Usuari:Pallares/Vladímir Maiakovski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A partir del 1923, Alexandre Rodtchenko va col•laborar en el disseny de diverses editorials. Va produir un retrat de Mayakovsky, així com les portades de la revista LEF, fins al 1925 i, més tard, les de Novy LEF (1927-1928). Va començar la seva col•laboració amb el poeta, per a qui va il•lustrar amb els seus primers fotomuntatges la seva col•lecció Pro Eto (1923), una de les seves obres més famoses[1].

Reproducció del primer pòster de l'obra La Punaise produïda pel col•lectiu Koukryniksy i Alexandre Rodtchenko. L'obra es va representar al teatre Meyerhold el 1929 amb decorats i vestits d'aquests mateixos artistes i amb música composta per Dmitri Xostakóvitx[2].

El mateix any, Lazar Lissitzky va participar en la producció del poemari de Mayakovsky titulat Dlja golosa (Per la veu). Incorpora il•lustracions de gràfics i pestanyes sorprenents per facilitar la cerca de poemes i la lectura en veu alta com desitgi el poeta[3].

Es tracta de fer de l'art una part de la vida i establir les bases d'una nova cultura de l'expressió visual a tot arreu.

També podem citar Dziga Vertov, el compromís futurista del qual va precedir el seu treball a la càmera: " De seguida em va agradar Mayakovsky, sense dubtar-ho ”[4].

La figura de Maiakovski continua sent emblemàtica de les avantguardes russes i del moviment de renovació artística que va acompanyar la revolució d'octubre. [[Categoria:Morts a Moscou]] [[Categoria:Escriptors soviètics]] [[Categoria:Actors russos]] [[Categoria:Guionistes russos]] [[Categoria:Directors de teatre russos]] [[Categoria:Poetes russos]] [[Categoria:Escriptors russos del segle XX]] [[Categoria:Avantguarda russa]]

  1. https://www.moma.org/collection/works/16012 Couverture avec un portrait de Lili Brik exposée au MoMA
  2. «early Twentieth-Century Russian Drama» (en anglès). max.mmlc.northwestern.edu. [Consulta: 22 octubre 2014].
  3. http://bibliothequekandinsky.centrepompidou.fr/imagesbk/RLPF631/M5050_X0031_LIV_RLQ0631.pdf PDF Bibliothéque Kandinsky au Centre Pompidou édition originale (1923)
  4. http://www.cndp.fr/entrepot/baccalaureat-cinema/lhomme-a-la-camera/dziga-vertov-et-lavant-garde-russe/les-futuristes-russes.html L'homme à la caméra: Dziga Vertov et l'avant-garde russe, Les futuristes russes