Tsiolkovskiy (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreTsiolkovskiy

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter lunar i cràter d'impacte Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
EpònimKonstantín Tsiolkovski Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades20° 23′ S, 128° 58′ E / 20.38°S,128.97°E / -20.38; 128.97 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre184 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ22 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature6108 Modifica el valor a Wikidata

Tsiolkovski és un gran cràter d'impacte localitzat a la cara oculta de la Lluna, i més concretament en l'hemisferi sud, a l'oest del cràter Gagarin, a nord-oest de Milne, just a nord de Waterman, i a nord-est de Neujmin. Va ser vist per primera vegada l'any 1959, gràcies a les fotografies de la sonda soviètica Luna 3, i rep el seu nom en honor del físic rus Konstantín Tsiolkovski.

És un dels trets més destacables de l'hemisferi sud lunar. Posseeix alts murs interiors en terrassa i un pic central ben format. El sòl és poc comú per a un cràter de la cara oculta de la Lluna, ja que està cobert per lava basàltica fosca, més típica de les mars de la cara visible de la Lluna. La distribució dels materials de terra del cràter no és simètrica, sinó que està més concentrat a l'est i al sud, a causa que la lava no va arribar a inundar la totalitat del cràter. Presenta també una badia sortint d'un material més fosc que arriba a la paret nord-nord-oest.

L'astronauta de la missió Apollo 17 Harrison «Jack» Schmitt i altres científics (Schmitt va ser l'únic científic, un geòleg, qui va trepitjar la Lluna) van postular i van defensar el cràter Tsiolkovski com a lloc d'aterratge lunar de l'Apollo 17 i / o d'altres missions lunars posteriors, que no obstant això serien totes cancel·lades. La NASA va vetar la idea, qualificant-la de massa perillosa, així que finalment l'Apollo 17 va aterrar a la lluna a la vall de Taurus-Littrow (a la vora dels Montes Taurus i el cràter Littrow, a la frontera entre la Mare Tranquillitatis i la Mare Serenitatis), el 11 desembre 1972.

Cràters satèl·lit[modifica]

Per convenció aquests elements són identificats en els mapes lunars posant la lletra en el costat del punt central del cràter que està més proper a Tsiolkovskiy.

Tsiolkovskiy Coordenades Diàmetre
W 16° 00′ S, 126° 54′ E / 16.0°S,126.9°E / -16.0; 126.9 (Tsiolkovskiy W) 13 km
X 14° 42′ S, 126° 30′ E / 14.7°S,126.5°E / -14.7; 126.5 (Tsiolkovskiy X) 12 km

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]