Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Espai connex per camins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En topologia un espai topològic es diu que és un espai connex per camins si dos elements qualssevol es poden connectar mitjançant una corba.

Definició[modifica]

Sigui un espai topològic. Una corba en és una funció contínua . (En realitat, pot ser qualsevol interval , però sempre es pot normalitzar i dur a ).

Es diu que és un espai connex per camins si i només si: contínua (és a dir, una corba) tal que .

És a dir, en termes intuïtius, si cada parell de punts poden ser units mitjançant una corba, o, dit d'una altra manera, "connectats per un camí" (i d'aquí el nom).

Per , la definició de connexitat per camins és la mateixa que abans, només que ara demanant que cada parell de punts en puguin ser connectats per una corba contínua continguda en . Aquesta definició és equivalent a demanar que , dotat de la topologia traça, sigui un espai connex per camins.

Connexió i connexió per camins[modifica]

Gràfic de la funció sin (1/x), l'adherència és connexa però no connexa per camins

Es compleix que tot espai connex per camins és també connex, però, el recíproc no és cert, és a dir, existeixen espais connexos que no són connexos per camins. Un exemple és la corba sinus del topòleg, que és l'adherència del gràfic de la funció , és a dir, el conjunt

Ja que el gràfic de la funció per si sol és connex, la seva adherència també (aquesta propietat sempre es compleix per a conjunts connexos). No obstant això, mai podrem connectar per un camí continua un punt del graf amb un punt del tros de l'eix i pres.

Temes relacionats[modifica]