Usuari:Mcapdevila/Paperera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Icona molt utilitzat en les papereres
Paperera

Una paperera és un recipient en el qual es dipositen paper és usats i altres deixalles. Pot trobar-se tant en llocs tancats (oficines, llars, llocs d'oci) com a l'exterior (parcs, places, avingudes, etc.) igual que podem trobar els contenidors d'escombraries normalment en llocs prefixats.

Les papereres són recipients de grandària mitjana que es col·loquen en llocs discrets però accessibles per recollir els papers, embolcalls i deixalles que hi són llançats. Es fabriquen en materials plàstics o metàl·lics i en molt diversos colors i models.

Generalment, a l'interior de la paperera s'hi introdueix una bossa d'escombraries per no embrutar el recipient i facilitar el seu maneig. És aquesta la que es llança posteriorment al cubell d'escombraries.

Com s'ha dit, hi ha dos tipus bàsics de papereres:

  • Les de interior
  • Les de exterior

Papereres d'interior[modifica]

Paperera amb pedal.

A les llars, les papereres se situen en els racons o altres llocs poc visibles. També podem trobar papereres al bany o en les cuines.

En els centres de treball, se situen al costat de les taules, accessibles a un o més treballadors, en els passadissos, cantines, etc.

En edificis públics, se situen en zones de trobada o de pas com recepcions, passadissos, sales d'espera, etc. Sol tractar-se de papereres de pedestal combinades amb cendrers superiors.

Clàssica paperera de reixeta.

En els bars, trobem papereres sota la barra per a llançar tovallons, escuradents o altres deixalles.

Alguns models de papereres per a interior són els següents:

  • Paperera de reixeta . És un clàssic entre les papereres metàl·liques.
  • Papereres de pedal . Es tracta de papereres amb tapa superior que s'aixeca en accionar un pedal amb el peu. Per la seva higiene, són models característics dels lavabos.
  • Papereres amb tapa basculant . Consten de tapa superior que bascula sobre un eix horitzontal tornant després a la seva posició inicial. Poden ser reversibles si la tapa forma part d'un teulat simètric.
  • Papereres abatibles . La paperera consisteix en un recipient abatible que s'integra en una estructura fixa.
    Paperera per a recollida selectiva
  • Papereres amb tapa abatible . La tapa frontal és pressionada per un moll recuperant la seva posició després de l'ús.
  • Papereres amb cendrer . Són papereres de peu amb una o diverses obertures laterals que tenen un cendrer a la part superior. Aquest pot consistir en un recipient amb orifici o un llit de sorra.
  • Papereres per a recollida selectiva . Consten de diversos compartiments per a recollida selectiva d'escombraries: paper, residus orgànics, envasos.
  • Papereres de pàrquing . Papereres murals de forma quadrangular.

Papereres d'exterior[modifica]

Paperera d'exterior.

Certes zones públiques com els parcs tenen papereres que es col·loquen al costat de les trajectòries que recorren els visitants. Això anima la gent a evitar la brutícia creant un ambient social i estètic agradable. El mateix passa en els principals carrers i avingudes de les ciutats.

Les papereres en localitzacions a l'aire lliure o altres àrees públiques es fixen generalment a terra, a la paret oa les fanal s. Això desaconsella furt i també redueix el vandalisme fent més difícil que algú mogui o manipuli les papereres vessar el seu contingut per terra per exemple o utilitzar com a arma.

Papereres d'exterior

Les papereres d'exterior es caracteritzen per l'ús de materials rígids - metàl·lics en la seva immensa majoria - tractats contra el fred i la humitat. En general tenen la boca al lateral o compten amb teuladell per impedir l'entrada d'aigua al seu interior. Les papereres són buidades periòdicament per operaris municipals retirant la bossa de plàstic o accionant un mecanisme per obrir o a girar.

En moltes ocasions, les papereres estan decorades amb símbols que conviden a llançar papers en les mateixes o missatges del tipus Mantingueu neta la teva ciutat .

Paperera de cèrcol amb bossa d'escombraries

Algunes models de papereres d'exterior són:

  • Paperera giratòria . Paperera que gira sobre un eix vertical.
  • Paperera basculant . Paperera que remata sobre un eix horitzontal. Poden ser de peu o de paret.
  • Paperera cendrer . També per l'exterior es fabriquen papereres amb recipients per a deixalles del tabac.
  • Suport per borsa . Les papereres més senzilles consisteixen en un suport circular amb o sense tapa sobre el qual penja una bossa d'escombraries.
  • Papereres de fusta . Apropiades per platges, càmping si altres entorns naturals.
  • Papereres per excrements canins . Papereres tancades que compten amb dipòsit de bosses de plàstic i tapa abatible per llançar les deposicions.

Curiositats[modifica]

Icona de la paperera de reciclatge
  • Alguns grups terroristes s'han servit de papereres per a introduir bombes en llocs públics. La bomba és molt més difícil de detectar que, per exemple, un bossa desatès i els recipients de metall proporcionen la metralla addicional que fa mal a la gent propera al detonar. Per aquesta raó no hi ha papereres en la majoria dels aeroports. Al Regne Unit no hi ha papereres a les estacions de ferrocarril, la majoria dels aeroports i molts centres comercials o, si es posen, es tracta només d'una bossa d'escombraries que penja d'un cèrcol de metall.[cal citació]
  • La paperera es converteix fàcilment en un objecte de vandalisme de carrer. Durant l'edició de les Falles de l'any 2007 es van destrossar 1.093 papereres segons ha declarat la regidora de medi ambient de València. [1]
  • La paperera s'ha convertit en símbol informàtic universal per a l'fitxer de fitxers eliminats. La paperera constitueix un icona més amable que la galleda d'escombraries que simbolitza un esborrat definitiu del document. Actualment, es denominen papereres de reciclatge a Windows ja que els fitxers poden ser recuperats.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]