Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Concurs complet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El concurs complet o prova dels tres dies , és una combinació de tres disciplines eqüestres: doma, camp a través i salts d'obstacle. Les competicions s'efectuen en aquest ordre i cada dia una (al principi eren tres dies, encara que actualment i depenent de l'esdeveniment, la prova de doma es realitza en dos dies). Aquesta competició té les seves arrels com a prova comprensiva de la cavalleria que requeria diferents tipus de mestratge en muntar a cavall.

Desenvolupament

[modifica]

Les tres proves del concurs complet es desenvolupen individualment, i no hi ha possibilitat que el genet canviï de cavall. Cada prova té una avaluació i la suma de les tres puntuacions determina la classificació final. La prova s'inicia amb un control veterinari, el qual els habilita a començar la prova. L'doma consisteix a realitzar una sèrie de moviments i execucions preestablerts que seran jutjats amb una puntuació.

La major dificultat de la competició, i la seva prova característica, es concentra en la segona prova, la carrera de fons amb obstacles, que consisteix en quatre fases on la més important és el camp a través que posseeix una longitud relacionada amb la seva exigència, en la qual el binomi ha de demostrar que compta amb una excel·lent capacitat de recuperació, valentia, força i habilitat per a superar obstacles naturals i artificials, les quatre fases són diferents i independents, però se succeeixen gairebé sense interrupció i s'executen en un sol esforç. Les fases "A" i "C" corresponen a un recorregut sobre rutes i senders, la fase "B" a un recorregut amb obstacles i la fase "D" al camp a través. En aquesta prova el control veterinari és exhaustiu i determinant, ja que qualsevol anomalia que presenti el cavall obligarà a marginar al binomi de la prova.

El tercer dia, després d'una altra inspecció veterinària final, es realitza la prova de salts d'obstacle, en la qual els binomis han superat un recorregut de determinats obstacles sobre una pista.

El genet per a aquesta exigent prova ha de tenir condicions especials, ser molt versàtil i comptar amb gran resistència física i psicològica, a més dels coneixements pel que fa a doma, salt d'obstacles i camp a través es refereix. L'objectiu final del concurs complet és provar el desenvolupament harmoniós, velocitat, resistència, obediència i habilitat de salt del cavall, i requereix una entesa pràcticament perfecte entre l'animal i el seu genet.

Classificació

[modifica]

En la prova de doma, els punts positius de cada participant concedits pels jutges es converteixen en punts de penalització. En les proves de camp a través i de salts en pista, les penalitzacions de cada participant per faltes en els obstacles s'afegeixen a la penalització que pot haver obtingut per excés de temps.

El binomi guanyador és aquell que ha obtingut el menor nombre total de punts de penalització, després de sumats els de les tres proves. En el cas d'empat entre dos o més participants, la classificació es decideix de la següent manera (en ordre d' aplicació):

  1. La menor puntuació en la prova de camp a través.
  1. El millor temps (més ràpid) en la prova de camp a través.
  1. El millor resultat en la prova de salt d'obstacles (temps i obstacles).
  1. El millor temps en la prova de salt d'obstacles.
  1. La millor puntuació en la prova de doma.
  1. Si continua l'empat, els participants involucrats obtenen el mateix lloc.

Mundial de Concurs Complet

[modifica]

L'Campionat Mundial de Concurs Complet és la competició més important a nivell mundial d'aquesta disciplina. Es realitza des de 1966, i a partir de 1990 se celebra en el marc dels Jocs Eqüestres Mundials. L'actual campió és el genet alemany Michael Jung, qui va muntar el cavall "La Biosthetique-Sam FBW".

Medaller històric

[modifica]

El següent és el medaller històric d'aquest campionat, tant en individuals com per equips. (Inclosos els resultats de Lexington 2010).

Medaller
1 Regne Unit Regne Unit 9 8 5 22
2 Nova Zelanda Nova Zelanda 5 2 2 9
3 Estats Units Estats Units 4 2 6 12
4 Alemanya Alemanya 2 3 4 9
5 França França 1 5 0 6
6 Irlanda Irlanda 1 1 1 3
7 Argentina Argentina 1 1 0 2
Canadà Canadà 1 1 0 2
9 Austràlia Austràlia 0 1 2 3
10 Plantilla:FI 0 0 1 1
Suècia Suècia 0 0 1 1
TOTAL 24 24 22 70
  • (1) - Inclou les medalles de la RFA.

Nota

[modifica]