Usuari:Jolle/Samsum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Samsun és una ciutat de Turquia i un districte de la província del mateix nom.[1]. Samsun és la major ciutat i la capital econòmica de la regió de la mar Negra i està situada a Anatòlia a la vora d'aquest mar. Amb els seus 1.228.959 habitants el 2007, Samsun constitueix, la major aglomeració de la regió de la mar Negre i la 15a més gran de Turquia. Anomenada oficialment Samsun, la ciutat també ha portat altres noms durant la seva història, com Canik a l'època otomana o Amisos durant l'època clàssica.

Història[modifica]

Blasó de l'Imperi Otomà.

La gent sempre ha estat atreta per la combinació d'un terreny fèrtil i aigües poc profundes en un port. Samsun té doncs una llarga història. Segons els mites antics, Samsun hauria estat el país de les amazones, cap al segle XII aC. El geògraf Estrabó (64 aC-23 dC) descriu les amazones com un poble de dones guerreres. Per tal de treure fàcilment fletxes, s'haurien tallat un dels seus pits. La paraula "Amazon", derivada del grec antic, significa «sense pit».

Els colons grecs, originaris de Milet, instal·lats al segle vi aC, establiren un comerç puixant amb la gent de l'interior de l'Àsia Menor. El nom de la ciutat era llavors «Amisos» (Amisum), d'on deriva el nom actual.

Al segle iii Samsun va passar a domini del Regne del Pont, que després fou part de l'imperi d'Alexandre el Gran, que, al seu zenit controlava el nord d'Anatòlia i parts de l'Anatolia central, i les ciutats comercials a les ribes nord de la mar Negra.

En 47 aC la ciutat fou presa pels romans, dels que va passar als romans d'Orient, que al començament del segle xiii la van perdre a mans dels Seljúcides de Rum, al seu torn sotmesos pels mongols Ilkhànides. La ciutat fou més tard part d'un principat turcman. Samsun fou incorporada en la xarxa de ports de comerç dels genovesos. Fou presa pels otomans en la primera part del segle xv.

Sota el domini otomà, la ciutat produia principalment tabac. La ciutat fou connectada al sistema ferroviari a la segona meitat del segle xix. El seu port es va degrada lentament, i la ciutat va entrar en decadència.

Tanmateix, el 19 de maig de 1919, un home hi posa peu a terra; aquest home va crear l'estat turc modern, va canviar la societat, i fins i tot va modificar la llengua: Mustafa Kemal Atatürk.[2]. Per haver escollit el camp dels perdedors de la Primera Guerra Mundial, l'Imperi Otomà estava en ruïnes. Les potències victorioses, l'Entesa, ocupaven Istanbul. L'Entesa volia dividir l'imperi, incloent Anatòlia. Els grecs albiraven un nou imperi hel·lènic. Els francesos controlaven Hatay i Síria i desitgaven una part del sud-est d'Anatòlia, la Cilícia. Els Italians ocupaven una part del sud-oest d'Anatòlia (regió del Mediterrani). Els britànics tenien ja l'Aràbia Saudita, Palestina, Jordània i l'Iraq. El 15 de maig, les forces gregues van ocupar Esmirna. Alguns dies més tard, els Italians aterraven a Antalya, i prenien un tros de la part d'Anatòlia que se'ls havia promès. L'interior d'Anatòlia estava fora de tot control. Mustafa Kemal i els seus partidaris van abandonar Istanbul a bord d'un vell vaixell de vapor cap a Samsun, a la nit del 16 de maig de 1919. La Guerra d'independència turca va començar a Samsun el 19 de maig 1919.[2], i es va acabar amb la victòria dels nacionalistes el 29 d'octubre de 1923.

Clima[modifica]

Samsun té el característic clima de la mar Negra; els estius són calents i humits, la temperatura màxima mitjana és de aproximadament 27°C i la temperatura mínima més baixa mitjana és de aproximadament 3 °C. La temperatura de l'aigua és sempre fresca, variant entre 8°C i 20°C tot l'any.

