Usuari:Mcapdevila/Cultura de Filipines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escultura Ifugao

La cultura de Filipines és considerada com l'única cultura hispànica de Àsia. Al llarg de la història de les Filipines cap identitat cultural pròpia va ser forjada. Això es deu en part al exorbitant nombre d'idiomes parlats en l'extensió del país, el qual s'estima al voltant dels 80 idiomes diferents, sense tenir en compte molts dialectes. L'aïllament entre les poblacions veïnes, ja sigui de poble a poble o d'illa a illa, ha contribuït també a aquesta falta d'identitat unificada.

Després de l'arribada dels espanyols molts missioners catòlics van començar a emprar aborígens com traductors, creant una classe bilingüe coneguda com ladino. Aquests individus, particularment el poeta traductor Gaspar Aquino de Belén, van produir poesia escrita en alfabet romà, principalment en l'idioma tagal. Pasyon és una narrativa sobre la passió, mort i resurrecció de Jesucrist iniciada per Gaspar Aquino de Belén. Més tard, la balada de cavallerositat espanyola, va proveir un model per a la literatura laica. Les narratives en vers, o komedya, eren executades en els idiomes regionals per a la majoria illetrada. Eren també escrites en alfabet romà en les principals llengües i àmpliament difoses.

Filipines té diversos herois nacionals. Lapu-Lapu de l'illa Mactan, va ser qui va matar a Fernando de Magallanes considerat com el primer a repel·lir l'agressió occidental. José Rizal (nascut el 19 de juliol de 1861 a la ciutat de Calamba, Laguna), "orgull de la raça malaia" i heroi nacional, dominava 22 idiomes: àrab, català, xinès, anglès, francès, alemany, grec, hebreu, italià, japonès, llatí, malai , portuguès, rus, sànscrit, espanyol i tagal,[1] a part d'algunes llengües natives, va ser arquitecte, artista, home de negocis, caricaturista, educador, economista, etnologista, científic agrònom, historiador, inventor, periodista, lingüista, músic, mitologista, nacionalista, naturalista, novel·lista, cirurgià oftalmòleg, poeta, propagandista, psicòleg, científic, escultor, sociòleg i teòleg. El primer secretari general asiàtic per a la Assemblea General de les Nacions Unides va ser filipí: Carlos Peña Rómulo.

Festivals[modifica]

Mes Festival Lloc
Gener Ati-Atihan Kalibo, Aklan
Sinulog Cebu
Dinagyang Iloilo
Febrer Panagbena Baguio City
Kaamulan Bukidnon
Març Paraw Regatta Iloilo City and Guimaras
Pintats de Passi Passi City, Iloilo
Araw ng Dabaw Davao
Abril Moriones Marinduque
Maig Magayon Albay
Pahiyas Lucban, Quezon
Sanduguan Calapan, Oriental Mindoro
Agost Kadayawan Davao
Setembre Peñafrancia Naga, Bicol

Art i literatura[modifica]

La Primera Dama Imelda Marcos portava la vestimenta tradicional filipina.
Una dansa filipina
Música

En el terreny de la música destaquen el Nacional Music Festival, Manila Sinphonic Society, i el desenvolupament de la sarsuela, òpera i ballet.

Pintura

En pintura cal destacar Cayo Aveo Baes (1937) i Crispin A. Vicenzio (1948). En surrealisme Joel R. Saliven i Lina Llancuc, en grafisme Rodolfo P. Pérez, Efrén Saragossa, Rodolfo Samonte i Franklyn Ui (1946)

També destaquen el neofigurativisme de Lleó P. Pacunayen (1935) i Jaime Román Resurrección (1939), les teles constitueixen un enllaç entre la cultura indígena i l'occidental.

Tomàs F. Concepció (1935) i Arturo Luz, poden ser considerats com els més sòlids i vigorosos dels pintors filipins, autors de quadres i escultures en què vibren la violència i la mort.

Literatura

De l'època colonial espanyola destaca Francisco Balagtas (1788-1862), autor de Florante at Laura . La literatura del XVII i XVIII és escassa i de poc valor. Destaquen textos poètics (lloes, composicions religioses, satíriques, etc.) De Alonso del Valle, Fra N. de Sant Pere, el capità Be, Luis Rodríguez Varela, anomenat el Comte Filipí i el sacerdot José J.Torres, autor de Cincuenta Sàtiras , publicades el 1804.

Al segle XIX, destaquen, Miguel Zaragoza, que va escriure Flors Filipines (1864), Joan Ataide, Pedro Patern (1857-1911) M. L. D'Ayot autor del drama El poder d'una passión (1883).

