Usuari:Mcapdevila/Kirigami

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Kirigami i origami fet amb targetes de presentació.

El kirigami és l'art del paper retallat, així com l'origami ho és del paper plegat. Quan va sorgir el paper, a la Xina, gairebé immediatament algú ho va tallar, així que l'origen del kirigami és mil·lenari.

Etimologia del terme[modifica]

Deriva de les paraules japoneses KIRU-tallar-i KAMI-paper-(en ajuntar kiru-kami es canvia la 'k' per una 'g' kirigami). En aquest sentit, Kirigami és el "art de tallar el paper". I d'enganxar paper

Concepte operatiu de treball didàctic[modifica]

"Kirigami és l'art de tallar el paper, dibuixant amb les tisores, per tal d'aconseguir el desenvolupament de competències i habilitats integrals de la persona que ho conrea". Per això es recomana no usar llapis, sinó retallar directament amb les tisores.

Per això el kirigami es concep com un mitjà, i no com un fi en si mateix. L'objectiu no és saber fer o no kirigami, sinó saber usar-lo.

Història[modifica]

El paper va ser inventat pels Xinesos, els quals així com ho usaven per escriure i dibuixar, també van ser els primers a doblegar, enrotllar i sobretot a tallar. El paper, per això és un mil·lenari invent, aconseguint a través d'un llarg temps d'esforços i experimentacions es va aconseguir fabricar-lo.

Segons Zhuang Wei - 1980 - es van trobar restes de paper amb una antiguitat de 2100 anys en una tomba a la ciutat de XPan, capital de la província de Shanxi-Xina -. Aquests papers van ser elaborats amb fibres de rami.

Però en els registres històrics de les dinasties Xineses esmenten que, Ts'aiLun, eunuc i alt oficial del govern, va inventar el paper i va reportar el seu invent l'emperador en l'any 105 dc Es desconeix si Ts'aiLun va inventar el paper, va perfeccionar un invent anterior o si patrocinar la seva invenció. Se li va adorar com el déu dels fabricants del paper. Aquest segon dada ens dóna una antiguitat major de 1800 anys.

Els xinesos, van ser primers a retallar. "Produïen puntes, de decoracions per a les finestres amb gran precisió i els pintaven amb tinta de colors. En l'actualitat els xinesos segueixen retallant el paper amb gran mestratge. Són destacables els trossos fets de paper, es dóna per artistes orientals contemporanis qui difonen a través del món.

El paper retallat alemany anomenat Scherenschnitte es va desenvolupar en els monestirs per decorar gairebé qualsevol casa, des de cartes d'amor fins a certificats baptismals.

A Mèxic[modifica]

En Mèxic el paper va ser introduït pels espanyols el 1519, del qual va néixer l'art del paper picat, que es practica amb profunda dedicació i es fa servir per a les decoracions en festes públiques, en realitzar retallades decoratives per penjar. En l'actualitat es concep com un valuós auxiliar de l'educació com un mitjà d'augmentar la creativitat, autoestima i destresa manual de l'estudiant.

La comunitats rurals també desenvolupen l'amate, que és la retallada de paper amb fins màgic cerimonials. Hi ha constàncies que aquesta pràctica ve des dels temps prehispánicos. Es retallen una espècie de tapets simètrics relacionats a situacions quotidianes del seu context.

Tenint com a antecedent aquesta tècnica i els èxits que s'han assolit proposem com una alternativa creativa els jocs amb paper sent aquest un treball amb paper retallat, esquinçat, arrugat i modelat, etc., La qual ens ajuda en la tasca de construir l'autoestima dels nens, ja que cada petit assoliment contribueix a augmentar, l'autoconfiança, les destreses, actituds i desenvolupament del pensament creatiu.

Tipus[modifica]

En l'actualitat hi ha diverses modalitats de kirigami

Kirigami artístic, decoratiu, o de treballs manuals[modifica]

S'ensenya a retallar amb tisores prenent en compte models i plantilles. Com a producte principal tenim targetes, adorns i treballs manuals diversos. Desenvolupa tapets, targetes i elements decoratius. Com a part d'aquest kirigami artístic destaca el kirigami arquitectònic, una variant que usant fulles aconsegueix treballs espectaculars. Necessita molta concentració i creativitat, i el seu rang de dificultat és alt.

