Usuari:S Pallares/Skagerrak

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Skagerrak ( és un estret que discorre entre la península de Jutlandia de Dinamarca, la costa sud-est de Noruega i la costa oest de Suècia, que connecta el mar del Nord i la zona del mar de Kattegat a través dels estrets danesos amb el mar Bàltic.

El Skagerrak conté algunes de les rutes marítimes més transitades del món, amb vaixells de tots els racons del món. També dóna suport a una indústria pesquera intensiva.[1] L'ecosistema està sotmès a tensions i es veu afectat negativament per les activitats humanes directes. Oslo i Göteborg són les úniques grans ciutats de la regió de Skagerrak.

Nom[modifica]

El significat de Skagerrak és probablement el Canal de Skagen/Estret. Skagen és una ciutat prop del cap nord de Dinamarca (The Skaw). Rak significa «via navegable recta» (compari el Damrak a Amsterdam); és cognat amb l'abast.[2][3] La font final d'aquest programa és l'arrel Proto-Indus-Europea *reg-, 'recte'. Rak significa 'recta' com en 'directe' en noruec modern i suec. Råk en noruec modern i suec es refereix a un canal o obertura d'aigua en un cos d'aigua cobert per gel. No hi ha proves que suggereixin una connexió amb la paraula danesa moderna rak (és a dir, rabble o riff-raff). Una altra possibilitat és que el Skagerrak fos nomenat per marins holandesos, de la mateixa manera que el Kattigat adjacent va rebre el seu nom. Era bastant comú que els holandesos cridessin a trams similars de vies navegables un rak, com: Langerak, Damrak, Gouderak i Tuikwerderrak. (Vegeu Kattigat per a la seva etimologia, en la qual gat significa "porta" o "forat".)

Geografia[modifica]

L'entrada d'Oslofjord prop d'Oslo forma part de l'estret de Skagerrak.

El Skagerrak té 240 km (150 mi) (150 ) de llarg i entre 80 i 140 km (50 i 87 mi) km (50 i 87 ) d'ample. S'aprofundeix cap a la costa noruega, aconseguint més de 700 m en la trinxera noruega. Alguns ports al llarg del Skagerrak són Oslo, Larvik i Kristiansand a Noruega, Skagen, Hirtshals i Hanstholm a Dinamarca i Uddevalla, Lysekil i Strömstad a Suècia.

El Skagerrak té una salinitat mitjana de 30 unitats pràctiques de salinitat, que és molt baixa, pròxima a la de l'aigua salobre, però comparable a la majoria d'altres aigües costaneres. La superfície disponible per a la biomassa és d'uns 3.600 km² (1.400 km²) i inclou una àmplia varietat d'hàbitats, des dels esculls de sorra i pedra poc profunds a Suècia i Dinamarca fins a les profunditats de la trinxera noruega.

Abast[modifica]

L'Organització Hidrogràfica Internacional defineix els límits del Skagerrak com segueix:[4]

A Occident. Línia que uneix Hanstholm ( / 57.117°N 8.600°E / 57.117; 8.600) i el Naze (Lindesnes, 58°N 7°E / / 58; 7).

En el sud-est. Límit nord del Kattigat [Línia que uneix Skagen (The Skaw, North Point of Denmark) i Paternosterskären ( / 57.900°N 11.450°E / 57.900; 11.450) i thence Northeastward a través dels shoals a l'illa de Tjörn].

Història[modifica]

Els búnquers alemanys de la Segona Guerra Mundial segueixen presents al llarg de les costes de Skagerrak. (Kjærsgård Strand a Dinamarca)

Els noms més antics per a la combinació de Skagerrak i Kattigat van ser la Mar de Noruega o la Mar de Jutland; aquest últim apareix en la saga de Knýtlinga.

