona.

La pel·lícula és una antologia dels esquetxos més famosos era essencialment una antologia dels esbossos de comèdia i representació de mímica més famosos de Totò (el titella de Pinotxo ballant que s’ensorra en acabar la música, els focs artificials simulats durant l'escena final).[1][5] Segons Steno, dirigir la pel·lícula era bàsicament com deixar la càmera directament a les mans de Totò, la sincronització de la qual havia estat perfecta durant anys i anys interpretant els esquetxos davant del públic.[1]

La pel·lícula es va rodar amb el sistema Ferraniacolor, que requeria una il·luminació extremadament potent; això va ser especialment dolorós per a Totò, que ja patia als ulls, i se li atribueix haver accelerat la seva pèrdua de visió.[5][6]

L'Onorevole in vagone letto ha estat considerat l'esquetx més famós de Totò.[5] Es va originar el 1947 i es va ampliar rèplica rere rèplica fins a assumir la seva iteració final a Totò in Color.[5] Es va inspirar en una trobada real entre Totò i Giulio Andreotti, que per casualitat es van trobar compartint el mateix vagó per dormir, així com alguns jocs de paraules.[7] El director de cinema Walter Veltroni la va considerar "potser l'esquetx de comèdia més sensacional de la història del cinema italià".[8]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Morandini, Laura; Morandini, Luisa; Morandini, Morando. Il Morandini 2011. Dizionario dei film (en italian). Bologna: Zanichelli, 2010. ISBN 9788808227225. 
  2. El primer llargmetratge italià en color fou Mater Dei, dirigida per Emilio Cordero el 1950 i realitzat amb el sistema alemany Ansco Color d'Agfa, extret de Faldini, Fofi.
  3. «Totò a colori».
  4. «Ecco i cento film italiani da salvare» (en italian). Corriere della Sera, 28-02-2008 [Consulta: 14 novembre 2020].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Goffreto Fofi. «TOTÓ». A: Enciclopedia del Cinema (en italian). Treccani, 2004. 
  6. "Il mondo in Ferraniacolor" on filmdoc.it
  7. Natascia Festa. «La figlia di Totò compie 80 anni e svela: «L'onorevole Trombetta? Era Andreotti»» (en italian), 11-05-2013.
  8. Totò a colori on Mymovies.it

Bibliografia[modifica]

  • Franca Faldini i Goffredo Fofi. Totò: storia di un buffone serissimo. Milano: Mondadori, 2004. ISBN 88-04-52910-5.