Usuari:Noè331/proves/Literatura bizantina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La literatura bizantina comprèn tota la literatura de l'Imperi Romà d'Orient, també conegut com a Imperi Bizantí d'ençà que al segle xvi l'erudit alemany Hieronymus Wolf va etiquetar-lo així i es va generalitzar el terme arreu de la historiografia europea de la il·lustració gràcies a Montesquieu. Principalment està escrita en grec, malgrat que també hi ha algunes obres en llatí, com per exemple el Corpus Juris Civilis.

Influències[modifica]

La literatura bizantina és l'expressió intel·lectual de l'hel·lenitzat Imperi Romà d'Orient, anomenat més endavant Imperi Romà d'Orient durant l'edat mitjana cristiana. Aquesta comunitat bizantina consistia de la combinació d'una civilització grega i una de cristiana; i s'organitzava amb un sistema polític romà format per un cercle intel·lectual molt proper a Orient. Així doncs, la literatura bizantina és present dins de quatre elements culturals distints:

  • L'herència intel·lectual hel·lenística
  • L'organització governamental romana
  • La vida espiritual i emocional cristiana
  • El món de l'imaginari oriental, que comprèn els altres tres

Grega[modifica]

És la més antiga de les tres civilitzacions, tanmateix el seu centre cultural ja no és Atenes, sinó que passa a ser Alexandria i la civilització hel·lenística. Alexandria, doncs, durant aquest període esdevé el nucli dels estudis àtics i de la vida grecojueva, la qual es decanta tant per Atenes com per Jerusalem. A més a més, el període bizantí permet un dualisme entre la cultura erudita i la popular.

Fins i tot la literatura hel·lenística segueix dues tendències diferents: primerament una de racionalista i erudita provinent de les escoles sofistes d'Alexandria, anomenada Segona sofística, que van arribar al retoricisme romàntic. En segon lloc, una de romàntica i popular arrelada a la tendència bucòlica de Teòcrit i duta a la seva perfecció amb la novel·la idíl·lica. Ambdós corrents continuaran a Bizanci, tanmateix la primera, oficialment reconeguda i predominant, va mantenir-se fins al final de l'imperi.

Aquesta tendència acadèmica va ser impulsada i reforçada pel moviment lingüístic reaccionari conegut com a aticisme, el qual imita el llenguatge i l'estil grec d'època clàssica atenenca. Aquest moviment va excel·lir la resta d'ençà el segle II aC. i va controlar tota la cultura grega posterior. Així doncs, la llengua grega contemporània i viva va romandre en un segon pla apareixent ocasionalment en alguns documents privats i a la literatura popular.

Romana[modifica]

Mentre Alexandria és el centre intel·lectual, Roma n'és el governamental. El bizantins formen part de l'Imperi Romà; els seus ciutadans són coneguts com a romans (hromanoi), la seva nova capital com a "Roma", les seves lleis eren romanes, el seu exèrcit, el seu govern. la seva llengua, la seva vida pública i privada. I l'organització de l'estat amb burocràcia i jerarquia era del període romà imperial.

Cristiana[modifica]