Trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaTrastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat
Primary Laos2.jpg
Els nens que pateixen de TDAH es troben més difícil centrar-se en les activitats escolars i completar les tasques.
Tipus trastorn específic del desenvolupament, hyperkinetic disorder Tradueix i distractibility Tradueix
Especialitat psiquiatria, psiquiatria infantil i juvenil i psicologia clínica
Símptomes executive dysfunction Tradueix, impulsivity Tradueix, emotional dysregulation Tradueix, hyperfocus Tradueix i rejection sensitive dysphoria Tradueix
Medicació
Associació genètica ARSB Tradueix, GRIK4 Tradueix, BCL11A Tradueix, GRM5 Tradueix, LRRC7 Tradueix, SEMA3A Tradueix, STIP1 Tradueix, FERMT3 Tradueix, EMP2 Tradueix, BMPR1B Tradueix, ELOVL6 Tradueix, ZNF544 Tradueix, FHIT, FOXP1 Tradueix, ADAMTS2 Tradueix, SULF2 Tradueix, KIRREL3 Tradueix, PAWR Tradueix, ATP8B1 Tradueix, MOBP Tradueix, MAP1B Tradueix, UNC5B Tradueix, MAN2A2 Tradueix, ASTN2 Tradueix, CSMD2 Tradueix, DNM1 Tradueix, PPM1F Tradueix, ITGAE Tradueix, NT5DC3 Tradueix, MMP24 Tradueix, ITGA11 Tradueix, GPC6 Tradueix, MYT1L Tradueix, REEP5 Tradueix, TLL2 Tradueix, CREB5 Tradueix, ATP2C2 Tradueix, CDH13 Tradueix, SUPT3H Tradueix, PIWIL4 Tradueix i KIF6 Tradueix
Classificació
CIM-10 F90
CIM-9 314.00, 314.01
CIAP P81
DSM 314.00 i 314.01
Recursos externs
OMIM 143465, 608903, 608904, 608905, 608906, 612311 i 612312
DiseasesDB 6158
MedlinePlus 001551
eMedicine 289350 i 912633
Patient UK attention-deficit-hyperactivity-disorder-pro
MeSH D001289
UMLS CUI C0041671 i C1263846
DOID DOID:1094
Modifica les dades a Wikidata

El trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) és una síndrome conductual d’origen neuronal que s'inicia a l'edat infantil, i que afecta entre un 3 i 7% de nens i joves en l'edat escolar. Es caracteritza per un nivell d’impulsivitat, activitat i atenció no adequats a l'edat del desenvolupament. Aquests símptomes han de manifestar-se i causar el deteriorament funcional abans dels 7 anys.[1] Les persones que ho pateixen solen presentar les següents característiques a nivell conductual, emocional i escolar:

Simptomes[modifica]

1. A nivell conductual:
 • Hiperactivitat: Entesa com un moviment corporal constant. És el trastorn més aparent de les persones amb TDAH i sol manifestar-se en el nen des de molt petit. Els nens hiperactius solen córrer d'un costat per a un altre, pugen als mobles, els costa molt quedar-se quiets en un lloc o romandre asseguts, es mouen mentre dormen i parlen molt, però són incapaços de mantenir l'atenció durant el discurs oral. En ocasions poden resultar agressius.
 • Dèficit d'atenció i control: És una altra característica fonamental de la síndrome. Aquestes persones se solen distreure amb facilitat, tenen dificultats per a concentrar-se en el treball escolar, en un joc o en una tasca que exigeixi atenció, i no solen acabar les coses que comencen.
 • Impulsivitat: El nen hiperactiu actua sense pensar les conseqüències dels seus actes, canvia amb excessiva freqüència d'una activitat a una altra, té dificultats per a organitzar-se, necessita supervisió constant, cal cridar-li l'atenció a casa i a classe amb freqüència i li costa guardar el torn en els jocs o en les situacions grupals.
2. A nivell emocional:
 • Irritabilitat: El nen hiperactiu té escassa tolerància a la frustració i s’irrita fàcilment quan la seva conducta ha generat una situació de tensió o confusió.
- Autoestima deficient i dificultats per a relacionar-se amb els companys.
3. A nivell escolar:
 • Dèficit d'atenció i control: Descuits o oblits persistents. En general, està associat a un estil cognitiu lent i a dificultats d’aprenentatge.
 • Hiperactivitat: Un excés d’activitat motriu i/o cognitiva, en situacions que resulta inadequat fer-ho. L'edat fa que variï la manifestació d’hiperactivitat. Durant l'educació infantil, els nens poden mostrar una hiperactivitat generalitzada que no depèn ni de l'espai ni de l'activitat. Durant l'educació primària, la conducta hiperactiva pot aparèixer en algunes situacions, especialment si són poc rutinàries i estructurades: sovint fan més soroll o parlen excessivament en els moments de més tranquil·litat. Durant l'educació secundària, sembla predominar la sensació d'inquietud i els canvis d’activitat sense finalitzar les tasques.
 • Impulsivitat: Durant l'educació infantil, els nens amb TDAH tendeixen a tocar-ho tot, a respondre amb immediatesa davant qualsevol fet que els cridi l'atenció. Durant l'educació primària, interrompen constantment i els costa molt esperar el torn. A l'educació secundària, es manifesta en l'execució i la finalització irreflexiva de les tasques o augmentant l'enfrontament i els conflictes amb els adults.

