Usuari:Capsot/Gustav Radde

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCapsot/Gustav Radde

Gustav Ferdinand Richard Radde (Gdańsk, 27 de novembre de 1831 - Tbilissi, 2 de març de 1903) va ser un naturalista i explorador alemany.

Biografia[modifica]

Gustav Radde va nàixer el 1831 al si d'una família modesta, fill d'un mestre d'escola. No restà gaire temps a escola i la seva educació fou molt limitada. Començà a treballar jove a la botiga d'un apoticari i fou aleshores quan s'interessà a les ciències naturals. El 1852, encetà aleshores una nova carrera com a naturalista. Va passar aleshores dos anys a Crimea amb el botànic Christian von Steven i amb aquest col·lectà diversos animals i vegetals. Més tard participà a diverses expedicions científics a la part meridional de Rússia amb Johann Friedrich von Brandt i Karl Ernst von Baer. Fou també membre de l'expedició a Sibèria que dirigí l'astrònom Ludwig Schwarz. Durant aquest període va arreplegar una gran quantitat de dades inèdites sobre el llac Baikal: l'amplitud de les seves variacions estacionals vinculades amb el règim glaciari i nival des cours d'eau de l'Oest del bassin.

Gustav Radde amb vestimenta polar el 1857

El 1864 s'instal·là a Tbilissi i es dedicà aquell mateix any a l'exploració de tots els voltants del mont Erebus. Hi récolte de nombreuses plantes i estudià les llengües, els costums i els cants tradicionals dels pobles de la contornada. Va fundar un museu i una biblioteca a la capital georgiana on va exposar les seves descobertes. Més tard Radde es dirigí devers el litoral de la mar Negra i de la mar Càspia. El 1895, s'endinsà més cap a l'orient i va visitar l'Índia i el Japó viatjant-hi com a acompanyant del gran duc Miquel de Rússia. Dos anys després, fou triat com a naturalista oficial per a acompanyar la família imperial russa durant una visita a l'Àfrica del Nord.

Entre les seves publicacions, convé de destacar Ornis Caucasica (1884) i Reisen im Suden von Ost-Sibirien in den Jahren 1855-1859 (1862-1863). Els organitzadors del primer Congrés internacional d'ornitologia, que es realitzà a Viena el 1884, li font l'honneur d'être choisi com a president. Era membre estranger de la British Ornithologists' Union i de la Societat Zoològica de Londres.

Uns quants animals foren batejats amb el seu nom, com ara l'Accentor de Radde (Prunella ocularis) o una granota de Sibèria (Bufo raddei).

Obres[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Capsot/Gustav Radde


[[Categoria:Persones de Gdańsk]] [[Categoria:Morts a Tbilissi]] [[Categoria:Biòlegs polonesos]] [[Categoria:Científics del voivodat de Pomerània]] [[Categoria:Botànics alemanys]]