Vés al contingut

Usuari:Jolle/traduccions/Lluís III de Borbó-Vendôme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Plantilla:Voir homonymes

Per a altres significats, vegeu «Louis Iii».
Louis de Bourbon, duc de Montpensier
dessin du Plantilla:S-
d'azur au trois fleurs de lys d'or au bâton de gueules péri en bande chargé d'un croissant d'argent en chef
de blau al tres flors de lliri d'or al bastó de cares perit en banda encarregat d'un croissant de diners a cap

Louis III de Bourbon-Vendôme, duc de Montpensier (10 juin 1513 Moulins - 23 septembre 1582 Champigny) était un prince de sang français.

Louis Iii de Bourbon-Vendôme, Duc de montpensier (10 juny 1513 Molins - 23 setembre 1582 Champigny) era un príncep de sang francesa.


Il compta parmi les chefs de l'armée royale pendant les guerres de religion et se fit remarquer par son intransigeance religieuse. Il mourut à l'âge de 69 ans.

Va comptar entre els caps de l'exèrcit reial durant les guerres de religió i es va fer fixar-se per la seva intransigència religiosa. Va morir a l'edat de 69 anys.


Biographie[modifica]

Biografia[modifica]

Il était fils de Louis de Bourbon, prince de la Roche-sur-Yon, et de Louise de Bourbon, duchesse de Montpensier. Par sa mère, il était neveu du connétable de Bourbon, dont les biens avaient été confisqués par Plantilla:François Ier de France après sa trahison.

Era fill de Louis De Bourbon, príncep de la Roche-sur-Yon, i de Louise De Bourbon, duquessa de Montpensier. Per la seva mare, era nebot del Connétable de bourbon, del qual els béns havien estat confiscats per Plantilla:François Ier de France després de la seva traïció.


Sous les ordres du duc Anne de Montmorency, il défendit en 1536 la Provence, puis l'Artois contre Charles Quint.

Sota els ordres del Duc Anne De Montmorency, va defensar el 1536 Provence, després l'Artois contra Charles Quint.


Il épousa en 1538 Jacqueline de Longwy, comtesse de Bar-sur-Seine, fille de Jean IV de Longwy, baron de Pagny, et de Jeanne d'Orléans, sœur illégitime de Plantilla:François Ier de France. À l'occasion de son mariage, le roi de France rendit à sa mère les terres de son grand-père Gilbert de Bourbon-Montpensier, le comté de Montpensier (érigé en duché pour l'occasion), les comtés de Forez, de Beaujeu et des Dombes. En 1543, il recevra le dauphiné d'Auvergne.

Es va casar el 1538 Jacqueline de Longwy, comtessa de Bar-sobre-sena, noia de Jean Iv de Longwy, baró de Pagny, i de Jeanne d'orléans, germana il·legítima de Plantilla:François Ier de France. En Ocasió del seu matrimoni, el rei de França va tornar a la seva mare les terres del seu avi Gilbert De Bourbon-montpensier, el comtat de Montpensier (erigit en ducat per a l'ocasió), els comtats de Forez, de Beaujeu i dels Dombes. El 1543, rebrà el dauphiné d'Auvergne.


Il prit part ensuite à de nombreuses guerres contre Charles Quint. Il combattait encore à Saint-Quentin en 1557 où son cheval fut tué sous lui et où il fut fait prisonnier.

Va participar llavors a nombroses guerres contra Charles Quint. Combatia encara a Saint-quentin el 1557 on el seu cavall va ser matat a sota d'ell i on va ser fet pres.


Il devait profiter de l'influence de son épouse Jacqueline de Longwy sur la reine Catherine de Médicis. Durant l'été 1560, Louis est fait gouverneur de Touraine, d'Anjou et du Maine[1] · [2]. En août 1560, il est chargé d'y réprimer les désordres suscités par les révoltes protestantes[3].