Però la figura de major relleu és José Rizal (1861-1896). El 1887 va publicar a Berlín la novel Noli em tangere , com denúncia dels abusos comesos per les ordres religioses a Filipines. Quatre anys després, a Londres, insistiria sobre el tema dels privilegis religiosos amb la seva segona novel·la El Filibusterismo . Va ser així mateix, un inspirat poeta, amb obres entre les que destaquen els escrits abans de la seva execució: Me piden versos , i Último Adiós.

Addicionalment la literatura clàssica (José Rizal, Pedro Patern) i documents històrics (l'himne nacional i la constitució política de Malolos) van ser escrits en espanyol, el qual va deixar de ser l'idioma oficial. Molts escriptors filipins, Clar maig Recte entre els més destacats, van continuar escrivint en espanyol fins 1946.

La caiguda del domini espanyol va suposar l'obertura cap a l'estètica d'occident, però sempre des de l'enfocament dirigit pel nou colonitzador: Estats Units. L'anglès, obligatori a les escoles, aniria substituint gradualment a l'espanyol, com a llengua de la cultura. S'escriu en anglès, especialment poesia, tal com Zulueta da Costa, o José García Vila, autor de Have Come, Am Here (1943).


Arquitectura[modifica]

L'arquitectura filipina és una barreja d'influència Malaia, xinesa, espanyola i nord-americana.

La barraca nipa, coneguda com bahay-Kubo en tagalo, és la casa filipina precolonial típica. Es recolza en un marc de bambú o de fusta. La teulada, les parets, les portes i les finestres són totes fetes de fulles de palma teixides. Tot i que la fusta i les fulles de palma eren els materials de construcció més populars entre els naturals, hi ha tribus que emprava altres materials. La tribu Ivatan de Batanes construïa les seves cases amb pedres calcàries per protegir-les contra els tifons forts que colpegen les províncies del nord.

Amb l'arribada dels espanyols, van introduir nous elements arquitectònics i materials. Les cases es van fer més grans i més duradores. Les cases colonials espanyoles a les Filipines són en general de 2 pisos. La planta baixa és feta de formigó, mentre el pis superior és fet de fusta. La teulada és feta de teules de terracota. Les finestres són fetes de fusta i de peles de Capiz. El Carrer Crisòleg a Vigan va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO [2] per les seves cases colonials espanyoles.

Els edificis públics, com l'ajuntament i les esglésies, van ser construïts amb grans blocs de pedra de tova, encara que també es van emprar altres materials indígenes. L'estructura de l'Església Baclayon actual a Bohol va ser construïda el 1727 usant pedres de coral extretes del mar proper.

Quan els Estats Units van colonitzar el país, no van utilitzar Intramuros, el vell assentament del poder espanyol a Manila. En canvi, van construir un nou centre per al govern fora de les parets d'Intramuros. Els nous edificis públics van ser dissenyats usant estils neoclàssic i d'art déco.

Els artistes filipins van ser capaços de desenvolupar una altra vegada la seva identitat nacional en l'arquitectura quan es van independitzar el 1946. El Complex CCP (Centre Cultural de les Filipines) a la badia de Manila té una col·lecció d'edificis d'aquesta arquitectura filipina moderna. Un exemple és el Palau de Coco que va ser construït usant tipus diferents de fusta dura filipina, peles de coco, i peces velles de coco. El palau és format com un octàgon, semblant a la forma d'un coco quan és servit com refresc fred. La teulada està feta amb forma de barret filipí tradicional, el salakot. El Teatre Nacional, també dins el Complex CCP, és una estructura concreta pesada que sembla surar a l'aire. La façana és feta de la pedres calcàries de travertí.

L'Evolució d'Arquitectura a Filipines
Una casa tradicional feta de corals en Batanes.
Cases colonials espanyoles a Vigan.
El Museu Nacional a Manila construïda durant el període nord-americà.

Museus[modifica]