Fins a la construcció del Canal Eider el 1784 (predecessor del Canal de Kiel), Skagerrak era l'única manera d'entrar i sortir de la mar Bàltica. Per aquesta raó l'estret ha tingut un trànsit internacional ocupat durant segles. Després de la Revolució Industrial, el trànsit va augmentar i avui Skagerrak està entre els estrets més ocupats del món. En 1862, una drecera, el Canal de Thyborøn en el Limfjord es va construir a Dinamarca a través de Skagerrak des de la Mar del Nord anant directament al Kattigat. No obstant això, el Limfjord només suporta transports menors.

En les dues guerres mundials, el Skagerrak va ser estratègicament molt important per a Alemanya. La principal batalla marítima de la Primera Guerra Mundial, la Batalla de Jutlandia, també coneguda com la Batalla del Skagerrak, va tenir lloc aquí el 31 de maig a l'1 de juny de 1916. En la Segona Guerra Mundial, la importància de controlar aquesta via navegable, l'únic accés marítim al Bàltic, va ser el motiu de les invasions alemanyes de Dinamarca, Noruega i la construcció de les parts septentrionals del Muro Atlàntic. Tots dos compromisos navals han contribuït al gran nombre de naufragis en el Skagerrak.

Trànsit i indústria[modifica]

Un vaixell de càrrega en Skagerrak.

Skagerrak és un estret de trànsit intens, amb 7.500 vaixells individuals (exclosos els vaixells pesquers) de tot el món que visiten només en 2013. Els vaixells de càrrega són, amb molt, el vaixell més comú de Skagerrak en c. 4.000 vaixells individuals en 2013, seguits dels petroliers, que són gairebé la meitat de freqüents. Quan es veuen en combinació amb la zona de la Mar Bàltica, els vaixells de 122 nacionalitats diferents van visitar en 2013, i la majoria d'ells transportaven càrrega o passatgers dins d'Europa, independentment del seu Estat d'abanderament.

Gairebé tots els vaixells comercials de Skagerrak estan rastrejats pel Sistema d'Identificació Automàtica (AIS).[5]

Recreació[modifica]

Skagerrak és popular per a activitats recreatives en els tres països. Hi ha moltes residències d'estiu i diversos marines al llarg de les costes.

Biologia[modifica]

El Skagerrak és hàbitat per aproximadament 2.000 espècies marines, moltes d'elles adaptades a les seves aigües. Per exemple, una varietat de bacallà de l'Atlàntic anomenada el bacallà Skagerrak viu en la costa noruega. Els ous són flotants i les cries s'alimenten del zooplancton. Els petits s'enfonsen fins al fons on tenen un cicle de maduresa més curt (2 anys). No migren, i continuen sent locals per als fiords noruecs.

La varietat d'hàbitats i el gran volum de plàncton en la superfície donen suport a una vida marina prolífica. L'energia es mou de dalt a baix segons l'escala de migracions de Vinogradov; és a dir, algunes espècies són bentòniques i altres pelàgiques, però hi ha capes marines graduades dins de les quals les espècies es mouen verticalment per a distàncies curtes. A més, algunes espècies són benthopelágicas, movent-se entre la superfície i el fons. Les espècies bentòniques inclouen Coryphaenoides rupestris, l'Argentina silus, Etmopterus spinax, Chimaera monstrosa i Glyptocephalus cynoglossus. En la part superior estan Clupea harengus, Scomber scombrus, Sprattus sprattus. Algunes espècies que es mouen entre elles són Pandalus borealis, Sabinea sarsi, Etmopterus spinax.

Esculls[modifica]

Un escull de coral d'aigua freda a Noruega.

