Usuari:Roger Francàs/proves/'Ndrangheta proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organització'Ndrangheta

Mapa de la provincia de Reggio de Calàbria
Dades
TipusOrganització criminal
ObjectiusEnriquiment propi
Història
Estat legalEn actiu
CreacióDècada de 1860
Activitat
ÀmbitItalià, Espanya, França, Suïssa, Alemanya, Bèlgica, Gran Bretanya, Irlanda, Països Baixos, Portugal, Principat de Mònaco, Romania, Argentina, Bolívia, Brasil, Colombia, Costa Rica, Mèxic, Venezuela, Canadà, Estats Units, Senegal, Togo, Australia
MembresAproximadament 6,000 membres repartits en 160 cèl·lules[1]
Governança corporativa
Seu 
Part deCamorra, Cosa Nostra estatunidenca, varis càrtels de droga del sud i centre del continent americà

La ‛Ndrangheta és una organització criminal d'Itàlia, localitzada a la regió de Calàbria. Es creu que a dia d'avui aquesta organització és, juntament amb la Camorra napolitana i la Mafia siciliana, una de les més poderoses d'Itàlia.

is organized crime centered in Calabria, Italy. Despite not being as famous abroad as the Sicilian Mafia, and having been considered more rural compared to the Neapolitan Camorra and the Apulian Sacra Corona Unita, the 'Ndrangheta became the most powerful crime syndicate of Italy in the late 1990s and early 2000s. While commonly tied together with the Sicilian Mafia, the 'Ndrangheta operates independently from them, though there is contact between the two, due to the geographical proximity, and shared culture and language of Calabria and Sicily. A US diplomat estimated that the organization's narcotics trafficking, extortion and money laundering activities accounted for at least 3% of Italy's GDP.[3][when?] Since the 1950s, the organization has spread towards Northern Italy and worldwide.

La 'Ndrangheta (mot calabrès), també coneguda com l'Onorata Società («l'Honorada Societat»), és l'estructura del crim organitzat originària de la regió italiana de Calàbria, equiparable a la Màfia siciliana o la Camorra napolitana.

Els seus orígens provenen de la província de Reggio de Calàbria, on avui té una forta presència i activitat. Així mateix, s'ha desenvolupat i expandit cap a les províncies de Vibo Valentia, Catanzaro i Crotona i, també en certa mesura, a la de Cosenza.

Avui la 'Ndrangheta és una de les organitzacions criminals més fortes i perilloses d'Itàlia, amb presència a molts països europeus i americans. Segons la policia italiana, a Calàbria hi ha actualment un contingent de prop de 150 clans locals (anomenats cosche o 'ndrine) que apleguen al voltant de 6.000 mafiosos, vinculats familiarment als clans. A la regió calabresa la 'Ndrangheta té una gran repercussió social, fonamentada tant en la força de les armes com en el poder econòmic assolit a través del blanqueig de diner negre, que li ha permès controlar l'activitat agrícola i la premsa, a més d'una forta presència en sectors de l'Administració Pública regional i local.

Història[modifica]

Orígen i etimologia[modifica]

Història moderna[modifica]

Característiques[modifica]

Estructura[modifica]

Organització estructural[modifica]

Poder estructural[modifica]

Activitats[modifica]

Expansió[modifica]

Europa[modifica]

Amèrica del nord[modifica]

Amèrica central[modifica]

Amèrica del sud[modifica]

Àfrica[modifica]

Oceanía[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Italian Organized Crime» (en anglès). fbi.gov. Federal Bureau of Investigation. [Consulta: 28 juny 2015].