Lloc Museu Descripció Direcció
Manila Bahay Tsinoy Una típica casa xinesa a filipines Kaisa Heritage Center, 32 Anda corner Capítol Streets, Intramuros, Manila
Casa Manila Una típica casa espanyola colonial a filipines General Lluna Street, Intramuros, Manila
Sant Agustí Museum Museu de l'Església amb una col·lecció d'art religiós catòlic San Agustin Monastery, general Lluna Street Corner Reial, Intramuros, Manila
National Museum of the Philippines Un museu nacional que demonstra la cultura filipina P. Burgos Avenue, Manila
Malacañang Museum Museu al palau presidencial Malacañang Palace Complex, JP Llorer Street, Sant Miquel, Manila
Metropolitan Museum of Manila Un museu d'arts contemporanis Bangko Sentral ng Pilipinas Complex, Roxas Boulevard, Manila
Museum of Contemporary Arts and Design Un museu universitari d'arts contemporanis filipins College of Saint Benilde, 950 P. Ocampo Street, Malate, Manila
The Museum Un museu d'arts contemporanis filipins De La Salle University, 2401 Taft Avenue, Manila
UST Museum El Museu més antic existent a les Filipines. Té una exhibició permanent d'espècimens d'història natural, monedes, medalles, records, materials etnogràfics i objectes d'Arts orientals. Universitat de Sant Tomàs Main Building, Espanya Boulevard, Sampaloc, Manila
Museu Pambata Un museu per als nens Roxas Boulevard corner South Drive, Ermita, Manila
Pasay CCP Museu ng Kalinangang Pilipino and Asian Traditional Musical Instruments Museu de les arts escèniques. Tanghalang Pambansa CCP Complex, Roxas Boulevard, Pasay
GSIS Museu ng Sining Museu d'Arts Filipines Macapagal Avenue, Financial Center, Pasay
Makati Ayala Museum Museu d'Arts Filipines Makati Avenue corner de la Rosa Street, Greenbelt Park, Makati
Yuchengco Museum Un museu d'arts filipines i filipina-xineses RCBC Plaça, Ayala corner Senator Gil Puyal Avenue, Makati
Pasig Lopez Memorial Museum Un museu d'arts contemporanis filipins Benpres Building, Exchange Road corner Meralco Avenue, Pasig
Quezon City Ateneu Art Gallery El primer museu d'art modern i contemporani a Filipines Special Collections Building, Ateneu de Manila University, Katipunan Avenue, Loyola Heights, Quezon City
Jordi B. Vargas Museum and Filipiniana Research Center L'únic museu de filipines, amb una àmplia gamma d'Arts Filipines des de la dècada de 1880 fins al 1960. Roxas Avenue, University of the Philippines, Diliman, Quezon City
Taguig Mind Museum Un museu de la ciència a les Filipines. J.Y. Camps Park, 3rd Avenue, Bonifacio Global City, Taguig

Llista dels Artistes Nacionals[modifica]

La "Ordre d'Artistes Nacionals" és el més alt reconeixement nacional que es concedeix als individus filipins que van fer contribucions significatives a l'avanç de les Arts de Filipines. El títol és conferit pel President de Filipines, per recomanació de la "Comissió Nacional per a la Cultura i les Arts" i el "Centre Cultural de Filipines".

Arquitectura[modifica]

  • Pablo S. Antonio
  • Leandro V. Locsin
  • Juan F. Nakpil
  • Ildefonso P. Santos

Arts Visuals[modifica]

  • Napoleon V. Abueva
  • Ang Kiukok
  • Victorio C. Edades
  • Cesar Legaspi
  • Vicente S. Manansala
  • Hernando R. Ocampo
  • Benedicto R. Cabrera
  • Abdulmari Asia Imao
  • Fernando C. Amorsolo
  • Carlos "Botong" V. Francisco
  • Arturo R. Luz
  • J. Elizalde Navarro
  • Guillermo Estrella Tolentino
  • Jose T. Joya

Música[modifica]

  • Antonino R. Buenaventura
  • Ernani Joson Cuenco
  • Jovita Fuentes
  • Jose Maceda
  • Lucio D. San Pedro
  • Levi Celerio
  • Felipe Padilla De Leon
  • Lucrecia R. Kasilag
  • Antonio J. Molina
  • Andrea O. Veneracion

Dansa[modifica]

  • Francisca Reyes Aquino
  • Leonor Orosa Goquingco
  • Ramon Obusan
  • Lucrecia Reyes Urtula

Literatura[modifica]

  • Francisco Arcellana
  • N. V. M. Gonzales
  • Nick Joaquin
  • F. Sionil Jose
  • Jose Garcia Villa
  • Edith L. Tiempo
  • Virgilio S. Almario
  • Amado V. Hernandez
  • Carlos P. Romulo
  • Alejandro R. Roces
  • Bienvenido Lumbera

Històric Literatura[modifica]

  • Carlos Quirino

Cinema[modifica]

  • Lino Brocka
  • Ishmael Bernal
  • Gerardo "Gerry" De Leon
  • Ronald Allan K. Poe
  • Eddie S. Romero

Teatre i Cinema[modifica]

  • Daisy Avellana
  • Honorata "Atang" Dela Rama
  • Rolando S. Tinio
  • Salvador F. Bernal
  • Lamberto V. Avellana
  • Wilfrido Ma. Guerrero
  • Severino Montano

Disseny de Moda[modifica]

  • Ramon Valera

Esports[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jose P. Rizal. His Life, Works, and Role in the Philippine Revolution. Rex Bookstore, Inc., p. 88–. ISBN 978-971-23-1837-5 [Consulta: 15 febrer 2013]. 
  2. UNESCO. Vigan, Un Lloc del Patrimoni Mundial. UNESCO, 1999. 

Enllaços externs[modifica]