Havia d'aprofitar la influència de la seva esposa Jacqueline de Longwy sobre la reina Catherine De Médicis. Durant l'estiu 1560, Louis és fet governador de Touraine, d'Anjou i de Maine [4].  · [5]. . L'agost de 1560, és encarregat reprimir-hi els desordres suscitats per les revoltes protestants [6]. .


Jacqueline de Longwy éprouvait des sympathies pour le protestantisme que son époux réprouvait. En 1561, devenu veuf et ayant hérité de sa mère, décédée la même année, du duché de Montpensier, il se fit un des plus violents adversaires des Huguenots. Il alla jusqu'à persécuter ses enfants. Il s'y montra tellement cruel qu'il se fit haïr de ses propres capitaines. En 1563, il reconquiert Angoulême et Cognac.

Jacqueline de Longwy provava simpaties pel protestantisme que el seu espòs reprovava. El 1561, fet vidu i havent heretat de la seva mare, morta el mateix any, del ducat de Montpensier, es va fer un dels més violents adversaris dels Huguenots. Va anar fins a perseguir els seus nens. S'hi va mostrar tan cruel que es va fer odiar dels seus propis capitans. El 1563, reconquereix Angoulême i Conyac.


En 1569, il participa à la bataille de Jarnac, fut nommé gouverneur de Bretagne et épousa, en 1570, Catherine de Lorraine (1552-1596), sœur d'Henri de Guise et de Charles de Mayenne. Il contribua à l'escalade du massacre de la Saint-Barthélemy. Il combattit encore les protestants en 1575 dans le Poitou, y commettant de nouvelles exactions.

El 1569, va participar en la Batalla de jarnac, va ser designat Governador de bretagne i es va casar, el 1570, Catherine De Lorraine (1552-1596), germana d'Henri De Guise i de Charles De Mayenne. Va contribuir a l'escalada de la Massacre de la saint-barthélemy. Va combatre encara els protestants el 1575 en el Poitou, cometent-hi noves exaccions.


Descendance[modifica]

Descendència[modifica]

De son premier mariage, il aura :

Del seu primer matrimoni, tindrà:

  • Jeanne (1541  ? 1620), abadessa de Jouarre
  • François (1542 † 1592), duc de Montpensier
  • Louise (1548  ? 1586), abadessa de Faremoutier


Titres[modifica]

Títols[modifica]

Il fut duc de Montpensier, le 15 prince souverain de Dombes et vicomte de Brosse.

Va ser duc de Montpensier, el 15 Príncep sobirà de dombes i vescomte de Brosse.


Notes et références[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Jean Duquesne, Dictionnaire des gouverneurs de province, Éd. Christian, Paris, 2003, p. 19.
  2. Dans une lettre du 8 juin 1562 : , archives départementales du Maine et Loire, cote BB29.
  3. Lucien Romier, La conjuration d'Amboise, Paris, 1923, p. 233.
  4. . Jean Duquesne, Diccionari dels governadors de província, edició Christian, París, 2003, pàg. 19.
  5. . En una carta del 8 de juny de 1562:
    « Louis de Bourbon Duc de Montpensier parell de França governador i tinent general per al roy als seus països d'Anjou Touraine i Maine (s'adreça) als alcalde, regidors consellers manans i habitans de la ciutat i ciutat d'Angers (per anunciar-los que estableix el capità i governador Jehan Depuy Gaillard) a la surete i deffence de la dita ciutat (i així) els empescher d'estre per a ladvenir reduictz té la servitud i tirania dels heretiques i rebels auditoria sieur roy (...) »
    , arxiu departamental de Maine i Loira, cotitza Bb29.
  6. . Lucien Romier La conjuració d'Amboise, París, 1923, pàg. 233.


Liens externes[modifica]

Vincles externs[modifica]




Plantilla:Début dynastie

Plantilla:Début dynastie Plantilla:Insérer dynastie

Plantilla:Insérer dynastie Plantilla:Insérer dynastie

Plantilla:Insérer dynastie Plantilla:Fin dynastie

Plantilla:Fin dynastie