Usuari:Pallares/John Leguizamo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Leguizamo en el Festival de Cinema de Torontó de 2007
John Leguizamo

Primers anys[modifica]

John Leguizamo va néixer a Bogotà, Colòmbia. El seu pare, Alberto Leguizamo, i la seva mare, cridada Luz, també van néixer a Colòmbia.[1][2] Segons Leguizamo, el seu avi patern és d'ascendència porto-riquenya i el seu avi matern, d'ascendència libanesa.[3] S'ha definit com amerindio i mestís.[2][4] El seu pare va ser en algun moment aspirant a director de cinema i va estudiar a la Universitat de Salamanca, però finalment va abandonar la carrera a causa de la falta de diners. Quan Leguizamo tenia quatre anys d'edat, la seva família va emigrar a Estats Units i va viure en diversos veïnats de Queens a la ciutat de Nova York, com Jackson Heights.[2] Leguizamo va assistir a la Joseph Pulitzer Middle School i després a la Murry Bergtraum High School. Com a estudiant en la Murry Bergtraum, Leguizamo va escriure material còmic i ho va provar amb els seus companys de classe. Va ser votat com el "més parlador" pels seus companys. Després de graduar-se en la secundària, Leguizamo va entrar a la Long Island University C.W. Post Campus, on va prendre classes de teatre.

Primers papers[modifica]

Leguizamo va començar com a comediant en viu en el circuit de clubs de Nova York. En 1984, va debutar en la televisió amb un petit paper en la sèrie Miami Vice. Uns altres dels seus papers són: com a extra en el videoclip de "Borderline" de Madonna, on interpreta a un amic del nuvi de la cantant; i pel·lícules com Mixed Blood (1985), Casualties of War (1989), Die Hard 2 (1990), Hangin' with the Homeboys (1991), Regarding Henry (1991) i Night Owl (filmada entre 1989-1991 i estrenada en 1993).

Cinema[modifica]

En 1992, va protagonitzar Whispers in the Dark com John Castillo. En 1993, va aparèixer interpretant a Luigi en la pel·lícula Super Mario Bros. La pel·lícula va ser considerada un fracàs, però es va transformar en un dels seus papers més memorables i va començar la seva carrera a Hollywood. El paper li va donar impuls a la seva carrera, permetent-li aconseguir altres papers còmics, la qual cosa a més li va permetre aconseguir el nivell de pel·lícula de culte entre els seus seguidors. El mateix any, va tenir un paper important en Carlito's Way de Brian De Palma, interpretant al némesis de Carlito Brigante (Al Pacino): el gangster "Benny Blanco del Bronx", paper que li va servir per enriquir la seva carrera com a actor dramàtic.

Leguizamo va interpretar també a Tybalt Capulet en Romeo + Juliet (1996), a Violator en Spawn (1997), a Pestario "Pest" Vargas en The Pest (1997) i a Cholo en Land of the Dead (2005). Va tenir papers com a protagonista en To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995), interpretant a una Drag Queen; en Summer of Sam (1999) de Spike Lee, interpretant a Vinny; i en Empire, interpretant a Victor Rosa.

En 2001 va tenir un paper destacat en la reeixida pel·lícula musical Moulin Rouge!, protagonitzada per Nicole Kidman i Ewan McGregor.

Posteriorment ha posat la seva veu en cinc pel·lícules d'animació de la saga Hissi Age

Vida privada[modifica]

Leguizamo es va casar amb Justine Maurer el 28 de juny de 2003 en una cerimònia catòlica-mongeta.[5] Tenen dos fills, Allegra Sky (n. 23 d'octubre, 1999) i Ryder Lee (n. 5 de desembre, 2000), i viuen a la ciutat de Nova York.

En una entrevista per la revesteixi Playboy, Leguizamo va comentar que, a pesar que la seva esposa és jueva, ell estava decidit a no adherir-se a la tradició jueva de circumcidar als homes quan neixen, en el cas que tinguessin fills. Va declarar: "Parlem sobre això i jo vaig dir que de cap manera anaven a ser circumcidats, i ella l'hi va prendre totalment bé. És alguna cosa bell".

Encara que en moltes biografies oficials i no oficials s'afirma que Alberto Leguizamo, pare de l'actor John Leguizamo, és porto-riqueny, aquest va revelar al Diari de Nova York que no va néixer a Puerto Rico sinó a Colòmbia. "Jo vaig pensar que John havia acabat amb això (aclarir que no era porto-riqueny). Fa dos anys vaig parlar amb ell i em va dir que ho anava a fer", va agregar Alberto Leguizamo.[6]

En ser nomenat ambaixador del cinema colombià, títol honorari que li va donar el president Juan Manuel Santos, va reafirmar el seu interès a portar el seu colombianidad al món.[7]

Memòries[modifica]

A l'octubre de 2006, Leguizamo va llançar un llibre amb les seves memòries: Pimps, Hos, Platja Hatas and All the Rest of My Hollywood Friends: My Life. Durant una entrevista en Batega Night with Conan O'Brien, Leguizamo va comentar que les seves memòries eren molt franques sobre les seves rares experiències relacionades amb altres celebritats i companys amb els quals havia treballat. Va comentar que treballar amb Arnold Schwarzenegger en Collateral Damage va ser una de les experiències més disfrutables que va tenir com a actor. També va dir que l'accent d'Arnold li permetia dir coses que dites per uns altres serien considerades sexistes o homofóbicas, que Steven Seagal era un egotista amb tendències de diva i que Leonardo DiCaprio era un "client de prostitutes".[8]

Referències[modifica]

  1. «John Leguizamo Biography».
  2. 2,0 2,1 2,2 "Comedy That Hits Close to Home; Now a Father, John Leguizamo Looks Back Without Anger", The Washington Post, July 19, 2001.
  3. Pimps, Hos, Platja Hatas, And All the Rest of My Hollywood Friends: My Life.
  4. «THEATER; In Town, on the Edge: Listening In on Solament Acts».
  5. «Knot Ready».
  6. Pare de John Leguizamo assegura que no és boricua
  7. John Leguizamo busca reafirmar el seu colombianidad
  8. Fresh Intelligence

[[Categoria:Actors de l'estat de Nova York]] [[Categoria:Actors de cinema estatunidencs]] [[Categoria:Actors de teatre estatunidencs]] [[Categoria:Actors de doblatge estatunidencs]] [[Categoria:Persones de Bogotà]] [[Categoria:Humoristes estatunidencs]]