Usuari:CarlesVA/Mohammed Abdel Wahab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En procés En procés...

 

Infotaula de personaCarlesVA/Mohammed Abdel Wahab

Mohamed Abdel Wahab, Mohamed Abd El-Wahhab o Muhàmmad Abd-al-Wahhab (àrab: محمد عبد الوهاب, Muḥammad ʿAbd al-Wahhāb) (el Caire, Egipte, 13 de març de 1902 - 4 de maig de 1991), va ser un destacat cantant, actor i compositor egipci del segle xx. És conegut sobretot per les seves cançons romàntiques i patriòtiques.

Entre les seves cançons patriòtiques, de caràcter nacionalista i revolucionari, destaquen especialment «Ya Masr tam El-Hanna» (‘Oh Egipte, heus ací la felicitat’), «Hay Ala El-Falah» (‘La crida del deure’), «El Watan El Akbar» (‘La més gran pàtria’), «Masr Nadetna falbena El-nedaa» (‘Egipte ens ha trucat i hem respost’), «Oulo le Masr» (‘Digues a Egipte’), «Hob El-watan Fard Alyi» (‘L'amor a la nació és la meva obligació’), «Sout El-Gamaheer» (‘La veu de les masses’), «Ya Nessmet El-Horria» (‘Oh, alè de la llibertat’), «Sawae'd men Beladi»" (‘Braços del meu país’).

També va compondre l'himne nacional de Líbia, adoptat de 1951 a 1969 i de nou des de 2011.[1][2]

Vida[modifica]

Estàtua del cantant i compositor egipci Mohammed Abdel Wahab a la plaça Bab El-Shariya, el Caire

Mohamed Abdel Wahab va néixer l'any 1902 al Caire, Egipte,[3] al barri de Bab El-Sheriyah, on ara hi ha una estàtua seva. Va començar la seva carrera de cantant a una edat primerenca i va fer les seves primeres actuacions públiques als set anys, en produccions locals. Tenia tretze anys quan va fer el seu primer enregistrament. Mohamed Abdel Wahab va ser amic íntim del seu compatriota i cantant Abdel Halim Hafez.

Carrera cinematogràfica[modifica]

Cartell de la pel·lícula egípcia Mamnou'a el hub, ‘Prohibit l'amor’ (1942)

Després de visitar París i familiaritzar-se amb el cinema musical francès, el 1933 Abdel Wahab va començar a compondre música per a cinema amb un estil propi.[4] Va ser l'introductor d'un estil lleuger i alegre de cinema musical en la cultura egípcia, arribant a compondre vuit comèdies musicals entre 1933 i 1949. Les seves pel·lícules retrataven l'elit social occidentalitzada i incloïen música que s'allunyava del so tradicional egipci.

També va fer d'actor. El 1934 va protagonitzar la seva primera pel·lícula, La flor blanca, que va batre rècords d'assistència i que encara es projecta amb freqüència als cinemes egipcis. El 1950 Abdel Wahab va deixar el cinema per centrar-se en la seva carrera musical.

Contribució a la música egípcia i àrab[modifica]

Abdel Wahab va compondre més de 1.820 cançons.[4] Abdel Wahab és considerat un dels músics egipcis més innovadors de tots els temps, posant les bases d'una nova era de la música egípcia amb el seu ús de ritmes no locals i un refinat toc de oud .

Malgrat que Abdel Wahab va compondre moltes cançons i peces musicals de la música àrab clàssica, va ser especialment criticat per la seva orientació cap a la música occidental . De fet, va introduir els ritmes occidentals a les cançons egípcies d'una manera adequada a les formes conegudes aleshores molt clàssiques de les cançons egípcies. Per exemple, el 1941, va introduir un ritme de vals a la seva cançó "El Gandol" i, el 1957, va introduir un ritme de rock and roll a la cançó d' Abdel Halim Hafez "Ya Albi Ya Khali".

Va compondre alguns dels millors èxits de Nagat El Saghira, incloent quatre poemes de Nizar Qabbani .

