Usuari:Mcapdevila/Kielbasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Unes kielbasa a la brasa.
Diversos tipus de kielbasa.

Kielbasa (procedent del turc: külbastı "costella rostida a la graella") (en polonès escrit com kiełbasa i pronunciat[k ʲ ewbasa]{{{2}}} {{{2}}} (pàg.)) és una paraula genèrica en idioma polonès per a una salsitxa de origen polonès. La majoria de les kielbasas a Polònia es venen de dues maneres: normal o seca (en polonès "Sucha"). La seca té l'avantatge que pot durar molt més temps, mentre que segueix conservant tot el sabor de l'original. Normalment la varietat seca es consumeix freda, mentre que la normal pot ser freda o cuita i és aquesta la que s'usa en els guisats tradicionals polonesos, com ara bigos.

Varietats[modifica]

Aquesta salsitxa és una varietat de cuina polonesa i té una dotzena de varietats, fumat o fresques, però basat gairebé sempre en carn de porc (encara que en moltes àrees, està disponible en carn de vaca, i de vegades en gall dindi, cavall, be, o bisó), cada regió que té la seva pròpia especialitat. Les varietats populars inclouen:

  • kabanosy, és una salsitxa fina, assecada a l'aire condimentada amb la llavor de comí de prat, elaborada originalment de la carn de cavall (però avui generalment es troba de porc o del gall dindi)
  • Krakowska, una salsitxa picant i fumada que porta pebre i trossos de all gruixuts, rectes; el seu nom ve de Cracòvia . És més gran i només es consumeix en llesques. És una de les salsitxes de millor gust i qualitat.
  • Wiejska (pronunciat en polonès/v ʲ ejska/), és una salsitxa en forma d'U elaborada de porc i vedella, conté marduix i all , el seu nom significa "campestre" o "rural" (del polonès "Wieś" - camp, poble).
  • Myśliwska, és un tipus de salsitxa de porc, semblant a wiejska però de millor qualitat. El seu nom significa "caçadora".

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Kielbasa