Kirigami mòbil[modifica]

Aquestes figures tenen la peculiaritat de posseir articulacions aconseguits mitjançant la creació de plegats en les siluetes de paper, que li permeten imitar moviments específics, el realisme és impressionant, ja que es pot realitzar qualsevol tipus d'articulació i moviment tant del cos humà com d'animals i va ser desenvolupada pel professor Antony Plans Sánchez. Aquesta tècnica particular de kirigami és utilitzada en diversos col·legis amb molt èxit doncs, és molt més divertit aprendre d'una figura en moviment que d'un dibuix, mentre amb un dibuix s'il·lustra, amb una figura mòbil o articulada es pot experimentar, i és la raó per la qual funciona millor que els flash cards.

Són molt bons els resultats en l'estimulació de la coordinació motora fina i gruixuda, concentració i atenció.

Ve sent aplicat amb èxit, com tècnica de reforç en diverses àrees, desenvolupant tallers per a nens amb diversos problemes o desordres d'aprenentatge.

Kirigami educatiu[modifica]

En el segon tipus de kirigami, és més important el seu ús com a material educatiu, per a això es fa servir en el seu aprenentatge i aplicació moltes dinàmiques i jocs usant el paper retallat.

El kirigami educatiu va néixer en els nivells d'inicial i primària, però des de l'any 2004 es ve aplicant amb força en el nivell de secundària, en totes les assignatures i matèries. S'usen per exemple les maquetes desplegables de paper per mostrar informació sobre zoologia, per exemple. Però el més usant és el "organitzador dinàmic del coneixement", que és elaborat retallant cartolina i articulant. D'aquesta manera obtenim mapes mentals dinàmics, que es mouen i mostren la informació de manera gradual i són molt útils per exposar diferents temes a l'aula.

Derivat del kirigami van sorgir els "organitzadors dinàmics del coneixement" (veure Mapa dinàmic), que són una variant en paper articulat dels mapes mentals o organitzadors gràfics. Al seu torn els organitzadors dinàmics van donar lloc al "maquimedia", una alternativa per aconseguir exposisiciones reeixides.

El Disseny Curricular Nacional Peruà de l'any 2009, revaloritza aquestes tècniques de treball amb paper. Després de molts anys, esmenta de manera explícita al "retallada i plegat de paper" com a activitats a realitzar en el camp artístic en educació, donant un nou impuls al desenvolupament d'aquestes activitats. En els dissenys anteriors s'esmentava, basat en la suposició que els professors sempre tallaven. L'experiència de dictat de tallers a diversos països d'Iberoamèrica ens diu que estem descuidant l'ús de la retallada com a recurs educatiu.

En aplicar el kirigami en educació, hi havia ocasions en què els participants no tenien les seves tisores. En aquests tallers va néixer el maquigami, que podem entendre com un "kirigami sense tisores", doncs solament usem les nostres mans per crear figures en el paper.

Avantatges de l'ús del Kirigami[modifica]

Un dels avantatges de practicar és la indubtable millora de la nostra Coordinació motora fina, així qui sigui constant amb la pràctica, aprèn a millorar notablement la destresa manual que li permet escriure, dibuixar i pintar.

Un altre dels avantatges és el desenvolupament de la Coordinació motora gruixuda, que significa una millora en la manera en què fem servir les nostres mans en moure certs objectes o manipular-los, amb més cura i major destresa.

Un problema cada vegada més comú és el d'Atenció dispersa, que no és més que una dificultat d'atenció davant d'una classe, o tasca. Els treballs amb Kirigami requereixen un alt grau de concentració i pràctica que demanen atenció educant d'aquesta manera el problema es va reduint fins simplement desaparèixer.

Autoestima, així és doncs en realitzar treballs descobrirà que hi ha moltes maneres d'aconseguir un resultat, això influeix la capacitat de resoldre certs problemes, amb idees pròpies, mostrant-se més segur en la presa de les seves decisions amb més seguretat.

Alhora influeix en la manera en la Interacció social, molts nens tenen problemes per socialitzar amb els seus companys, al mostrar-se més segur és comú que el nen comparteixi amb emoció els seus treballs, perdent la por, i mostrant-se més accessible a comunicar.

Temes interessants de kirigami[modifica]

A Hans Christian Andersen, l'autor dels contes "infantils" li agradava retallar figures de paper i els emprava sovint en explicar una història. I alguns dels seus retallades els usava com a suport per escriure textos curts.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Kirigami

Nota[modifica]