Vés al contingut

Unitat de Brigades d'Emergència de la Generalitat Valenciana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnitat de Brigades d'Emergència de la Generalitat Valenciana
Dades
Tipusservei públic
servei d'emergències Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2018
Governança corporativa
Seu
Part deGeneralitat Valenciana Modifica el valor a Wikidata

Lloc websgise.es Modifica el valor a Wikidata

El Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat Valenciana[1][2] és una unitat especialitzada que es dedica principalment a la prevenció i extinció d'incendis forestals, així com a la intervenció en altres emergències en l'àmbit rural del País Valencià. Aquest cos es va establir com a part del servei públic essencial de la Generalitat Valenciana, amb una estructura organitzativa específica gestionada per la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), creada el 2018 per decret llei del Consell per gestionar aquest servei de manera directa i centralitzada, en el marc de les empreses públiques previstes Llei 1/2015 de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del sector públic instrumental i de subvencions.[3]

De forma paral·lela a la creació de SGISE, el Consell va modificar l'article 59 de la Llei 13/2010, de protecció civil i gestió d'emergències, que havia creat el servei de bombers forestals de la Generalitat com a servei públic essencial de caràcter autonòmic que depenia de la conselleria competent. Fins a la seua subrogació a SGISE, formaven part de l'empresa pública estatal Tragsa, com a brigades d'emergències de la Generalitat.[4]

Controvèrsies

[modifica]

L’informe de la Sindicatura de Comptes sobre SGISE per a l’any 2022 va revelar diverses irregularitats en la gestió de personal i contractes amb Tragsa. Entre les principals troballes, s'esmentava la contractació de personal sense autorització prèvia, el pagament de complements salarials no previstos per la llei i la superació del nombre màxim de contractacions permeses. A més, es van detectar pagaments de primes d’assegurances i indemnitzacions per serveis sense la documentació necessària. Aquestes irregularitats van portar a una valoració desfavorable de la gestió de la SGISE per part de l’òrgan fiscalitzador.[5] En conseqüència, el 2024 SGISE va aprovar un nou encàrrec a Tragsa exclusivament per al manteniment de la flota de vehicles, fet que considerava essencial per garantir l’operativitat del servei.[6]

El Pla Estratègic per als anys 2024-2025 va incloure la implementació d’un tercer torn per als bombers forestals. Aquesta mesura es va esmentar que hauria de millorar l’operativitat i proporcionar estabilitat a la plantilla. El pla també va preveure la compra de sis camions autobombes pesades forestals en el primer any per renovar el parc de vehicles, que en aquell moment tenia una antiguitat mitjana de més de quinze anys.[7]

Referències

[modifica]
  1. «CGT denúncia l´abandonament institucional del servei de bombers i bomberes forestals de la Generalitat Valenciana per part del PP i els seus socis de Govern». TerceraInformacion.es, 11-01-2024. [Consulta: 8 agost 2024].
  2. «Otro incendio forestal avanza sin control en la Marina» (en castellà). Levante EMV, 14-04-2024. [Consulta: 8 agost 2024].
  3. «El Consell aprueba la creación de una empresa pública para asumir a los bomberos forestales» (en castellà). Valencia Plaza, 09-11-2018. [Consulta: 7 agost 2024].
  4. «El Gobierno valenciano crea una empresa pública que asumirá a los forestales de Tragsa» (en castellà). La Vanguardia, 09-11-2018. [Consulta: 7 agost 2024].
  5. «La Intervención alerta de múltiples irregularidades en personal y contratos de la empresa de bomberos» (en castellà). Valencia Plazaa, 31-07-2023. [Consulta: 7 agost 2024].
  6. «La SGISE aprueba un nuevo encargo a Tragsa para el mantenimiento de la flota de vehículos» (en castellà). Valencia Plaza, 23-01-2024. [Consulta: 7 agost 2024].
  7. «El Plan Estratégico del SGISE 2024-25 recoge el tercer turno de los bomberos forestales» (en castellà). Valencia Plaza, 06-05-2024. [Consulta: 7 agost 2024].