Usuari:Mcapdevila/L'home de la màscara de ferro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMcapdevila/L'home de la màscara de ferro

L'home de la màscara de ferro és un misteriós personatge francès dels segles XVII-XVIII, que va ser empresonat per raons desconegudes a la presó de la Bastilla. Mentre va estar a la presó el seu rostre va ser cobert amb una màscara probablement feta de vellut, encara que la llegenda diu que era de ferro. La primera referència a la seva existència la va fer el filòsof de la Il·lustració Voltaire, a través de la seva obra El segle de Lluís XIV .

La història[modifica]

Diversos historiadors i escriptors han relatat com va ser la misteriosa vida de l'«home de la màscara de ferro». El principal va ser Voltaire qui, estant en la Bastilla en qualitat de reu, va rebre narracions de presos més antics que parlaven de l'existència del misteriós personatge. Segons la llegenda, el personatge va morir el 1703 i va ser enterrat al cementiri de Sant Pau, a París, amb el pseudònim de Marchiali , però el seu veritable nom i les raons per les quals havia estat tancat eren considerats secret d'Estat.

Una altra referència és la d'Alexandre Dumas, qui al segle xix, en El vescomte de Bragelonne , s'ocuparia de l'assumpte. Narra que l'«home de la màscara de ferro» probablement era un germà de Lluís XIV, de França, nascut bessó, o de relacions extramatrimonials d'Ana d'Àustria amb el duc de Buckingham; a qui li va afegir la imaginació popular a l'afer.

D'altres ho consideren origen d'una unió entre Ana i el Cardenal Mazarino, o com a fill fora del matrimoni de Carles I, d'Anglaterra. Amb el temps, tals arguments van contribuir a abonar el mite de la seva existència.

La llegenda[modifica]

Segons Voltaire, l'«home de la màscara de ferro» era un jove alt i bell, de bona obediència i a qui no se li negava res del que demanava a la Bastilla i a altres presons. Se li donava el millor sopar i l'agutzil es reunia rares vegades amb el personatge. A més a més, li agradaven els vestits fins i els encaixos, i li agradava tocar la guitarra. Hauria estat alimentat per un sord-mut. Tenia prohibit el contacte amb el personal de la presó i havia de tenir posada la màscara tot el temps.

Fets[modifica]

Els registres preservats de la Bastilla donen compte d'un home misteriós que va estar presoner durant dècades. El seu custodi era Benigne de Saint-Mars, qui exercia com a governador penitenciari de Pignerol. Estant aquí ja tenia el presoner a la seva cura, i ho va portar amb si quan va ser canviat de jurisdicció a l'Illa Santa Margarida, localitzada prop de Cannes.

Quan va ser nomenat governador de la Bastilla el 1698, de Saint-Mars portava dos presoners, un dels quals era l'home de la màscara de ferro.

Les teories i la veritat[modifica]

Una multitud de personatges van ser, en un cert moment, els «homes de la màscara de ferro», però diverses investigacions van acabar per descartar-los a causa de proves que permetien determinar la seva veritable existència. Alguns d'ells són:

  • Un germà bessó de Lluís XIV
  • Un germà gran extramatrimonial de Lluís XIV
  • Molière, el dramaturg francès
  • Nicolás Fouquet, ministre de finances de Lluís XIV
  • Mathiolli, un estafador
  • Dubreuil, un espia de confiança i que per un fiasco va acabar condemnat
  • Eustache D'Auger, arrestat per raons desconegudes

D'Artagnan[modifica]

Per a l'historiador anglès Roger MacDonald La màscara de ferro , La veritable història de D'Artagnan i Els tres mosqueters , (ed. Crítica 2006), la màscara de ferro seria el mosqueter D'Artagnan. Ferit a Maastricht el 1673, hauria estat enviat a la presó de Pignerol, on la màscara l'hauria ocultat als ulls dels mosqueters que ho vigilaven. La prova, segons MacDonald, seria el llibre Mémoires de M. D'Artagnan , escrit per Gatien de Courtilz de Sandras (1644-1712), qui va passar 9 anys a la Bastilla entre 1702 i 1711 coincidint amb D'Artagnan. MacDonald creu que la font de Courtilz va ser el mateix mosqueter.

Vivien de Bulonde[modifica]

el 1890 van arribar a mans de Louis Gendron, un historiador militar francès, algunes cartes codificades que va passar a Etienne Bazeries, del departament de criptografia de l'exèrcit francès. Després de tres anys, Bazeries va poder llegir alguns dels missatges al Gran Codi de Lluís XIV. Un d'ells es referia a un presoner a qui identificava com el general Habitatge de Bulonde. Una de les cartes escrites per François de Louvois feia referència específica al crim de de Bulonde:

Al lloc de Cuneo, de Bulonde estava preocupat per l'arribada de tropes enemigues des d'Àustria i va ordenar una precipitada retirada, deixant després de si les seves municions i homes ferits. Lluís XIV estava furiós, i en una altra de les cartes va ordenar específicament que a de Bulonde « l'hi condueixi a la fortalesa de Pignerole, on ha de ser tancat en una cel·la i custiodiado en la nit, i se li permetrà caminar per les merlets durant el dia amb una màscara posada  ». Les dates de les cartes s'ajusten a les dates dels registres originals sobre l'home de la màscara de ferro.

Cinema, teatre i literatura[modifica]

Per aprofundir més la imaginació pel que fa a «la màscara de ferro», en la literatura és esmentat en l'obra de Alejandro Dumas: El vescomte de Bragelonne (s. XIX), tercer i últim llibre de la saga d ' Els tres mosqueters .

Al cinema, s'han fet nombroses pel·lícules, totes fetes per la influència de Hollywood. La més actual data de 1998.

Any Pel·lícula director Protagonista
1998 L'home de la màscara de ferro Randall Wallace Leonardo DiCaprio
1977 L'home de la màscara de ferro Mike Newell Richard Chamberlain
1960 La màscara de ferro Joselito Rodríguez Luis Aguilar
1943 L'home de la màscara de ferro Marc Aureli Galindo José Cibrián
1939 La màscara de ferro James Whale
1929 La màscara de ferro Allan Dwan William Bakewell

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/L'home de la màscara de ferro