Usuari:Pallares/Ravi Shankar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


George Harrison, president dels Estats Units Gerald Ford i Ravi Shankar a l' Oficina Oval el desembre de 1974.

Durant els anys setanta i vuitanta, el seu horari es va dividir entre l'ensenyament, la interpretació i la gravació. Fa concerts a totes les grans ciutats del món. Va tocar el 1968 al Festival d'Avignon, quan una companyia de " intel·lectuals de protesta »Puja a l'escenari per cridar consignes amb el puny aixecat, però Ravi continua tocant, com si res hagués passat, amb els ulls perduts en el vague, assegut amb les cames creuades entre les persones de peu que gesticulen [ ref. necessari ] . Composa partitures de pel·lícules per a Satyajit Ray i la de Gandhi de Richard Attenborough .

Alguns àlbums notables durant aquest període : Concert per a Sitar amb André Previn, en 1971, Shankar Família a 1974, o la seva col·laboració amb músics japonesos ( Orient Mitjà saluda ), o els seus Sarod duo amb Ali Akbar Khan, el fill de la seva guru. El 1987, va signar amb Private Music, el segell de Peter Baumann del grup Tangerine Dream, i va gravar Tana Mana , amb sintetitzadors per primera vegada, i molts convidats de tots els àmbits de la vida (el Projecte Ravi Shankar ), inclòs George de nou Harrison al sintetitzador i cors, Al Kooper a la guitarra i Ric Parnell a la percussió electrònica. Un disc segueix molt ràpidament durant la seva gira per la URSS : Dins del Kremlin, després Passatges, en col·laboració amb Philip Glass . El 1989, Ravi Shankar va muntar el projecte escènic Ghanashayam: una branca trencada, que barreja música, teatre i dansa de les tradicions orientals i occidentals, un espectacle presentat a Anglaterra per la City of Birmingham Touring Opera.

Il revient dans l'actualité en 1997, en sortant l'album Chants of India (produit par Harrison), constitué uniquement de chants religieux, pour la plupart védiques, et de compositions écrites dans le même esprit. Il ne produit ensuite qu'une série de rééditions ou de compilations, sauf pour sa fille et élève, Anoushka Shankar, qui sort plusieurs albums et l'accompagne désormais toujours en tournée. Son autre fille, Norah Jones, préfère le jazz et la pop et devient une star dans ce domaine. Son neveu, Ananda Shankar, fils de Uday Shankar, explore le métissage de la pop électro avec la musique indienne ; il joue également du sitar d'une façon plus occidentale mais très entraînante.

A poc a poc es va unir una nova generació de virtuosos, com els compositors percussionistes Zakir Hussain i Trilok Gurtu, que continua sent el músic indi més reconegut del món i el primer ambaixador de la música índia .

Enmars 2012març de 2012 , la seva mort s'anuncia per error a tot el món, per la confusió amb la mort d'un homònim, famós compositor de partitures cinematogràfiques a l'Índia, i també mort a una edat avançada [1] . Finalment, Ravi Shankar va morir uns mesos més tard a San Diego, Estats Units2012  de 11(11-Error de l'expressió: Paraula no reconeguda "d".-2012) (als Error de l'expressió: Operador < inesperatError de l'expressió: Signe de puntuació no reconegut "{"Error de l'expressió: Signe de puntuació no reconegut "{" anys)Error de l'expressió: Operador > inesperat [2] . [[Categoria:Morts a San Diego]] [[Categoria:Guanyadors del premi Grammy]] [[Categoria:Comanadors de les Arts i les Lletres]] [[Categoria:Comandants de la Legió d'Honor]] [[Categoria:Cavallers Comandants de l'Orde de l'Imperi Britànic]] [[Categoria:Compositors de cinema indis]] [[Categoria:Músics indis]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]

  1. Fabricio Cardenas. «Les deux morts de Ravi Shankar en 2012» (en francès). Musicam scire, 12 décembre 2012. [Consulta: 5 février 2016].
  2. RTL.fr, 12 décembre 2012