Centres d'interès[modifica]

  • Parc de plaers forestals del Petit bosc de Çakırlar, de Çamgöl i de Vezirköprü,
  • Estacions termales d' Havza i de Lâdik
  • Mesquita de Kale, de Pazar, de Hacı Hatun, de Yalı, de Tayyar Pasha, de Mustafa Pacha, de Rıdvan Bey, d'Abdullah Pasha, de Değirmenbaşı, de Taceddin Pasha, de Pazar (Terme), de Taşkale, Büyük Cami (Gran Mesquita).
  • Mesquites i mausoleus de Şeyh Seyyid Kudbeddin i d'ısa Baba, « madrassa » de la Gran Mesquita (Bafra) i de Fazıl Ahmed Pacha,
  • Bazar de Fazıl Ahmed Pasha
  • ımaret (hospici) de Havza,
  • Estacions termals de Kızgözü Aslanağzı, de Küçükhamam (per tractament)
  • Banys públics de Taşkale i de Şifa,
  • Monuments d'Ataturk a Çiftehamam a Ilk Adım
  • Museu d'Arqueologia i Etnografia del 19 Mayıs (19 de maig).

Demografia[modifica]

El 1927 la població turca era de 13.648.270 habitants repartits entre les 63 províncies; en termes de superfície, Samsun estava classificada com la 17a província més gran del país amb una població total de 268.868 habitants. Samsun constituïa més o menys e 1,2 % de la població turca. En els seus 9.083 km2 el 1927, i havia una densitat de 28 habitants par km²; el 2007 el nombre a evolucionat fins a 135. El 2000 consta que el 17,3 % dels habitants de Samsun eren nascuts en altres províncies, entre ells un 3,2% procedents d'habitants nascuts a la província d'Ordu.

Evolució demogràfica
1927 1990 1997 2000 2007
268.868 1.161.207 1.153.763 1.209.137 1.228.959
Nombre conservat a partir de 1927 per T.C.

Economia[modifica]

Samsun és un important centre commercial turc i el port més important a la costa de la mar Negra. La regió de Samsun és una de les grans productores de tabac a Turquia.

Educació[modifica]

La Universitat de Samsun (19 Mayis Üniversitesi) és una de les set millors universitats de Turquia. D'altra banda la ciutat té col·legis superiors, liceus, escoles primaries i biblioteques públiques:

  • 1084 escoles primaries, amb 13.649 ensenyants i 256.827 estudiants.
  • 58 liceus generals, equipats amb un total de 1.018 sales de classes, per 1980 ensenyants i 33.350 estudiants.
  • 50 liceus professionals, equipats amb 806 sales de classes, per 1578 ensenyants i 21.734 estudiants.
  • 7 escoles privades són igualment en funcionament a la província, amb més de 70 sales de classes.

Esport[modifica]

L'esport més popular a Samsun és de lluny el futbol. El club local, Samsunpor, fundat el 1965, ha guanyat la Copa dels Balkans de Clubs. Els encontres es disputen a l'estadi de Samsun, 19 Mays Stadium, d'una capacitat de 19.720 seients. Samsunspor té últimament el mèrit de jugar en la superlliga en tant que segon de la lliga Bank Asya després de haver estat relegat el 2006.

El Bàsquet és el 2n esport més practicat. El club de bàsquet de Samsun, fundat en els anys 1970, ha estat el primer club de bàsquet de tota Anatòlia.

Entre els millors lluitadors de Turquia hi ha Yaar Dou i Mustafa Dastanl que són originaris d'aquesta ciutat.

Media[modifica]

La premsa de Samsun està representada per diversos diaris. Ekip Gazetesi, Haber Gazetesi, Halk Gazetesi són els diaris més representatius de la ciutat. Aks Tv, Alfa Tv, Kanal 55, Bafra Tv, Kanal S, Klas Tv, són els canals de televisió que pertanyen a la ciutat. Klas TV és la primera cadena local de televisió a Turquia.

Transports[modifica]

Terrestre[modifica]

La ciutat està ben connectada a les regions veïnes. L'estació de trens i la d'autobusos estan situades al centre de la ciutat.

Marítim[modifica]

El port, al centre-ciutat, és utilitzable de juny a agost.

Aeri[modifica]

L'aeroport de Samsun està situat a 19 km del centre de la ciutat.

Ferroviari[modifica]

La ciutat està servida per dos enllaços ferroviaris: Samsun-Sivas i Samsun-Amasya.

Agermanaments[modifica]

Notes i referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]