Usuari:Amadalvarez/gadgetolàndia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Cerques WD[modifica]

Gadgetolàndia. Quants items tenim a WD que acompleixin .....? (Tema:Wcgse28q057pjiu0)

Quantes "dones matemàtiques i polítiques sense etiqueta en català" tenim a WD ? o "quines són les simfonies de Brahms?"

Segur que t'han dit que per saber això, cal fer una consulta amb SPARQL. És el llenguatge per fer cerques a WD. També t'hauran dit que és una mica.....complicat.

D'acord, però si només vols saber "quants n'hi ha que.....?" podeu fer servir els haswbstatement.

Com funcionen?. A la pàgina d'Ajuda:Cerques WD trobareu el funcionament de les cerques elementals que tots coneixem i els seus trucs especials i els haswbstatement profusament documentades.

Teniu tot el cap de setmana per practicar, que al carrer fa massa calor.

Interface edició WD compacta[modifica]

Gadgetolàndia. Fart de fer scroll quan edites a Wikidata ?. (Tema:Wblz2fkarlz11el8)

Si no edites mai a WD, no cal que segueixis llegint, però si ho fas, o fins i tot si consultes sovint items WD, t'interessa aquest gadget.

Algú que s'ha afartat de fer scroll i té prou coneixements per solucionar-lo, ha fet un gadget per canviar la interfase estàndard per una de nova que té tot allò que cal tenir, però sense espais en blanc ni títols sense utilitat.

Mireu aquestes mostres i compareu la reducció d'espai:

Interface estàndard Interface compacta
item de persona sense imatge
View std person no image.jpg View compact person no image.jpg
item de taxon
View std taxon.jpg View compact taxon.jpg
item de ciutat
View std city.jpg View compact city.jpg

El funcionament és autoexplicatiu: un llapis=modificar, un "+" = afegir nou valor, etc.

A més a més, la fletxa corba de la dreta activa una funció que ja us havia presentat que permet copiar o moure declaracions senceres a un altre item o a una altra propietat del mateix item (veure Tema:W5l4828sqw17jkbg).

Si us ha interessat i us voleu instal·lar aquest gadget (és un canvi al perfil de cadascú, no és fa a nivell de plataforma), només heu de fer:

 • anar a la pàgina de Wikidata user:<el vostre usuari>/common.css (és probable que no existeixi, l'haureu de crear)
 • afegir, darrere la última entrada, el següent codi:
@import url("https://www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Jon_Harald_Søby/gridify.css&action=raw&ctype=text/css");
@import url("https://www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Jon_Harald_Søby/compact_items.css&action=raw&ctype=text/css");
 • Guardar i refrescar la memòria cau (a la pàgina indica com fer-ho, si no ho sabeu)
 • Ja està. Aneu a la pàgina de qualsevol item i veureu el resultat.
 • I quan no vulgueu tenir-lo més, doncs... esborreu les dues línies que heu afegit a user:<el vostre usuari>/common.css i tot tornarà a la situació estàndard.

Apa, fins el proper gadget.

Arbres genealògics i relacionals[modifica]

Gadgetolàndia. La importància d'emplenar (bé) Wikidata (Tema:W04q4ctoihhktmkp)

Pels que pensàveu que Wikidata només serveix per tenir infotaules, us presento un gadget que he conegut a través del @Kippelboy.

Per dir-ho fàcil "dibuixa arbres de relacions". La funció que trobareu més útil potser és fer arbres genealògics. Per exemple:

 • qui no s'ha equivocat amb els comtes de Barcelona "Berenguer Ramon" vs "Ramon Berenguer" qui era fill de qui? i els "...II" ?. Com si no hi hagués més santoral. Doncs bé aquí teniu la solució. Jugueu amb els botons dels costats de les caixes per anar fent créixer la nissaga (pares/fills/germans/cònjuges).

També podem consultar fàcilment coses relacionades amb una persona sense saber fer les maleïdes queries, com ara:

 • les obres d'un autor. Observeu la importància de tenir el nom i la descripció ben emplenada en català
 • elements amb el nom d'una persona. Segur que hi són tots ? No hi ha algun IES o alguna fundació amb el nom de la Rodoreda?
 • relacions bidireccionals. Mirem aquests dos exemples de parelles: Modigliani que va tenir dues parelles i ell també figura al wikidata de les seves parelles. Però Jaume I que em va tenir 7 (!) només hi costa al wikidata de 5 d'elles. És a dir, falta informació a dues d'aquestes dames.

No tot han de ser persones. Podeu provar amb taxons, ciutats, o el que vulgueu. En cada cas ens ofereix les possibles propietats sobre les que fer cerca inversa. Un parell d'exemples:

Si us quedeu confinats aquest pont nadalenc o teniu algun cunyat insuportable a taula, ja teniu distracció.