A part dels esculls de sorra i pedregosos, els esculls de coral d'aigües fredes, en la seva majoria de Lophelia, estan creixent en Skagerrak. L'escull de Säcken en la protecció marina sueca de Koster Fjord és un antic escull de coral d'aigua freda i l'únic escull de coral conegut al país. L'escull de Tisler en la protecció marina noruega del Parc Nacional Ytre Hvaler és l'escull de coral més gran conegut a Europa. Els esculls de lofelia també estan presents en la trinxera noruega i es coneixen de les aigües poc profundes de molts fiords noruecs.[6][7]

Skagerrak també té una sèrie d'esculls de bombolles estranys; esculls biològics formats entorn de les llavors fredes d'atacs geològics de carbohidrats, generalment metà. Aquests hàbitats estranys es coneixen principalment de les aigües daneses de Skagerrak a l'oest d'Hirtshals, però podrien descobrir-se més en futures investigacions.[8] Els esculls amb bombolles són molt estranys a Europa i donen suport a un ecosistema molt variat.

Amb els segles d'intens trànsit marítim internacional de Skagerrak, el fons marí també acull abundància de naufragis. Naufragis en aigües poc profundes, proporciona un ancoratge ferm per a diversos corals i pòlips i s'han explorats han estat revelats per a donar suport als corals dels dits de Dead Man, estrelles trencadisses i grans wolffish.

Consideracions mediambientals[modifica]

Científics i institucions ambientals han expressat la seva preocupació per la creixent pressió sobre l'ecosistema a Skagerrak. La pressió ja ha tingut impactes negatius i és causada per efectes ambientals acumulatius, dels quals les activitats humanes directes són només una peça del trencaclosques. S'espera que el canvi climàtic i l'acidificació dels oceans tinguin un impacte creixent en l'ecosistema de Skagerrak en el futur.[1]

Skagerrak i la Mar del Nord reben importants inputs de materials perillosos i substàncies radioactives. La majoria s'atribueix al transport de llarga distància des d'altres països, però no tots. Les escombraries marines també és un problema creixent. Fins fa poc, les aigües residuals i les aigües residuals que abocaven en Skagerrak des dels assentaments i les indústries no es tractaven en absolut. En combinació amb la rentada de nutrients excessius de l'agricultura convencional, això sovint ha portat a grans proliferacions d'algues.[9]

Protecció[modifica]

 

Ytre Hvaler National Park.
Kosterhavet National Park.
The two national parks of Ytre-Hvaler and Kosterhavet, forms a connected cross-border protection between Norway and Sweden.

Hi ha diverses proteccions marines en Skagerrak, entre elles:

Noruega
Suècia[10]
  • Parc Nacional Kosterhavet
  • Bratten, una nova zona marítima Natura 2000 de 120,878,4 hectàrees (298,697-acre) més enllà de Kosterhavet. Pockmarks i esculls biógenos a profunditats de 200 a 500 metres (660 a 1.640 peus).
  • Gullmarsfjorden, la primera zona de conservació marina de Suècia des de 1983.

[[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]

  1. 1,0 1,1 «The North Sea and Skagerrak». Norwegian Environment Agency, 20-03-2013. [Consulta: 17 gener 2016].
  2. Nudansk Ordbog (1993), 15th edition, 2nd reprint, Copenhagen: Politikens Forlag, entry Skagerrak.
  3. Den Store Danske Encyklopædi (2004), CD-ROM edition, Copenhagen: Gyldendal, entry Skagerrak.
  4. «Limits of Oceans and Seas, 3rd edition». International Hydrographic Organization, 1953. [Consulta: 28 December 2020].
  5. «Skagerrak». Marine Vessel Traffic. [Consulta: 17 gener 2016].
  6. Carina Eliasson. «Sweden´s only coral reef at risk of dying». University of Gothenburg, 19-09-2012. [Consulta: 16 gener 2016].
  7. «Saving Sweden’s Last Ancient Deepwater Reef». Reef to Rainforest Media, 27-10-2012. [Consulta: 16 gener 2016].
  8. The outgassings continue into the North Sea and are also present in Kattegat in the east.
  9. «Algal blooms in the Skagerrak and Kattegat». SMHI, 23-04-2014.
  10. «Natura 2000» (en suec). Swedish Environmental Protection Agency. [Consulta: 19 gener 2016].