USS Maine

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'USS Maine (ACR-1) fou un cuirassat pre-Dreadnought de Segona Classe de l'Armada dels Estats Units. Es va començar a construir a la Drassana Naval de Nova York el 17 d'octubre de 1888 i fou botat el 18 de novembre de 1889. Va ser patrocinat per la srta. Alicia Tracy Willnerding, néta del Secretari de Marina Benjamin Tracy.

Va ser assignat el 17 de setembre de 1895, el Maine salpa del Calafat de Nova York el 5 de novembre de 1895 cap a Newport, RI i després cap a Portland, Maine, per visitar l'estat que li va brindar el seu nom. El 29 de novembre salpa per a inspecció i assajos, sent assignat a l'esquadra de l'Atlàntic Nord el 16 de desembre de 1895. Partint l'endemà cap a Fort Monroe, Virginia, on arriba el dia de Nadal. Va estar destacat en aquest lloc fins al juny de 1896, partint el dia 4 per Cayo Hueso per a dos mesos de cursos i exercicis, tornant a Norfolk el 3 d'agost. El Maine va continuar amb extenses operacions costaneres fins a finals de 1897, quan va ser preparat per viatjar a Cuba per protegir els ciutadans nord-americans en cas de successos violents en la lluita d'Espanya contra les forces insurrectes. L'11 de desembre 1897 salpa de Hampton Roads cap a Cayo Hueso, on arriba el 15. Allà se li uneixen vaixells de l'esquadra de l'Atlàntic Nord per realitzar maniobres. Salpà de Cayo Hueso el 24 gener 1898 cap a l'Havana.

Naufragi del Maine, 1898[modifica | modifica el codi]

L'enfonsament del Maine el 15 de febrer de 1898 va ser l'incident que va desencadenar la Guerra hispano-estatunidenca, que va concloure amb la pèrdua per part d'Espanya de les seves darreres colònies ultramarines, i amb la independència de Cuba, Puerto Rico i les illes Filipines.

Invocant la necessitat d'assegurar els interessos dels residents nord-americans a l'illa, el govern nord-americà va decidir l'enviament a l'Havana del cuirassat de segona classe Maine. El 25 de gener de 1898, el Maine feia la seva entrada a l'Havana sense haver avisat prèviament de la seva arribada. En correspondència a aquest fet, el govern espanyol va enviar el creuer Biscaia al port de Nova York.

A les 21:40 del 15 de febrer de 1898, una explosió il·luminà el port de L'Havana. El Maine havia saltat pels aires. Dels 355 tripulants, van morir 254 homes i 2 oficials. La resta de l'oficialitat gaudia, a aquelles hores, d'un ball donat en el seu honor per les autoritats espanyoles.

L'endemà, la premsa sensacionalista de William Randolph Hearst publicava el següent titular: «El vaixell de guerra Maine partit per la meitat per una artefacte infernal secret de l'enemic».

Per tal de determinar les causes de l'enfonsament es van crear dues comissions d'investigació, una d'espanyola i una altra de nord-americana, ja que aquests últims es van negar a una comissió conjunta- La historiografía oficial espanyola apunta que els EUA van idear l'operació amb l'objectiu de tenir un casus belli per a declarar la guerra a una Espanya arruïnada i en decadència que seguia posseint territoris prou rics. Els nord-americans van sostenir des del primer moment que l'explosió havia estat provocada i externa. La conclusió espanyola fou que l'explosió era deguda a causes internes. Els espanyols van argumentar que no podia ser una mina, com pretenien els nord-americans, ja que no es va veure cap columna d'aigua i, a més, si la causa de l'explosió hagués estat una mina, no haurien d'haver esclatat els panyols de munició. En el mateix sentit, van fer notar que tampoc no hi havia peixos morts en el port, el que seria normal en una explosió externa.

Els EUA van acusar Espanya de l'enfonsament i van presentar un ultimàtum exigint la retirada de Cuba. Per la seva banda, el govern espanyol va rebutjar qualsevol vinculació amb l'enfonsament del Maine i es va negar a plegar-se a l'ultimàtum nord-americà, declarant-li la guerra en cas d'invasió dels seus territoris. Començava així la guerra hispano-nord-americana.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: USS Maine Modifica l'enllaç a Wikidata