Recordeu que Wikidata és el futur. Ens ha de preocupar molt la seva qualitat.

Bones festes per tothom !!

Fitxes personals des de múltiples BD via Wikidata[modifica]

Gadgetolàndia. Avui, datao.net (Tema:W4c5o5agdkjbpuf5)

Si algú li queden dubtes de perquè paga la pena actualitzar Wikidata, us passo un exemple de les moltes aplicacions que la gent fa aprofitant la potència dels continguts Wikidata. En aquest cas, aprofiten la seva funció com a hub, o columna vertebral indexadora entre múltiples fonts d'informació.

El seu ús és autodescriptiu; no cal manual, només interès.

Exemple per Ramon Llull: http://search.datao.net/?q=Ramon+Llull


Apa !

Giny per duplicar items, copiar/moure declaracions a Wikidata[modifica]

Gadgetolàndia. Giny per duplicar items, copiar/moure declaracions a Wikidata (Tema:W5l4828sqw17jkbg).
Aquestes funcionalitats estan incloses a la "Interface compacta"

Em penso que ja ho havia publicat, però no he estat capaç de trobar-ho i avui he llegit una novetat que m'han fet pensar-hi en aquest dos gadgets que us explicaré. Per aquells als que els hi havia explicat personalment, sapigueu que el moveclaims2 substitueix el moveclaims i incorpora la capacitat de copiar dins del mateix item.

moveclaims2: és un giny javascript que permet copiar o moure una declaració sencera (1 valor, amb els seus qualificadors i referències) des d'un item a la mateixa propietat d'un altre item o bé des de la propietat d'un item a una altra propietat del mateix item.

Es mostra com una petita fletxa al costat dret de cada declaració, on hem de clicar i s'obrirà una plantilla autodescriptiva.

 • Ex. Quan volem copiar dades comunes d'una professió, com el gènere, el moviment, el partit polític, etc. des d'un item de persona cap a un altre que no el té i n'és el mateix valor.
 • Ex. Quan per error posem una declaració a un item que no correspon (un càrrec amb les dates, l'antecessor i successor d'en Ramon Berenguer III, quan havia de ser en Berenguer Ramon IV), podem moure totes les dades de la declaració a l'item correcte sense haver de re-escriure'l.
 • Ex. Abans d'unes eleccions entrem la llista de Candidat (P726). Quan després de les eleccions ja tenim els Elegit (P991) podem fer una còpia dels continguts des de P726 a P991 dins del mateix item i estalviar molta feina de tecleig.

Instal·lació: cal anar a la pàgina de Wikidata user:<el vostre usuari>/common.js i afegir, darrere la última entrada, el següent codi:

mw.loader.load( '//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Melderick/moveClaims2.js&action=raw&ctype=text/javascript' ); // User:Melderick/moveClaims2.js

Després de guardar, cal refrescar la memòria cau del navegador; a la mateixa pàgina trobareu les instruccions de com fer-ho.


duplicate_item: és un giny javascript que permet fer un duplicat sencer d'un item, creant-ne un altre. La descripció NO es copia per evitar crear un conflicte a les cerques si tinguéssim dos items exactament iguals.

Trobarem un enllaç "Duplicate this item" al menú de l'esquerra. Aneu amb compte, perquè cada cop que el premeu estareu creant un item nou.

 • Ex. Quan hem de crear una sèrie d'articles on coincideixen els valors de moltes de les seves propietats. Podem crear un primer article amb tant sols les propietats compartides, posar-li el seu nom i descripció. A continuació, fer un duplicat al qual li hi posarem el seu nom, tornem a duplicar, i així successivament. Quan els haguem creat, a cadascun d'ells li afegirem aquelles declaracions que li corresponguin i que els fa diferents
 • Ex. Quan hem de crear un item similar en un 80-90% igual a un altre, paga la pena fer un duplicat i, a continuació, eliminar o canviar les declaracions que no li corresponguin al nou item. Si la coincidència no és molt alta, sempre podem recórrer al giny moveclaims2 i copiar les declaracions que li corresponguin.
 • Quan l'invoquem ens demana si volem "conservar els labels" i podem prémer "OK / cancel". Amb OK ens copiarà també els labels de TOTES les llengües que tingui l'original i amb Cancel, no copiaria cap label. Cal ser prudents amb la resposta en funció de si el label és reaprofitable (fent-li només un afegitó) i de quantes llengües tingui i podrem aprofitar.

Instal·lació: cal anar a la pàgina de Wikidata user:<el vostre usuari>/common.js i afegir el següent codi:

importScript( 'User:Magnus_Manske/duplicate_item.js' ); // Duplicate item [[d:User:Magnus_Manske/duplicate_item.js

Després de guardar, cal refrescar la memòria cau del navegador; a la mateixa pàgina trobareu les instruccions de com fer-ho.