Icona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Icona (desambiguació)».
Moderna icona de metall de sant Nicolau, de l'artista búlgar Georgi Chapkanov (Gilbert House, Port Stanley, illes Malvines).

Una icona (del grec clàssic εἰκών, ikon, que volia dir 'imatge', mitjançant el rus икона, ikona amb el mateix significat que l'actual) és una representació pictòrica pintada en baix relleu o en mosaic, normalment sobre fusta, de Jesucrist o d'alguns dels seus misteris, de la Mare de Déu o dels sants, molt utilitzada pel cristianisme ortodox.[1]

Ús religiós actual en la religió cristiana ortodoxa[modifica]

En la religió cristiana ortodoxa, les icones són sagrades i és habitual veure fidels efectuar gestos de devoció en honor de les icones. Per a aquesta confessió, és tan important venerar la icona com escoltar la paraula o llegir els escrits. Actualment, els cristians catòlics utilitzen la icona en la litúrgia sense donar-li la mateixa riquesa en l'ús que en fan els cristians ortodoxos.

Dins les esglésies d'aquesta confessió religiosa, les icones es troben escampades per tot l'edifici i, sobretot, es troben reunides en la iconòstasi, el mur que separa la nau del presbiteri.[2]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.292. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 1r desembre 2014]. 
  2. «Icon | History, Description, Process, Techniques, & Facts | Britannica» (en anglès), 04-06-2023. [Consulta: 9 juliol 2023].

Vegeu també[modifica]