Vés al contingut

Usuari:Mfonti89/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaToni Gironès Saderra
Biografia
Naixement13 juny 1965 (Badalona)
Dades personals
Formació professionalUniversitat Politecnica de Catalunya Escola d'Arquitectura del Vallès
Activitat
Ocupacióarquitecte, catedràtic
Premis
(2019) Premi d'Arquitectura Espanyola

(2019) Premi Alejandro de Sota

(2013) FAD d'Arquitectura

Toni Gironès Saderra (Badalona, 13 de juny de 1965) és un arquitecte català.

Biografia[modifica]

Tot i nèixer a Badalona, des de petit manté un vincle molt estret amb Cadaqués, origen de la seva familia per part... El paisatge i la geografia del Cap de Creus tindràn un gran impacte en la seva visió de l'arquitectura. Aquest territori serà l'objecte d'estudi de la seva tesis doctoral, un estudi exhaustiu de la infraestructura de pedra seca que, com una xarxa gegant, cubreix la major part de l'actual Parc Natural del Cap de Creus.

Estudia a l'Escola d'Arquitectura del Vallès (1992), i un any després crea el seu propi estudi d'arquitectura a Badalona, que traslladarà a Barcelona el....

El 1995 crea a Cadaqués, l'acció Passanelles[1], una acció ... (definir) que realitzarà durant 20 anys.

on és professor de projectes fins l'any 2005. Desde llavors fins l'actualitat ha estat responsable dels estudis d'Arquitectura (2005-2012), així com coordinador i professor de primer y tercer cicle de la carrera (2005-16 i 2017-21), a l'Escola d'Arquitectura de Reus-URV.

Puntualment, els últims 25 anys també ha col·laborat amb diferents universitats nacionals i internacionals com la UNAV de Navarra, ETH de Zurich, Universidad Católica de Chile y Universitat de Mérida a Yucatán-Méxic.

reconeguda amb diferents premis, publicacions i exposicions, entre les que destaquen el Premi Joves Arquitectes de Catalunya 1996, varis Premis FAD, tres Bienales Iberoamericanas, la Bienal Española, el premi Domus International, i més recentment el Premio de Arquitectura Española i el Premio Especial de la Bienal Iberoamericana, ambdos el 2019.

Les nominacions als Premis Mies van der Rohe, Borromini y Swiss Award, així com tres participacions a la Biennal de Venecia i una exposició monogràfica al Swiss Architecture Museum de Basilea, son altres dels moments més rellevants de la seva trajectoria.

Actualment és

Visió[modifica]

Entèn l'arquitectura com un element de mediació que permet optimitzar les condicions de lloc, proposant des dels diferents processos de projecte, una habitabilitat que interaccioni en harmonia amb els quatre elements naturals.

Obres representatives[modifica]

Galeria d'imatges[modifica]

Premis[modifica]

  • Premi d'Arquitectura Espanyola 2019, per Museu del Clima i la Ciència de Lleida, Ex-aequo amb Carles Oliver Barceló, Antonio Martín Procopio, Joaquín Moyá Costa, Alfonso Reina Ferragut i María Antonio Garcías Roig, arquitectes de Ibavi.
  • Premi Alejandro de Sota 2019, per Tárraco.
  • Medalla d'or dels Domus Fassa Bortolo International Award 2018, per Adecuació de l'espai natural del jaciment romà de Can Tacó.
  • Premi FAD d'Arquitectura 2013, per Seró Espai Transmissor.
  • Premi Bonaplanta 2011, per Reforma i rehabilitació de l'antiga fábriga Can Minguell.
  • Premi FAD d'espais efímers 2007, per Cap a un nou equilibri natural a La Pedrera.
  • Premi d'Arquitectura Ciutat de Barcelona 2006, per 35 vivendes i els seus espais de transició a la ciutat de Badalona.
  • Premi Joves Arquitectes de Catalunya 1997, per Magatzem/Dipòsit de llibres per a una editorial.

Bibliografia[modifica]

Exposicions[modifica]

  • «Space + Matter: Life + Place». Swiss Architecture Museum, Basilea, Suïssa, 2013.

Referències[modifica]

  1. «Acció / instal·lació "Passanelles, un espai temporal"». World Architects / PSA Publishers Ltd. [Consulta: 18 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]