Usuari:Mcapdevila/Adaptador de corrent altern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Adaptadors de corrent altern.

Un adaptador de corrent altern, adaptador AC/DC o convertidor AC/DC és un tipus d'alimentació externa, sovint tancada en el qual aparenta ser una clavilla de corrent de grans dimensions. Altres denominacions que s'empren són la de paquet d'endoll, adaptador d'endoll, bloc adaptador, adaptador de xarxa elèctrica domèstica, adaptador de línia en línia o adaptador de corrent. Entre els termes informals es troben: berrugues de paret, cub de paret i bloc d'electricitat.

Els adaptadors de corrent altern (CA) s'utilitzen normalment amb els dispositius elèctrics que no contenen la seva pròpia font d'alimentació interna. Els circuits interns d'una font d'alimentació externa són molt similars en disseny al que es fa servir per a l'alimentació imbuït (built-in) o interna, però hi ha diversos avantatges de separar la font d'alimentació del cos principal del dispositiu electrònic.

Reutilització[modifica]

Els adaptadors de CA se solen reutilitzar en altres aparells, però hi ha cinc paràmetres que tots s'han d'adaptar a la màquina:

Hi ha adaptadors "universals"[1] en què l'usuari pot ajustar aquests paràmetres.

Adaptadors de corrent universals[modifica]

Adaptador de corrent continu "universal", amb un endoll d'encendre de cotxe per obtenir electricitat d'un automòbil.

És inherent als adaptadors externs de corrent on es poden obtenir separats del producte a què estan destinats a alimentamentar. En conseqüència, hi ha un mercat d'adaptadors de reemplaçament. A més a més, s'han de substituir les fonts d'alimentació que s'han avariat. No només ha de coincidir l'adaptador substitut en el voltatge, corrent i polaritat, sinó també ha de coincidir en el tipus de connector. Molts productes elèctrics estan mal etiquetats pel que fa a la informació sobre el subministrament d'energia que requereixen, pel que és prudent registrar amb antelació les especificacions de la font d'alimentació original, per així facilitar el reemplaçament si l'original es perd posteriorment. L'etiquetatge acurat dels adaptadors de corrent també pot reduir la probabilitat d'una confusió desastrosa que podria causar danys a l'equip.

Algunes fonts d'alimentació de reemplaçament anomenades "universals" permeten que es canviï el voltatge i la polaritat, el que pot alleujar el problema de la concordança. A més a més, el connector d'alimentació ha de coincidir.

Els connectors X de quatre direccions o els connectors d'estrella de sis vies, també coneguts com a connectors aranya, amb múltiples tipus i mides d'endoll, són comuns en les fonts d'alimentació genèriques. Altres fonts d'alimentació de reemplaçament estan preparades per canviar el connector d'alimentació, amb de 4-9 alternatives diferents disponibles si es compren en un conjunt. RadioShack ven adaptadors de CA universal de diverses capacitats, sota la marca "Enercell Adaptaplug", i està equipat amb 2 pins femella compatibles amb la seva línia de connectors. Això permet tenir diferents configuracions d'adaptadors de corrent altern de forma conjunta, sense necessitat de soldar. Philmore[2] i altres marques de la competència ofereixen fonts d'alimentació similars amb connectors intercanviables.

Una font d'alimentació adequada per a un ús determinat ha de tenir les dimensions de l'endoll adequades, el voltatge i la polaritat de DC (o AC) coincident i la capacitat de subministrar almenys el corrent requerida.[3] El voltatge d'entrada ha de coincidir amb l'endoll de paret (115/230 V ES a 60/50 Hz) o d'una altra font d'energia, com l'energia de la bateria d'automoció (12V).

Però l'etiqueta d'una font d'alimentació no pot ser una guia fiable de la tensió real que es subministra en condicions variables. La majoria de les fonts d'alimentació de baix cost són "no regulades", ja que el seu voltatge pot canviar considerablement amb la càrrega. Si estan amb poca càrrega, pot produir molta més tensió que la indicada en el nominal de la "etiqueta", el que podria danyar la càrrega. Si es carreguen molt, la tensió de sortida pot caure considerablement, en alguns casos molt per sota de la tensió nominal de l'etiqueta, encara que estiguem dins del corrent nominal, fent que l'equip al que s'alimenta tingui un funcionament defectuós o que quedi danyat. Les fonts d'alimentació externes barates de disseny tradicional amb transformadors infradimensionats tendeixen a tenir una mala regulació, tant si són unitats originals o com de reemplaçament.

En general, les més modernes i de major qualitat fonts commutades (és a switched-mode power supplies o SMPS) són més petites, més eficients i ofereixen una tensió molt més constant, fins i tot quan el voltatge d'entrada i el corrent de càrrega puguin variar. S'ha reduït considerablement el preu de les fonts commutades configurables i són especialment convenients per a l'ús en el transport degut al seu reduït pes i grandària.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Universal adapter
  2. http://www.philmore-datak.com/
  3. 12vAdapters.com. Help Info Page [Consulta: 23 març 2011]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Adaptador de corrent altern