Es podria dir que són lògiques conseqüències de les característiques esmentades anteriorment. Aquestes dificultats són molt notòries quan es fan matemàtiques i en les activitats de memorització, coordinació visual i motora i orientació espacial.

Etiologia[modifica]

Existeixen proves científiques que reforcen que el TDAH és un trastorn amb base biològica. Recentment, els investigadors de l'Institut Nacional de Salut Mental van fer servir la tornografia d'emissions tipus positró i van observar que hi ha una disminució important en l'activitat metabòlica de les regions cerebrals que controlen l'atenció, el judici en situacions socials i el moviment en persones amb TDH, en comparació amb l'activitat metabòlica dels que no pateixen aquest trastorn. Els estudis biològics també suggereixen que els nens amb TDH poden tenir nivells més baixos del neurotransmissor dopamina en regions crítiques del cervell.

Altres teories suggereixen que el tabac, l'alcohol i els fàrmacs fets servir durant l'embaràs o l'exposició a les toxines en el medi ambient, com el plom, poden causar TDAH. Els estudis també apunten cap a una base genètica, de manera que el TDAH tendeix a manifestar-se en famílies.

Es tracta d'una deficiència conjunta dels sistemes noradrenèrgics i dopaminèrgics centrals.

És un trastorn que, en major o menor grau, dura al llarg de tota la vida.

Classificació[modifica]

Existeixen tres tipus de TDAH, cadascun d'ells amb unes característiques diferents. Aquestes són:

1. Predomina la falta d'atenció i concentració.

 • Tenen dificultat per centrar l'atenció en detalls.
 • Tenen dificultat per centrar durant molta estona seguida l'atenció en una tasca determinada.
 • Semblen no escoltar quan se’ls parla directament.
 • No segueixen les instruccions donades i no enllesteixen les feines.
 • Tenen dificultats per organitzar-se, perden materials, els fulls, etc.
 • Eviten, els disgusta o es neguen a participar en aquelles tasques que demanen un esforç sostingut.
 • Es distreuen fàcilment amb qualsevol estímul extern.
 • Juguen amb les mans i amb els peus i no poden estar-se quiets al seu seient.
 • Es mouen en excés.

2. Predomina l'excés d'activitat i la impulsivitat.

 • S'aixequen encara que la situació exigeixi quedar-se asseguts
 • Parlen excessivament i responen de forma impulsiva
 • No respecten el torn de paraula
 • Interrompen i molesten els companys

3. Combinació dels anteriors.

 • És el més freqüent.

Tractament[modifica]

El tractament del TDAH és un tractament multidisciplinari que ha de comptar amb la col·laboració de totes aquelles persones que formen part de l'educació del nen. La implicació dels pares i els mestres perquè el nen s'adoni de la seva situació i aprengui a afrontar-la és indispensable. Un cop el nen ho té assimilat, l'ajuda psicopedagògica i la medicació (normalment concerta que dura unes 12 hores) (en casos en què l'ajuda psicopedagògica és insuficient) són la millor forma per tal que el TDAH afecti el mínim en la seva vida. També, en molts nens, l'estimulació propioceptiva els ajuda a millorar la seva consciència corporal i presenten canvis de conducta positius. Sigui com sigui, els nens amb TDAH necessiten rebre reforç i ànims per aprendre a organitzar-se, i adquirir habilitats socials i de vida. El problema que manifesten té una causa biològica, no és una excusa. Aprendre i entendre el TDAH són els primers passos per ajudar aquests nens a treballar i manegar-s'ho amb el seu trastorn. Els mestres són llavors capaços d'ubicar i controlar de millor manera aquest tipus d'alumne i així afavorir un millor nivell acadèmic, ja que una de les principals complicacions del TDAH és el baix rendiment acadèmic i el fracàs escolar.

El tractament farmacològic es basarà en fàrmacs estimulants que incideixin en l'activitat noradrenèrgica i dopaminèrgica. Estimulants (simpaticomimètics) com: metilfenidat, Detroamfetamina, amfetamina, metamfetamina (el 70-80% dels infants amb TDH responen a fàrmacs estimulants). També es fa servir Atomoxetina (inhibidor selectiu de la recaptació de noradrenalina). Altres fàrmacs de segona línia poden ser: antidepressius com imipramina, agonistes alfa-2 com la clonidina o guanfacina i inhibidors de la recaptació de noradrenalina i dopamina com el bupropió o el Modafinil.

