Usuari:Mcapdevila/Comal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un comal de ferro colat

El comal (del nàhuatl comalli) és un tipus d'estri de cuina tradicional, en particular un tipus de planxa per a cocció. A Colòmbia i Veneçuela aquesta planxa es denomina budare.

Comal tradicional[modifica]

Comals de ceràmica de diverses mides

El comal tradicional dels nadius de Mèxic és bàsicament un disc o el·lipse pla de talla mitjana (uns 30 centímetres) elaborat amb ceràmica cuita, que es col·loca sobre tres o quatre pedres (anomenades tenamaxtles), que serveixen per a donar-li suport i per a poder encendre foc i brases just sota el comal.

El comal era i és utilitzat per a preparar diversos tipus de platerets tradicionals, en particular, la tortilla de blat de moro, la tlayuda i el totopo.

Els comals de ceràmica solen rebre, quan són nous, un tractament tradicional (anomenat curat o curació), que consisteix a fregar el comal encara sense usar amb una barreja d'aigua i calç, per després deixar-lo assecar; tractament que se suposa que el fa antiadherent.

Comals contemporanis[modifica]

En algunes parts de Tiquicia, diuen comal a un recipient que es disposa sobre la cuina. Actualment, a Mèxic, els comals s'elaboren d'altres materials a part de l'esmentada ceràmica, i poden ser d'acer o alumini. Els comals de metall solen ser de talla més gran que els de ceràmica, i també solen ser utilitzats per a propòsits diferents. Per exemple, és comú veure que aquests comals de metall tenen una depressió circular a la part central, que serveix per a contenir oli o llard líquids, utilitzats quan s'efectua la fritada de diversos productes alimentaris.

Els comals de metall, tinguin depressió central o no, són uns utensilis bastant utilitzats pels venedors de menjar als carrers i als restaurants de tot Mèxic. I, en la seva versió plana, estan presents en pràcticament totes les llars del país, amb la funció principal d'escalfar truites.