Uralita

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Habitatge amb la coberta amb plaques ondulades d'Uralita

La Uralita és el nom comercial amb què es coneix el fibrociment d'amiant, dit així per la marca de l'empresa que el fabricava. El nom prové del mineral Uralita de presència fibrosa.[1]

El fibrociment d'amiant és un material de construcció compost per ciment i fibres d'amiant que li donen una gran resistència mecànica alhora que una gran lleugeresa i resistència a la intempèrie. Per aquest motiu, s'emprava com a tancament de façanes, cobertes lleugeres o, bé, per a la fabricació de canonades o xemeneies. L'inhalació de partícules d'amiant pot ser molt perjudicial per a la salut, pot produir fibrosi dels pulmons (asbestosi) o diversos càncers (de pulmó, mesotelioma...), fet que ha suposat la seva prohibició en la construcció.

Situada a Cerdanyola del Vallès, la fàbrica Uralita produïa diversos materials fets de fibrociment, amb tal èxit que el nom de l'empresa ha acabat identificant-se arreu d'Espanya amb les plaques de fibrociment. Tant els treballadors de la planta com familiars i veïns dels treballadors es van veure afectats per l'inhalació de les partícules d'amiant. Una vegada tancada la planta, el terreny va estar anys sense utilitzar-se, fins a l'any 2000 en què van començar a construir-hi habitatges de protecció oficial.

Referències[modifica]

  1. «Uralita». Gran Enciclopèdia Catalana [Consulta: 26 setembre 2017]. «Varietat d’hornblenda, d’estructura fibrosa»