Trivial (matemàtica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En matemàtica, el terme trivial es fa servir freqüentment per als objectes (per exemple, cossos o espais topològics) que tenen una estructura molt simple. Per als no que no són matemàtics, són a vegades més fàcils de entendre o visualitzar, que altres objectes més complicats. També es fa servir el terme trivial per a referir-se a una opció, possibilitat o cas poc interessant o exempta d'interès però que cal d'esmentar-se per un anhel de completitud.

Objectes trivials[modifica]

Alguns exemples inclouen:

Casos i solucions trivials[modifica]

També, trivial es refereix a solucions (a una equació) que tenen una estructura molt senzilla, però que per completitud no poden ser ignorades. Aquestes solucions són òbvies i sense interès, per tant "trivials". Per exemple, el darrer teorema de Fermat se sol enunciar dient que no hi ha solucions no trivials a l'equació quan n és major que 2. Clarament, hi ha algunes solucions a l'equació. Per exemple, és una solució per a qualsevol n, tal com a = 1, b = 0, c = 1. Però aquestes solucions són evidents i sense interès, per tant "trivials".

Trivial en les demostracions[modifica]

A més, els matemàtics fan servir la paraula trivial per a referir-se a un cas fàcil d'una demostració, el qual per completitud no pot ser ignorat. Per exemple, les demostracions per inducció matemàtica solen tenir dues parts: una primera part, que mostra que si una propietat és certa per a un cert valor n llavors també és cert per al valor n+1; i una altra part anomenada "cas base" que mostra que la propietat es compleix per a un valor particular, generalment 0 o 1. El "cas base" sol ser trivial i sovint se l'identifica com a tal. Similarment, un podria voler provar que alguna propietat és posseïda per tots els membres d'un conjunt determinat. La part principal de la prova considerarà el cas d'un conjunt no buit, i examinarà els elements detalladament; en el cas on el conjunt estigui buit, la propietat serà posseïda trivialment per tots els elements, atès que no n'hi ha cap.

Etimologia[modifica]

El terme "trivial" (de trivialis, triviale) deriva de la paraula llatina trivium que era el conjunt de les tres matèries més senzilles (lògica, gramàtica i retòrica) típica de la formació medieval, que eren una preparació per a les matèries més avançades o quadrivium. Així amb el temps "trivial" es va usar per a suggerir que alguna cosa era "introductori" o "senzill".