Vés al contingut

Tractat de Berlín (1921)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentTractat de Berlín
Tipustractat de pau
tractat internacional Modifica el valor a Wikidata
Data25 agost 1921 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBerlín (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
EstatAlemanya i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomalemany i anglès Modifica el valor a Wikidata

El Tractat de Berlín o Tractat de pau amb Alemanya és un tractat de pau signat el 25 d'agost de 1921 entre els Estats Units d'Amèrica i la República de Weimar per posar fi a la Primera Guerra Mundial.

Antecedents

[modifica]

En la Primera Guerra Mundial, l'Imperi alemany va ser derrotat per les potències aliades, entre elles els Estats Units. El govern dels Estats Units d'Amèrica va declarar la guerra a Alemanya el 6 d'abril de 1917. Al final de la guerra, el novembre de 1918, la monarquia alemanya va ser derrocada i Alemanya es va constituir com a República de Weimar.

Degut en gran manera a les seves objeccions a la participació dels Estats Units a la Societat de Nacions, el Senat dels Estats Units d'Amèrica va rebutjar signar el Tractat de Versalles de l'any 1919[1] Amb la victòria del republicà Warren G. Harding en les eleccions presidencials nord-americans de 1921 davant del candidat demòcrata James Middleton Cox, els dos governs van iniciar negociacions per a un tractat de pau bilateral no relacionat amb la Societat de Nacions.

El tractat

[modifica]

El 2 de juliol de 1921, el president dels Estats Units, Warren G. Harding, va signar la Resolució Knox-Porter, que havia estat aprovada pel Congrés dels Estats Units i va posar fi a l'estat de guerra entre els Estats Units i Alemanya, Àustria i Hongria, tot establint el terreny per a la pau bilateral, en els termes del Tractat de Versalles, però excloent les provisions relacionades amb la Societat de Nacions.[1]

Conseqüències

[modifica]

L'absència dels Estats Units i de Rússia va debilitar la Societat de Nacions; els alemanys no poden acceptar aquella pau excessivament unilateral, i la crisi econòmica de 1921 va demostrar, com havia pronosticat Keynes, que l'empobriment d'Alemanya era el pròleg de l'empobriment d'Europa.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Treaty between the United States and Germany restoring friendly relations, signed at Berlin August 25, 1921» (en anglès). Office of the Historian, 25-08-1921. [Consulta: 11 octubre 2021].

Enllaços externs

[modifica]
  • (anglès) Text del Tractat de Berlín (1921)