Vés al contingut

Usuari:Hristopau/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Joan Biosca Capdevila[modifica]

Joan Biosca Capdevila (Barcelona, 25 de maig de 1977) és un periodista català. Des de l'any 2005 resideix a Buenos Aires com a corresponsal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a Sudamèrica. Anteriorment va estar vinculat a mitjans com la Cadena COPE. Ha col·laborat també al diari català ARA, el diari argentí La Nación i al portal llatinoamericà Infobae, entre d’altres.

Biografia[modifica]

Nascut a Barcelona, Biosca es va graduar en Ciències de la Comunicació a la Universitat Ramón Llull el 1999 i va començar la seva trajectòria professional als mitjans de comunicació a la Cadena Cope. El 2005 es va traslladar a Buenos Aires per ser el corresponsal de Catalunya Ràdio a Sudamèrica. És el corresponsal espanyol que porta més anys a l'Argentina. Escriu també per al diari català ARA i ha col·laborat esporàdicament per a altres mitjans.

Durant la seva etapa a Llatinoamèrica, ha viscut en directe i narrat importants esdeveniments,  com les eleccions presidencials a la regió des del 2005, la mort d’Augusto Pinochet, l'alliberament d'Ingrid Betancourt, el terratrèmol a Xile del 2010, l'alliberament dels 33 miners d’Atacama i d’esdeveniments esportius com els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del 2016, diverses edicions del ral·li Dakar, la Copa Amèrica de futbol o la Copa Davis de tennis.

Actualment, viu a Buenos Aires i té dues filles.

Trajectòria profesional[modifica]

Inicis en el periodisme[modifica]

El 1996, Mentre estudiava la carrera, Biosca va entrar com a becari a la redacció de Barcelona de l’emisora de radio de la Cadena COPE, en què va treballar per a diferents programes com a editor, presentador i reporter. Va col·laborar en diverses seccions, encara que es va especialitzar en temes de política econòmica.

Salt a Catalunya Ràdio i primers passos a TV3

Després de la seva experiència a la COPE, Biosca va fitxar per Catalunya Ràdio el juliol del 2000. Va treballar a la secció d'informatius, on va exercir com a reporter cobrint temes de política, economia i internacional. A més, va col·laborar durant aquesta etapa en el programa Economia i Empresa de l'emissora catalana, en què va aplicar els seus coneixements adquirits en les etapes professionals anteriors.

Durant l’estada a Catalunya Ràdio, emisora líder llavors a Catalunya, Biosca també va treballar per la televisió TV3, cobrint temes d’economia i amb informacions pel canal de notícies 3/24. Igual que a la ràdio, va col·laborar en programes d’economia i negocis com Valor Afegit.

Arribada a Buenos Aires i primers anys com a corresponsal[modifica]

El seu bon treball com a periodista a Barcelona li va fer guanyar gran popularitat entre els seus col·legues, la qual cosa va motivar la direcció de Catalunya Ràdio i TV3 a enviar-lo com a corresponsal a Sudamèrica. Biosca es va mudar a Buenos Aires l'abril del 2005 i des de llavors ha cobert els esdeveniments més importants dels últims 15 anys a la regió. El periodista va ser testimoni en aquests primers anys de la històrica Cimera de les Amèriques a Mar del Plata (2005), la mort d’Augusto Pinochet (2006), l'alliberament d'Ingrid Betancourt (2008) o el rescat dels 33 miners de Xile (2010).

Consolidació com a corresponsal a Sudamèrica[modifica]

Joan Biosca va forjar durant aquests anys convulsos al continent el seu prestigi com a corresponsal, tant entre als espectadors com entre els seus col·legues de professió.

Durant aquesta etapa, Biosca va explicar com a corresponsal l'auge de l'esquerra llatinoamericana, l'ascens de líders com Hugo Chávez, Lula da Silva, Evo Morales o Cristina Fernández de Kirchner i el fenomenal creixement econòmic de la regió per l'anomenat “boom de les commodities”. En aquests anys, Biosca també va cobrir esdeveniments esportius com el ral·li Dakar, la Copa Amèrica de futbol, el triomf de la selecció espanyola de tennis a la final de la Copa Davis de Mar del Plata o diferents eliminatòries sud-americanes del Mundial de Futbol.

Com a corresponsal a Sudamèrica, es va traslladar in situ a esdeveniments importants de la regió. Va cobrir totes les eleccions presidencials a Veneçuela des del 2005, la victòria de Dilma Rousseff al Brasil el 2010 o l'arribada al poder d’ Ollanta Humala al Perú l'any següent, a més del Procés de Pau a Colòmbia a partir del 2012.

Referent entre els corresponsals a l'Argentina[modifica]

A banda de cobrir els principals esdeveniments a Sudamèrica durant l'última dècada, Joan Biosca també ha assistit als grans canvis polítics que hi ha hagut a l'Argentina des de l'arribada de Néstor Kirchner al poder. Va cobrir el conflicte amb el camp el 2008, la mort del mateix Néstor Kirchner el 2010, les victòries electorals de Cristina Fernández de Kirchner, la tragèdia de l'estació Once, el conflicte amb els fons Voltors del 2014, la mort d’ Alberto Nisman un any després, la victòria de Mauricio Macri després de 12 anys de kirchnerisme i la crisi econòmica del 2018.

Després d'una breu etapa en la qual va treballar en diferents projectes per a l'Agènce France-Presse, va tornar a reprendre les tasques de la corresponsalia de la CCMA el 2019. Des de fa alguns anys és el corresponsal espanyol a Buenos Aires més veterà i s'ha convertit en una referència periodística per als seus col·legues.

Durant tots aquests anys també ha estat el corresponsal del diari ARA a la regió i ha col·laborat per a diferents mitjans com el portal Infobae o el diari argentí La Nación.

Altres estudis   [modifica]

Joan Biosca va obtenir un màster en Comunicació Empresarial i Relacions Públiques per la  Universitat de Barcelona l'any 2000, una diplomatura en Economia i Finances per a  periodistes per la Universitat Austral el 2007 i va formar part del Program for Managment  Development d’ESADE Bussiness School el 2008.  Parla català, castellà, anglès i portuguès.

Aficions[modifica]

Biosca és un seguidor declarat del RCD Espanyol de Barcelona i practica diversos esports, com el futbol (juga de porter), el tenis o la vela. A més, és conegut entre els seus amics per ser un ‘asador’ (rostidor) de primera categoria i un gran cuiner de truites de patata.