Tractament des de l'escola[modifica]

L'escola hauria de proporcionar a l'alumne amb TDAH un ambient estructurat, amb rutines, organitzat i motivador, que ajudarà el nen hiperactiu a millorar el seu autocontrol. El mestre s'hauria de convertir, per tant, en un model per a l'alumne amb TDAH i també per als seus companys, ja que si el mestre mostra una actitud tolerant, flexible i pacient i entén les característiques pròpies del TDAH, aconseguirà un millor comportament per part de l'alumne amb aquesta síndrome conductual.

Es recomana que, amb un grup on estigui present un nen amb TDAH, mai no s'haurien de programar activitats difícils i avorrides, demanar tasques per un període prolongat, tenir poc control del grup (en patis, classes, espais oberts, excursions o transicions d’aules...) i realitzar canvis a activitats que el nen amb TDAH no controli. A banda, el nen ha de saber què s’espera d’ell, que no sols se li recorden els errors, que se l'accepti tal com és, que se’l respecti i que no sigui castigat en excés.

Però, si això no és possible, es pot millorar el comportament del nen amb TDAH si els mestres adopten les següents mesures de modificació de conductes:

 • Supervisió constant (mirar-lo sovint, trobar una consigna com ara tocar l'esquena, passar pel costat amb l'objectiu d’assegurar-nos que ha començat la tasca, etc.). La supervisió ha de servir per anticipar i preveure situacions que sabem que poden representar un problema (per exemple, en acabar una activitat o participar en una tasca grupal), generant així, en el mateix nen, més seguretat i autocontrol.
 • Tutories individualitzades d’uns 10 min. Aquestes tutories serveixen per indicar al nen què s’espera d’ell, quins senyals o consignes es poden pactar per millorar el seu comportament i rendiment i marcar els límits o normes bàsiques de comportament dins de l'aula (objectius concrets que pensem que el nen/adolescent podrà assolir). S’ha de convertir en un espai de comunicació positiva amb l'alumne.
 • Ús d’eines bàsiques per al control del comportament: reforç positiu, extinció, temps-fora i establiment de límits.

Però l'escola no només ha de millorar el comportament a l'aula d'un alumne amb TDAH i la seva atenció en el treball. També ha de treballar la motivació i l'autoestima dels nens amb TDAH, ja que existeixen estudis que demostren que els nens amb TDAH es valoren a si mateixos més negativament, amb més problemes, més impopulars i menys feliços que els altres nens de la seva edat. Més del 50% de nens amb TDAH presenten problemes emocionals com ara sentiments depressius, sentiments de desconfiança, inseguretat o baixa autoestima. A més, un nen amb baixa autoestima dins de l'aula pot fer que el seu rendiment sigui inferior al que el mestre voldria. Per això és important dedicar temps a incrementar-la. Per a fer-ho, hem de tenir en compte les següents orientacions:

 • Acceptar les dificultats que suposa tenir un alumne amb TDAH dins l'aula.
 • Un cop es coneixen aquestes dificultats és més fàcil identificar els esforços per part de l'alumne i elogiar-lo quan realitza alguna cosa ben feta.
 • Oferir-li major grau de confiança en la seva persona i en les seves competències.
 • Intentar modificar el nostre llenguatge per tal d’evitar el NO.
 • Evitar l'acusació, la ridiculització i la falta de respecte.
 • Potenciar activitats que fomentin la integració social del nen amb TDAH dins del grup-classe.

Crítiques[modifica]

Les crítiques i polèmiques han acompanyat al TDAH des de la seva primera formulació. N'hi ha que neguen la seva existència però la majoria se centren a criticar el diagnòstic, que consideren massa generalista i tendent a sobrediagnosticar, tractant com a clínics problemes d'aprenentatge o conducta[2] o basant-se en símptomes que poden derivar d'altres problemàtiques. Els tests usats per a la diagnosi són per a aquestes persones massa ambigus (la manca de concentració pot ser provocada per molts altres factors i no un problema neurològic).

Entitats relacionades[modifica]

La Fundació Adana, entitat fundada el 1997 per l'empresari Francesc Rubiralta i Vilaseca, està especialitzada a informar, formar i divulgar sobre el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat o sense (TDAH) i millorar la qualitat de vida de les persones amb TDAH i de les que les envolten.[3]

Referències[modifica]

 1. «El trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat o sense.».
 2. Parrillo, Vincent (2008). Encyclopedia of Social Problems. SAGE. p. 63. ISBN 978-1-4129-4165-5
 3. Coordinadora Catalana de Fundacions, Fundació Adana

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat Modifica l'enllaç a Wikidata