Abdel Wahab va interpretar oud davant el destacat poeta egipci Ahmed Shawqi i va actuar en diverses pel·lícules. Va compondre deu cançons per a Umm Kulthum . Va ser el primer cantant egipci que va passar de la interpretació de l'era silenciosa al cant.[5]

Abdel Wahab també va compondre cançons per a la icona libanesa Fairuz[6] a qui va anomenar "Our Ambassador to the Stars"[7] i va declarar a la dècada de 1950 que era el líder del seu club de fans al Caire.[8]

Mort[modifica]

Mohamed Abdel Wahab va morir d'un ictus a la seva ciutat natal, el Caire, el 4 de maig de 1991.[3]

Llegat[modifica]

Abdel Wahab va ser fonamental per establir una nova era de la música egípcia a la seva terra natal i al món àrab. També va deixar una empremta al món occidental exposant la música egípcia a les tradicions populars i clàssiques occidentals.

Va compondre Líbia, Líbia, Líbia, els himnes nacionals de Líbia.[2]

Homenatge[modifica]

El 13 de març de 2012, Google va celebrar el seu 110è aniversari amb un Google Doodle.[9]

Filmografia[modifica]

Com a actor:
  • La rosa blanca (1933)
  • Doumou' el Hub (Les llàgrimes d'amor) (1936)
  • Yahya el Hub (Visca l'amor) (1938)
  • Yawm Sa'id (Happy Day) (1939)
  • Mamnou'a el Hub (L'amor està prohibit) (1942)
  • Rossassa Fel Qalb (Una bala al cor) (1944)
  • Lastu mallakan (No sóc un àngel) (1947)
  • Ghazal Al Banat (El coqueteig de les noies) (1949)

Honors[modifica]

Honors nacionals egipcis[modifica]

Barra de cinta Honor
EGY Order of the Nile – Grand Cordon BAR Gran Cordó de l'orde del Nil
Comandant de l'Ordre de la República Àrab d'Egipte
Gran Creu de l'Ordre del Mèrit (Egipte)

Honors estrangers[modifica]

Barra de cinta País Honor
Jordània Gran Cordó de l'Ordre Suprema del Renaixement
Líban Comandant de l'Ordre Nacional del Cedre
Order of the Grand Conqueror (Libya) Líbia Collar de l'Ordre Nacional de Líbia
Marroc Gran Creu de l'Ordre de Ouissam Alaouite
Oman Primera classe de l'Orde d'Oman
Síria Gran Cordó de l'Ordre del Mèrit Civil de la República Àrab Síria
Tunísia Gran Cordó de l'Ordre de la República de Tunísia

Referències[modifica]

  1. , <http://www.ntclibya.com/InnerPage.aspx?SSID=26&ParentID=20&LangID=1>. Consulta: August 23, 2011.
  2. 2,0 2,1 «Egyptian artists contribute in 6 Arab national anthems». egypttoday.com, 09-06-2017. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «:0» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  3. 3,0 3,1 «Abdel Wahab: The immortal generations musician». egypttoday.com, 04-05-2019. [Consulta: 4 maig 2019]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «egypttoday» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  4. 4,0 4,1 «Mohammad Abdel Wahab». Al Mashriq. [Consulta: 16 juliol 2016]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «Al Mashriq» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  5. Best Arabic Music Arxivat February 3, 2016, a Wayback Machine.. Best Arabic Music. Retrieved March 13, 2012.
  6. «Songs of Wahab Mohamed Abdel - Fairuz | Songs, Reviews, Credits». AllMusic. [Consulta: November 24, 2021].
  7. «Lebanese diva arouses emotion, controversy in Syria». Reuters.com, January 28, 2008. [Consulta: November 24, 2021].
  8. «Beirut and Fairouz: A path of gold and loss - Heritage special - Heritage». English.ahram.org.eg. [Consulta: November 24, 2021].
  9. «Mohammed Abdel Wahab's 110th Birthday». Google, March 13, 2012.

Enllaços externs[modifica]

Composicions seleccionades de Mohammed Abdel Wahhab a YouTube:

[[Categoria:Compositors del segle XX]] [[Categoria:Morts el 1991]] [[Categoria:Cantants en àrab]] [[Categoria:Cantants egipcis]] [[Categoria:Compositors africans]] [[Categoria:Actors africans]] [[Categoria:Músics egipcis]] [[Categoria:Morts al Caire]] [[Categoria:Naixements del 1901]]